Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Απόψεις>>Αντισεισμική συνείδηση και παιδεία

banner roots

Αντισεισμική συνείδηση και παιδεία
09.02.2015 | 09:16

Αντισεισμική συνείδηση και παιδεία

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Απόψεις

Γράφει ο Θεόδωρος Ι. Μπαβέας

Πριν 4 χρόνια περίπου με πολύ ενδιαφέρον διάβασα σε κάποια Λεσβιακή εφημερίδα κείμενο το οποίο αναφέρετε στην συνέντευξη τύπου η οποία δόθηκε από τους 8 εταίρους ενός διεθνούς πρωτοποριακού εκπαιδευτικού προγράμματος RACCE για την Αντισεισμική προστασία με σκοπό την συστηματική εκπαίδευση και την προαγωγή της αντισεισμικής παιδείας και συνείδησης των παιδιών, διότι είναι απαραίτητο μαζί με την θεωρεία να υπάρχει εκπαίδευση και πράξη.

Είναι πλέον η εποχή όπου οι διαλέξεις και οι θεωρητικοί προγραμματισμοί και σχεδιασμοί δεν ανταποκρίνονται στην αποστολή τους και δεν διεγείρουν το ενδιαφέρον των πολιτών και πόσο μάλλον των παιδιών αλλά και των νέων γενικότερα. Η εκπαίδευση είναι η συστηματική και οργανωμένη μεθοδολογία μεταφοράς γνώσεων σε συγκροτημένες ομάδες νέων και συνοδοιπορεί με την αγωγή υγείας, την ανάπτυξη δεξιοτήτωνκαι την δημιουργία και καλλιέργεια κοινωνικήςμόρφωσης και συμπεριφοράς.

Πραγματικά θέλω να ευχηθώ επιτυχία και να συγχαρώ τον διακεκριμένο καθηγητή κ. Νικόλαο Ζούρο Δ/ντη του Μουσείου Σιγρίου για την συμμετοχή του σε αυτό το πρόγραμμα το οποίο θα βοηθήσει σημαντικά τοντόπο μας αφού μάλιστα πραγματοποιείται στη Λέσβο, ενώ μόνο θετικά συμπεράσματα και αποτελέσματα μπορούν να προκύψουν από αυτό το πρόγραμμα.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα σύγχρονα προβλήματα αν όχι όλα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με την ενημέρωση και την πρόληψη όπως γίνεται με τα διάφορα ιατρό κοινωνικά νοσήματα, τα διατροφικά και περιβαλλοντολογικά προβλήματα τις εξαρτήσεις καθώς και τις φυσικές καταστροφές όπως είναι οι πλημμύρες οι σεισμοί πυρκαγιές οι θυελλώδεις άνεμοι κ.α.

Είναι σαφές ότι ο πολίτης στην κοινωνία εις την οποία ζει πρέπει να έχει αυτογνωσία και αυτοκριτική ώστε με την εκπαίδευση την οποία έχει αποκτήσει δημιουργεί προσωπικότητα καταξιωμένη στην κοινωνία, χρησιμοποιώντας τις γνώσεις του τόσον για τον εαυτόν του όσον και για τον φυσικό και κοινωνικό του περίγυρο.

Είναι γνωστό ότι οι προσωπικότητες και οι χαρακτήρες των ανθρώπων σφυρηλατούνται με βάσει τις περιβαλλοντολογικές και κοινωνικές επιδράσεις τις οποίες λαμβάνουν.
Οι πολίτες γεννούνται και αναπτύσσονται σήμερα δυστυχώς δύσκολα σε μια κοινωνία στην οποία κυριαρχεί η γρήγορη πληροφόρηση, η αδιαφορία, η υποκρισία, η αναξιοκρατία, το ψέμα, η προχειρότητα και ο εύκολος πλουτισμός, ενώ στην παγκόσμια κοινότητα πολλές φορές το δίκαιο επιβάλλεται δια της βίας.

Στη ζωή μας σήμερα με βάσει την ραγδαία πρόοδο του βιοτικού και τεχνολογικού μας επιπέδου, η εκπαίδευση αποδεικνύεται ότι πρέπει να είναι συνεχής και συστηματική ώστε να ενσωματωθεί στην καθημερινότητα του πολίτη. Πρέπει ο πολίτης από την παιδική του ηλικία να γνωρίσει, να μάθει, να συνηθίσει, να προσαρμοστεί να εργαστεί και να αλλάξει στάσεις και συμπροφορές πράγμα αρκετά δύσκολο διότι μπορεί εύκολα να μαθαίνει αλλά δύσκολα αποβάλει τις παλιές του συνήθειες.

