Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Απόψεις>>Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις...

banner roots

Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις...
24.03.2015 | 13:05

Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις...

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Απόψεις

Του Κώστα Σκούρα

Σήμερα θα ανοίξουμε το θησαυροφυλάκιο της ιστορίας. Τώρα που ξανά ζοριζόμαστε, που για μια ακόμα φορά πολιορκημένοι από τους σύγχρονους Κιουταχήδες, είναι καιρός να ανασύρουμε τα όπλα μας.

Είναι καλά κρυμμένα και είναι δοκιμασμένα. Έδωσαν νικηφόρες μάχες χιλιάδων χρόνων και κράτησαν τη Ρωμιοσύνη όρθια κι όταν ακόμα φαινόταν πως ήρθε το τέλος. Οι μιμητές του Ιμπραήμ θα καταλάβουν και σήμερα πως όσο και αν σφίξουν την πολιορκία, όσο και αν πετσοκόψουν τα γυναικόπαιδα, ο λαός αυτός θα σηκώσει ξανά κεφάλι και θα επιβιώσει. Το έδειξε στο Μεσολόγγι το 1826 θα το δείξει και τώρα.

Τι είναι οι Έλληνες
Δεν είμαστε ο περιούσιος λαός, δεν είμαστε η ανώτερη φυλή, δεν είμαστε οι αγαπημένοι του Θεού που μας αγαπά ιδιαιτέρως , που μας προστατεύει και μας οδηγεί στη νίκη. Είμαστε όμως αυτοί που έχουμε συγγενικές ρίζες με τον Αριστοτέλη, τον Πλάτωνα και το Σωκράτη, που γαλουχηθήκαμε με την ιδέα πως κάποιοι πρόγονοί μας πολέμησαν για την Ελευθερία στις Θερμοπύλες.

Που το έθνος μας νίκησε πολιτιστικά τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, και επέζησε από την Οθωμανική σκλαβιά των τεσσάρων περίπου αιώνων. Εκεί λοιπόν που όλα φαινόταν τελειωμένα , οι αμόρφωτοι και πένητες έκαναν και πάλι πράξεις μεγαλειώδεις.

Το Ζάλογγο, οι γυναίκες της Νάουσας, το Μεσολόγγι, η αυτοθυσία κληρικών και λαϊκών επιβεβαίωσε ότι η ιστορική συνείδηση δεν είναι χωρίς σημασία. Η ψυχή μας είναι ποτισμένη με το μαρμαρωμένο βασιλιά και το κρυφό σχολειό (κι ας λένε ότι δεν υπήρξε, εμείς το πιστέψαμε και μας αρέσει). Κουβαλάμε το έπος του σαράντα, την εθνική αντίσταση και την εξέγερση του Πολυτεχνείου κι ας μην ξέρουμε λεπτομέρειες.

Αυτά είναι η κινητήρια δύναμη που μας σπρώχνει μπροστά. Αυτά είναι τα όπλα μας το κεφάλαιό μας και η περιουσία μας. Αυτά πρέπει να ανασύρουμε σήμερα.

Το Ελληνικό κράτος
agia lavra 1821Το νέο μας κράτος από το 1821 και μετά εδραιώθηκε και μεγάλωσε. Με τους αγώνες και τις θυσίες του λαού πρόσθεσε αργότερα τα Επτάνησα, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, την Ήπειρο, τα νησιά του Β. Αιγαίου, την Κρήτη, τη Θράκη, τα Δωδεκάνησα.

Περιέλαβε στην επικράτειά του το σύνολο σχεδόν των πληθυσμών Ελληνικής καταγωγής και συγκρότησε μια συνεκτική εθνικά κρατική οντότητα. Τη μέρα αυτή όμως το μυαλό και η καρδιά μας είναι στους Έλληνες που έμειναν έξω από τον Εθνικό κορμό και αναγκάστηκαν από τα παιχνίδια τη ιστορίας να ζουν μακριά από τα σημερινά συμβατικά μας σύνορα.

Είναι στους συμπατριώτες μας στην Ουκρανία, στη Βόρειο Ήπειρο, στην Κωνσταντινούπολη, και όπου παρέμεινε ακόμα Ελληνισμός και δοκιμάζεται. Είναι ακόμα στους χιλιάδες μετανάστες μας, παλιούς και νέους, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον ευλογημένο αυτό τόπο.

Μέρα εθνικής ανάτασης
25 Μαρτίου σήμερα και είναι μέρα εθνικής ανάτασης. Το έθνος και ο λαός μας μέσα σε δύο περίπου αιώνες πέτυχε πολλά. Πέρασε από εμφύλιο στα πρώτα κιόλας χρόνια της δημιουργίας του. Έζησε καταστροφές και ταπεινώσεις, χρεοκοπίες και σπαραγμούς.

