Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Απόψεις>>Έχετε φάει ντομάτα; Είστε σίγουροι;

banner roots

Έχετε φάει ντομάτα; Είστε σίγουροι;
27.01.2013 | 17:58

Έχετε φάει ντομάτα; Είστε σίγουροι;

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Απόψεις

Είστε σίγουροι;

Ντομάτα για πρώτη φορά έφαγα όταν ήμουν παιδί και ζούσα σε χωριό. Από τότε, πάνε τριάντα χρόνια στην πόλη, δεν ξανάφαγα. Αυτό που έτρωγα ήταν ένας σχεδόν άνοστος κόκκινος καρπός που τον έλεγαν «ντομάτα», αλλά που η γεύση του απείχε πολύ από εκείνη την αξέχαστη γεύση των παιδικών χρόνων. Τη Ντομάτα, δηλαδή.


Πέρυσι ένας ερασιτέχνης αγρότης μου έδωσε για το σπίτι 4-5 ντομάτες. «Άσχημες», μεγάλες, με ακανόνιστο σχήμα. Κι όμως, ήταν σκέτη γευστική εμπειρία. Κόντεψα να μεθύσω από τη νοστιμιά. Ήταν από ένα θρυλικό σπόρο ονόματι «Μπατάλα». Καθαρόαιμη ποικιλία, όχι υβρίδιο, αυθεντική ντομάτα!
Σύμφωνα με έρευνες, στην Ελλάδα, μόνο το 2-3% των λαχανικών, που υπήρχαν πριν από πενήντα χρόνια, διασώζεται και καλλιεργείται. Γιατί άραγε χάθηκαν οι παλιές ποικιλίες και στραφήκαμε στα υβρίδια;

Οι λόγοι είναι πολλοί. Οι παλιές ντομάτες είναι ευαίσθητες στη μεταφορά, με μαλακό φλοιό, δεν κρατάνε πολύ εκτός ψυγείου, είναι αντιεμπορικές με άλλα λόγια, και βεβαίως μισούν το θερμοκήπιο του χειμώνα. Υπάρχει όμως και κάποιος άλλος, ίσως πιο σημαντικός: μάθαμε να διαλέγουμε με βάση αυτό που βολεύει τα μάτια και την αφή. «Ωραία ντομάτα!» λέμε. Λες και την αγοράζουμε για τα καλλιστεία, και όχι για την απόλαυση της γεύσης.

Οι πιο μεγάλοι σε ηλικία καταλαβαίνουν τι λέω καθώς είχαν την τύχη να γευτούν τη θεϊκή γεύση και μυρωδιά της ντομάτας! Οι νέοι δεν έχουν μέτρο σύγκρισης. Αυτό τους σερβίρουν για ντομάτα, αυτό τρώνε, και δεν φταίνε βέβαια. Το ίδιο ισχύει και για τα αγγούρια, τα καρπούζια, το μαρούλι, κοκ.
Είστε λοιπόν σίγουροι ότι έχετε φάει ντομάτα;

(Aυτή η «ωραία ντομάτα!» στη φωτογραφία, είναι υβρίδιο. Μπάσταρδο πράγμα δηλαδή).

 

Πηγή: Δημητρης Αλικάκος

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το