Η προστασία της υγείας του, η προστασία από τις φυσικές καταστροφές όπως είναι ο σεισμός, η συμμέτοχη στο εθελοντικό κίνημα, πρέπει να είναι γνώσεις που διεγείρουν την συνείδηση που καθιερώνεται από την παιδική ηλικία και συνεχίζεται σε όλη τη ζωή μας. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούμε μια κοινωνία με ενημερωμένους πολίτες που μπορούν να αποκτήσουν ικανότητες για την αυτοπροστασία τους γιατί όταν υπάρχει άγνοια είναι πλέον γνωστό ότι δημιουργείται κοινωνικός πανικός ο οποίος οδηγεί σε καταστροφή.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη έχουμε αργήσει πρέπει να επιταχυνθεί αυτή η εκπαίδευση για την αντισεισμική προστασία και να εφαρμοστεί άμεσα γιατί ξέρουμε πια ποιος είναι ο βασικός μας στόχος, εάν βέβαια προϋπάρχει σχεδιασμός και κατά το δυνατόν σωστές κτιριακές υποδομές, διότι οι φυσικές καταστροφές δεν προγραμματίζονται ούτε θα περιμένουν πότε εμείς θα είμαστε έτοιμοι για να έχουμε ενημερωμένους πολίτες και κυρίως μαθητές.

Γνωρίζουμε δε από αυτά που περιγράφουν ειδικοί επιστήμονες όπως ο καθηγητής κ. Τσελεντης αναφέρει σε σχετικό του άρθρο ότι η Ελλάδα είναι ανοχύρωτη μπροστά στον Εγκέλαδο και ότι δημόσια κτίρια σχολεία κ.α είναι χωρίς προστασία και γιαυτό χρειάζονται δομική ενίσχυση. Είναι καιρός να προχωρήσουμε εκτός από τη ευαισθητοποίηση του πληθυσμού και σε πραγματικά αντισεισμικά έργα.

Όλα δυστυχώς μέχρι σήμερα για την αντισεισμική προστασία, είναι θεωρητικά και αόριστα και γίνονται με αργούς ρυθμούς αφού μας βοηθά ο καλός ΘΕΟΣ. Τα μέτρα προστασίας είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα και η εκπαίδευση ανύπαρκτη εν είδη αγγαρείας. Τέλος οι πολίτες παρακολουθούν τις αντισεισμικές αντιπαραθέσεις των ειδικών στην τηλεόραση όπως των γιατρών για το εμβόλιο της Γρίπης  και δεν ξέρουν πιο είναι το σωστό. Κάτι πρέπει να γίνει πιο συστηματικά στην καθημερινότητα του πολίτη το οποίο θα είναι για τους αυριανούς πολίτες ενσωματωμένο στην εκπαίδευση τους.

Είναι τραγική η εμπειρία που είχα ως Έπαρχος αλλά και ως γιατρός που πιστεύω και υπηρετώ την πρόληψη ,όταν ζητούσα από τις τεχνικές υπηρεσίες να έχω πιστοποίηση δια την αντισεισμική αξιοπιστία των σχολείων όλα ήταν θεωρητικά και μόνο εμπειρικά ίσως και τίποτα το θετικό κάτι που νομίζω ότι συνεχίζεται.

Το σημαντικό είναι ότι υπάρχει σπουδαίο επιστημονικό έργο στην πατρίδα μας αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει συστηματική πληροφόρηση που να φτάνει πιο οργανωμένα στο πολίτη και αυτό ασφαλώς μπορεί να γίνει μέσα από την παιδεία με εκπαιδευτικά πακέτα τεχνογνωσίας για τους σεισμούς καθορίζοντας έτσι προστατευτικά μέτρα ατομικά αλλά και ομαδικά με λιγότερη θεωρεία και πολύ πρακτική.

Πρέπει να υπάρχουν σύγχρονες αντισεισμικές υποδομές με υψηλό αντισεισμικό συντελεστή κατασκευής ενώ δια νόμου και με την δανειοδότηση της πολιτείας να γίνει μετά από ειδικούς έλεγχος και αντισεισμική θωράκιση των κατοικιών και των δημόσιων κτιρίων.

Σημαντικό σημείο του προγράμματος αυτού είναι συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων με το εθελοντικό κίνημα των διαφόρων χώρων που μετέχουν στο πρόγραμμα με την ειδική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των παιδιών αλλά και των ενηλίκων κατά του σεισμικού κίνδυνου έτσι ώστε να υπάρχει και εθελοντική προσφορά αλλά και ευαισθητοποίηση ολόκληρου του πληθυσμού.

Οι επιταχυνσιογράφοι θα πρέπει να καταγράψουν σύντομα την έναρξη αλλά και την εκπαιδευτική πορεία αυτού του έργου προς όφελος του κοινωνικού συνόλου κάθε αργοπορία είναι επιζήμια. Και δεν πρέπει να μείνει στα χαρτιά Τέλος η πολιτική προστασία θα πρέπει να έχει ενεργό συμμετοχή.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το