Πέρασε από δικτατορίες και πραξικοπήματα, από πολέμους και εθνικές προδοσίες και αντιμετώπισε την εχθρότητα των γειτόνων και των "φίλων" του. Παρόλα αυτά στάθηκε όρθιο. Έγινε μια σύγχρονη δημοκρατία με βιοτικό επίπεδο ζηλευτό για τους γείτονές του. Πρόσφερε στο σύγχρονο πολιτισμό και την τέχνη και μεγαλούργησε στην αντίσταση εναντίον του Ναζισμού το 1941-1944.

Έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας των αναπτυγμένων χωρών. Οι Έλληνες ζουν σε μια κοινωνία σχετικής συνοχής στην οποία δεν έχουν καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό οι ανθρωπιστικές αξίες. Νιώθουν ασφαλείς και περήφανοι για την καταγωγή τους. Η πατρίδα μας αποτελεί παράγοντα σταθερότητας για την περιοχή και η θέση της στη γεωπολιτική σκακιέρα δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη.

Εθνικές επιτυχίες και εθνικές ταπεινώσεις
Πως συμβαδίζουν όμως οι επιτυχίες του Ελληνικού έθνους και που αποδίδονται οι αποτυχίες 250px-Missolonghiτου; Πως δημιουργείται στην ίδια χώρα το μεγαλείο και το όνειδος;

Σε κάθε χώρα πέρα από την κοινή εθνική καταγωγή οι πολίτες της δεν δρουν με τον ίδιο τρόπο. Υπάρχουν σημαντικότατες διαφορές στην κοινωνική και πολιτική συμπεριφορά που έχουν ταξικά, ιδεολογικά, πολιτιστικά, και αξιακά χαρακτηριστικά. Θα γίνω σαφέστερος.

Δεν είναι ίδια τα συμφέροντα και επομένως οι επιδιώξεις των φτωχών και των μισθωτών με τα συμφέροντα των αφεντικών τους. Δεν συμπεριφέρονται το ίδιο όσοι διέπονται από ανθρωπιστικές αξίες με κείνους που θεοποιούν το ατομικό τους συμφέρον. Για άλλους η προσφορά στη χώρα και στο λαό αποτελεί αξία και ιδανικό για άλλους πρόσχημα και μέσο για την αποκόμιση προσωπικού οφέλους.

Οι έννοιες λοιπόν λαός κλπ χωρίς αυτούς τους διαχωρισμούς είναι παραπλανητικές και μόνο σύγχυση προκαλούν. Συμβολικά αναφέρονται στην ιστορία μας ότι δίπλα στους 300 του Λεωνίδα υπήρξε ο Εφιάλτης, δίπλα στους ηρωικούς Σουλιώτες ο Πήλιος Γούσης, δίπλα στους αγωνιστές της Αντίστασης οι καταδότες και τα τάγματα ασφαλείας. Έλληνες και παιδιά του ίδιου λαού ήταν οι αγωνιστές του Πολυτεχνείου αλλά και οι δολοφόνοι και οι βασανιστές τους.

Το έθνος μας σήμερα
25 Μαρτίου 2015 σήμερα και ας δούμε που βρίσκεται το Έθνος μας. Ζήσαμε μετά το 1974 μέχρι το 2010 μια περίοδο σχετικής οικονομικής ευημερίας. Παρά τα σκαμπανεβάσματα συντονιστήκαμε με την υπόλοιπη Ευρώπη και δημιουργήσαμε την ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να σταθούμε σαν ισότιμοι εταίροι μιας συμμαχίας κρατών που θα μας εγγυόταν ασφάλεια και πρόοδο.

Όσα συνέβησαν την τελευταία πενταετία έδειξαν ότι η χώρα στηριζόταν σε πήλινα πόδια, ότι ο πλούτος που φαινόταν να υπάρχει ήταν δανεικός. Αυτό τον πλούτο τον οικειοποιήθηκαν κυρίως όσοι αποτελούσαν την οικονομική και πολιτική ελίτ. Η κρίση- που ήταν επόμενο να εκδηλωθεί- αποδόθηκε και φορτώθηκε αποκλειστικά στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα.

Η χώρα απώλεσε την ανεξαρτησία της και οι πολίτες που αποτελούσαν τα χαμηλά στρώματα την ελπίδα για καλύτερη ζωή. Αυτοί οι πολίτες αντέδρασαν και σήμερα στηρίζουν τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησής για ανάκαμψη και ανεξαρτησία.

Ο Θούριος της αξιοπρέπειας1 και η Πέμπτη φάλαγγα2
feraiosΣτο Θούριο όμως για την αξιοπρέπεια και την Ελευθερία, η Υψηλή Πύλη των δανειστών εκπέμπει απειλές και χρησιμοποιεί (προς το παρόν) τα οικονομικά της όπλα. Οι εγχώριοι σύγχρονοι Κοτζαμπάσηδες στέλνουν μηνύματα υποτέλειας, δουλοπρέπειας και εθελοδουλίας.

