Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Απόψεις>>Θα μείνουμε στο αίσχος της Ύδρας;
afoi poriazi
Θα μείνουμε στο αίσχος της Ύδρας;
25.08.2012 | 05:14

Θα μείνουμε στο αίσχος της Ύδρας;

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Απόψεις

 

Δεν μπορώ να θυμηθώ πρίν από πόσα χρόνια καθιερώθηκε στα ΜΜΕ (τηλεοράσεις, ραδιόφωνα εφημερίδες), το ρεπορτάζ για τη φοροδιαφυγή στους τουριστικούς προορισμούς, τις επιδρομές των ράμπο του ΣΔΟΕ (τι χαρακτηρισμός και αυτός!), τον αριθμό των επιχειρήσεων που φοροδιαφεύγουν και άλλα εντυπωσιακά.Άν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ τους θερινούς μήνες γίνονται για να βρίσκουν θέμα οι ρεπόρτερς, έχει καλώς. Είναι ένας επικοινωνιακός τρόπος να διαπιστώνεται η αποτελεσματικότητα του διωκτικού μηχανισμού του υπουργείου Οικονομικών, να προβάλεται από τα ΜΜΕ, να γίνεται ο σχετικός ντόρος στην κοινωνία, άντε να γίνεται και κανένα… τζέρτζελο όπως στην Ύδρα ή παλαιότερα στη Λήμνο, την Κρήτη κ.α, καί όλοι έχουν κάνει το καθήκον τους. Ακόμη και η πρόσκαιρη αγανάκτηση των πελατών των φοροφυγάδων, εκτονώνεται σύντομα και όλα παίρνουν τον δρόμο τους.

Δυστυχώς, όμως, η χώρα μας βιώνει την χειρότερη περίοδο της μεταπολεμικής της ιστορίας και οι πολιτικοί που διαχειρίζονται τις προσπάθειες εξόδου από την κρίση πρέπει να σταματήσουν να αναζητούν άλοθι στη δήθεν αδιαφορία των πολιτών στην αναζήτηση αποδείξεων, που θα υποχρεώσουν τον φοροφυγά επαγγελματία να δηλώσει τα εισοδήματά του.

Η φοροδιαφυγή στερεί από το κράτος έσοδα, τα οποία στη συνέχεια αναζητά με αφαίμαξη μισθωτών και συνταξιούχων.

Γι αυτό και το κράτος πρέπει να αναζητήσει μοντέρνους και αποτελεσματικούς τρόπους που θα την περιορίζουν.

Το πείραμα “αγαπάς τη χώρα, απόδειξη!” αποδείχθηκε ανεπαρκές.

Το άλλο μέτρο με την έκπτωση των αποδείξεων από τον φόρο σχεδιάστηκε στο…γόνατο και περιόρισε τα κρατικά έσοδα αντί να τα αυξήσει.

Η επιβολή των τεκμηρίων διαβίωσης είναι σε κάποιο βαθμό αποτελεσματική, αλλά κρύβει και αδικίες.

Οι αυστηρές ποινές (που υπάρχουν), πρέπει να γίνουν και αποτελεσματικές, δηλαδή να εκτελούνται. Πρέπει ο φοροφυγάς να διώκεται και να ΠΛΗΡΩΝΕΙ! Αλήθεια, καλή η διαπόμπευση μεγαλο -οφειλετών με τη σύλληψή τους, αλλά πόσοι από αυτούς πλήρωσαν; Και πόσα χρήματα μπήκαν στα κρατικά ταμεία; Πόσοι από τους διωχθέντες φοροφυγάδες πλήρωσαν τα πρόστιμα και πόσα λουκέτα μπήκαν στις επιχειρήσεις όσων υποτροπίασαν;

Είναι περισσότερο από αναγκαίο να βρεθούν σύγχρονοι και, κυρίως, αποτελεσματικοί τρόποι για να υποχρεωθούν να δηλώνουν τα εισοδήματά τους όλοι οι επαγγελματίες.

Η Νέα Δημοκρατία είχε αρνηθεί να πάρει μέρος στη διαμόρφωση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου από την κυβέρνηση Παπαδήμου. Υποστήριζε ότι είχε έτοιμη τη δική της φορολογική επανάσταση που θα γέμιζε τα κρατικά ταμεία και θα αφαιρούσε βάρη από τους μισθωτούς. Αντ αυτού, οι εγκέφαλοι του υπουργείου Οικονομικών, ψάχνουν να βρουν κατηγορίες θυμάτων για νέες περικοπές.

Το φορολογικό νομοσχέδιο, έπρεπε να είναι ο πρώτος νόμος που θα ψήφιζε η νέα Βουλή. Και έπρεπε να περιλαμβάνει εντυπωσιακές και πειστικές ιδέες για τη μείωση της φοροδιαφυγής, ώστε οι πολίτες που θα κληθούν να πληρώσουν το «μάρμαρο» για τα κρατικά έσοδα του 2012, να πεισθούν ότι τον επόμενο χρόνο θα προσβλέπουν σε ελάφρυνση των ασήκωτων βαρών.

Όσοι κινούνται στην αγορά, υποστηρίζουν ότι ο περιορισμός των συναλλαγών με μετρητά, θα περιορίσει δραστικά τη φοροδιαφυγή. Είναι μια πρόταση και πρέπει να συζητηθεί. Όπως επίσης, πρέπει να βρεθεί τρόπος για να συλληφθεί η φοροδιαφυγή από τις συναλλαγές που γίνονται στα σπίτια (τεχνικοί, ιδιαίτερα μαθήματα κλπ) εκεί που δεν μπορεί να μπει ο ΣΔΟΕ. Πρέπει να δοθούν πραγματικά κίνητρα στους καταναλωτές να ζητούν αποδείξεις.

Αν αρχίσουν να πληρώνουν ΟΛΟΙ, τα πράγματα θα γίνουν πιο εύκολα για τα δημόσια έσοδα. Αν οι πολίτες διαπιστώσουν ότι θα περάσουν από το ταμείο όλοι, τότε θα δεχθούν να σηκώσουν και εκείνοι το βάρος που τους αναλογεί. Αν οι δανειστές μας πεισθούν ότι η Ελλάδα έκανε την κορυφαία μεταρρύθμιση, που μας ζητούν εδώ και δεκαετίες, θα μας αντιμετωπίσουν διαφορετικά. Ως τότε θα μας υπενθυμίζουν την Ύδρα και θα λένε ότι είμαστε άξιοι της μοίρας μας, στην οποία και θα μας εγκαταλείψουν.

 

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε τοaqua blue new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018