Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Απόψεις>>Η σωτηρία του Περιβάλλοντος: Ένα καυτό θέμα χωρίς... Plan B

the roots web banners 06

Η σωτηρία του Περιβάλλοντος: Ένα καυτό θέμα χωρίς... Plan B
30.11.2015 | 19:02

Η σωτηρία του Περιβάλλοντος: Ένα καυτό θέμα χωρίς... Plan B

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Απόψεις

Γράφει ο Κυριακίδης Σταμάτιος Msc Περιβαλλοντολόγος – Ωκεανογράφος

Το Περιβάλλον έχει ποίκιλλες έννοιες ανάλογα με τη σκοπιά από την οποία το εξετάζει κανείς. 

Η νομική του έννοια (άρθρο 2 παρ. 1 του νόμου-πλαίσιο (ν.1650/1986)) ορίζει το περιβάλλον ως «το σύνολο των φυσικών και ανθρωπογενών παραγόντων και στοιχείων, που βρίσκονται σε αλληλεπίδραση και επηρεάζουν την οικολογική ισορροπία, την ποιότητα ζωής, την υγεία των κατοίκων, την ιστορική, την πολιτιστική παράδοση και τις αισθητικές αξίες». Το Σύνταγμα της Ελλάδας (1975) στο άρθρο 24§1 ορίζει ότι η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του κράτουςκαι θα πρέπει να λαμβάνει προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα για τη διαφύλαξη αυτού.Το περιβάλλον διακρίνεται σε φυσικό ή ανθρωπογενές. Το φυσικό αποτελείται από τα φυσικά αγαθά, το νερό, τη θάλασσα, τον αέρα, το έδαφος, το υπέδαφος τη χλωρίδα, την πανίδα και γενικά ό,τι έχει δημιουργηθεί χωρίς την παρέμβασή του ανθρώπου. Το τεχνητό ή ανθρωπογενές περιβάλλον σχηματίζεται από τον άνθρωπο. Το περιβάλλον περιέχει μικρά και μεγάλα οικοσυστήματα

Οικοσύστημα: το σύνολο διαφόρων ειδών φυτών, ζώων, μικροοργανισμών (βιοτικοί παράγοντες) που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και με το περιβάλλον τους (αβιοτικούς παράγοντες = φώς, νερό άνεμος, θερμοκρασία, αλατότηταpH, θρεπτικά συστατικά). Αυτό το σύνολο ζωντανών όντων που αλληλεπιδρούν με τον αέρα (ατμόσφαιρα), το νερό(υδρόσφαιρα) και το έδαφος (λιθόσφαιρα) είναι η βιόσφαιρα.Οικοσύστημα αποτελεί μια λίμνη, ένα ποτάμι, ένα δάσος, ο ωκεανός, ο κοραλλιογενής ύφαλος, το ανθρώπινο οικοσύστημα. Η έννοια του δεν έχει συγκεκριμένα και διακριτά γεωγραφικά όρια για αυτό θα πρέπει να προσδιορίζεται κάθε φορά. Ωστόσο δεν είναι απομονωμένα αλλά επικοινωνούν και αλληλεπιδρούν.

Οι κύριες απειλές για το Περιβάλλον που προέρχονται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες είναι:

  1. Η απώλεια λόγω καταστροφής των ενδιαιτημάτων (σπιτιών των ζώων) α) η αποψίλωση των δασών, β)η αποξήρανση των υγροτόπων, γ) η ερημοποίηση

  1. Η ρύπανση: ρύπανση των νερών, ρύπανση του αέρα, ρύπανση της ξηράς.

  1. Η κλιματική αλλαγή μέσω του φαινομένου του Θερμοκηπίου, με την μακροχρόνια άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη εξαιτίας των ανθρωπογενών εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα CO2.

  1. υπερεκμετάλλευση των ειδών για ανθρώπινη χρήση όπως ηυπεραλίευση και άλλων πόρων όπως (νερό, πετρέλαιο, φυσικό αέριο). 

  1. Εισαγωγή ξενικών ειδών. 

Αναδάσωση είναι μια λύση για την προστασία του Περιβάλλοντος (της Λήμνου,)δεδομένου ότι και το νησί δεν έχει και πολλά δέντρα. Αν έχετε ελεύθερο χώρο μπορείτε να φυτέψετε 1 δέντρο στον κήπο σας ή σε ένα χωράφι της γειτονίας σας. Αυτό θα απορροφήσει περισσότερο από 1 τόνο CO2 σε όλη την διάρκεια την ζωής του. Τα δέντρα όλου του κόσμου απορροφούν 26 εκατομμύρια τόνους COτο χρόνο. 

Παραγωγή οξυγόνου, δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα. Δάσος ενός στρέμματος σε ένα χρόνο δεσμεύει από τηνατμόσφαιρα περίπου 400 kg διοξειδίου του άνθρακα και τομετατρέπει, με τη φωτοσύνθεση, σε 400 kg περίπου οξυγόνου. Από το οξυγόνο αυτό, περισσότερο από το μισό μένει ελεύθερο  δηλαδή όσο περίπου καταναλώνει ένας άνθρωπος σε ένα χρόνο.

Απορρόφηση και εξουδετέρωση διαφόρων επιβλαβώνουσιών/ρυπαντών.

Μεταξύ των ευεργετικών επιδράσεων του δάσους περιλαμβάνεται και η απορρόφηση διάφορων αέριων ρύπων,που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα, όπως το διοξείδιο τουθείου, οξείδια του αζώτου, κ.λπ. 

  • 1 στρέμμα δάσους από πεύκα σε ένα χρόνο μπορεί να συγκρατήσει 3.200 kg από στερεά σωματίδια (σκόνη). 

  • 1 στρέμμα δάσους λεύκης απορροφά μέχρι 19,3 kg διοξειδίου του θείου και άλλων οξειδίων.

Ευνοϊκή επίδραση στο μικροκλίμα και στις συνθήκες της περιοχής της Λήμνου. Η ύπαρξη δασών αμβλύνει τις ακραίες θερμοκρασίες, μειώνοντας τις μεγάλες και αυξάνοντας τις μικρές τιμές. Έτσι, το καλοκαίρι ηθερμοκρασία στο δάσος μπορεί να είναι μικρότερη μέχρι και 10 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τη γύρω ύπαιθρο.

Εμποδίζει την διάβρωση του εδάφους μιας και οι ρίζες των φυτών και των δέντρων το κρατούν σε συνεκτικότητα/ενωμένο και δεν το αφήνουν να αποκολληθεί

Εικόνα

Εμποδίζει την δημιουργία πλημμύρων

Προσφέρει σκιά

Εμποδίζει την ταχύτητα των ανέμων

Συμβάλλει στην διατήρηση της βιοποικιλότητας αφού προσφέρει ενδιαίτημα σε χλωρίδα και πανίδα

Τα φυτά στα βιολογικά εδάφη εγκλωβίζουν και αποθηκεύουν μέχρι και 30 0/  περισσότερο COαπό τα εδάφη της παραδοσιακής γεωργίας.

ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ TOΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΔΕΝ ΤΟ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΔΑΝΕΙΣΤΗΚΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το