Τα όργανά τους δεν κρυφακούν στις συνάξεις των εξεγερμένων για να εντοπισθούν και να αντιμετωπισθούν. Βρίσκονται πάνω από τα πληκτρολόγια, μπροστά από μικρόφωνα ραδιοφωνικών σταθμών, στα κεντρικά studio τηλεοπτικών εκπομπών. Είναι διαχειριστές ιστοσελίδων, εκδότες εφημερίδων και περιοδικών και αναπαράγουν ότι δηλητηριώδες σκοτώνει την πίστη και την ελπίδα.

Μερικοί είναι κάτοχοι παράνομου πλούτου και φοβούνται τη λαϊκή οργή. Για το λόγο αυτό γλύφουν πολιτικά πτώματα, αυτά που μέχρι τώρα τους διευκόλυναν στη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας. Είναι οι στρατιώτες μιας σύγχρονης πέμπτης φάλαγγας που παλεύει μέχρις εσχάτων.

Ο εξεγερμένος λαός
Πολλοί δεν κατάλαβαν τη λαϊκή εξέγερση του Ιανουαρίου 2015 γιατί δεν ασκήθηκε βία και δεν χύθηκε αίμα. Μπορεί οι λαοί να αποκοιμούνται εύκολα, δεν πεθαίνουν όμως. Ξυπνούν και δείχνουν τη δύναμή τους. Σήμερα οι εξεγερμένοι Έλληνες δεν χρειάζεται να βγάλουν καριοφίλια και να ακονίσουν γιαταγάνια. Δεν χρειάζεται να καταφύγουν σε σπηλιές και σε λημέρια στα τραχιά βουνά της πατρίδας μας.

Το δικό τους λημέρι είναι ο πόθος για αξιοπρέπεια και η αλληλεγγύη στους πάσχοντες συνανθρώπους μας. Τα όπλα τους η δημιουργικότητα ,η εγρήγορση, η υπομονή, η αποφασιστικότητα και το ασίγαστο πάθος για εθνική και κοινωνική απελευθέρωση.

..................Έτσι λοιπόν θα πορευτούμε. Με τη βεβαιότητα ότι οι Έλληνες και πάλι θα νικήσουν και πάλι θα βγουν από τα δύσκολα όπως τόσες φορές. Στον τόπο αυτό που βασιλεύει το φώς, που χαϊδεύεται από τους αφρούς των κυμάτων δεν αντέχεται η καταχνιά. Εδώ που τραγουδιέται της πικροδάφνης ο ανθός, το κόκκινο μήλο και τα λιανοχορταρούδια, η άμμος η ξανθή και το πέταγμα των γλάρων, δεν χωρούν σήμερα συνθήκες δουλείας. Ο σύγχρονος Σουλτάνος με τους πασάδες και τους αγάδες του θα συνθηκολογήσει και θα αναγκασθεί να αναγνωρίσει το δίκιο των εξεγερμένων.

Οι Γενίτσαροι και οι μισθοφόροι, θα τρέξουν να κρυφτούν και θα παραδοθούν στη χλεύη της ιστορίας.

Για άλλη μια φορά θα γραφτούν λαμπρές σελίδες δόξας όπως μαθαίναμε στα σχολειά, και θα μας κάνουν ακόμα πιο περήφανους που είμαστε Έλληνες.

 

 

Σημειώσεις:

1. Ο Θούριος: Το γνωστό ποίημα του Ρήγα Φεραίου

Ως πότε παλικάρια, να ζούμεν στα στενά
μονάχοι σαν λιοντάρια, στες ράχες, στα βουνά;
κλπ

2.  Πέμπτη φάλαγγα:  Στις αρχές Νοεμβρίου του 1936, οι εθνικιστικές δυνάμεις πολιορκούν ασφυκτικά τη Μαδρίτη και είναι έτοιμες για την τελική επίθεση. Ο επικεφαλής των εθνικιστών σε συνέντευξη δήλωσε:

-Έχουμε τέσσερις φάλαγγες που θα επιτεθούν στην Πόλη

-Ποια θα επιτεθεί πρώτη; Τον ρώτησαν

- Η Πέμπτη φάλαγγα απάντησε ο ίδιος. Βρίσκεται ήδη μέσα στην πόλη και βοηθά τα στρατεύματά μας με την προπαγάνδα και την προδοσία χτυπώντας πισώπλατα τον εχθρό.

Από τότε ο όρος Πέμπτη φάλαγγα σημαίνει τις δυνάμεις εκείνες που συμμαχούν με τους πολιορκητές, τους δίνουν πληροφορίες, τρομοκρατούν το λαό και με τα μέσα που διαθέτουν προπαγανδίζουν υπέρ του κατακτητή.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel