Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Απόψεις>>Πόσα χρήματα κερδίζουμε από τον Τουρισμό;

afoi poriazi

Πόσα χρήματα κερδίζουμε από τον Τουρισμό;
16.05.2018 | 19:53

Πόσα χρήματα κερδίζουμε από τον Τουρισμό;

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Απόψεις

Του Νότη Καραθύμιου

Πριν μερικές ημέρες το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), το οποίο είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, δημοσίευσε μια μελέτη για τη συμμετοχή του τουρισμού στην οικονομία της χώρας μας. Τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα της μελέτης ήταν ως ένα βαθμό αναμενόμενα. Υπάρχουν όμως και κάποια στοιχεία τα οποία παρουσιάζουν ειδικό ενδιαφέρον.

Καταρχάς, η έρευνα δείχνει πως η συμβολή του τουρισμού, ολόκληρης της επικράτειας, στο Α.Ε.Π. της χώρας ανήλθε το 2017 στο 27,3% ενώ μόλις το 12,9% αυτών των εσόδων επανεξάγεται. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως κάθε 100 ευρώ που παράγει το ελληνικό κράτος, τα 27,3 ευρώ προέρχονται από τον τουρισμό και από αυτά τα 27,3 ευρώ μόνο τα 3,5 βγαίνουν εκτός χώρας. Από αυτά τα νούμερα και μόνο αντιλαμβάνεται κανείς την σημαντικότητα του τουρισμού για την χώρα μας.

Το 2017 η Ελλάδα υποδέχθηκε 30,2 εκ. τουρίστες και επιβάτες κρουαζιέρας εκ των οποίων τα 18 εκ. (66%) αφίχθησαν αεροπορικώς. Αυτό το νούμερο μάς βοηθάει να καταλάβουμε την σπουδαιότητα των αεροπορικών υποδομών στην χώρα μας και ιδίως στο δικό μας νησί, όπου η πρόσβαση οδικώς είναι αδύνατη και η θαλάσσια πρόσβαση χρονοβόρα.

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει την συμβολή του τουρισμού στο Α.Ε.Π. των εκάστοτε περιφερειών.

tourismos aep

Αυτό που μπορούμε να παρατηρήσουμε είναι πως το Νότιο Αιγαίο καθώς και τα νησιά του Ιονίου κυριολεκτικά "ζούνε" από τον τουρισμό. Στην Κρήτη 1 στα 2 ευρώ προέρχονται από τον τουρισμό, ποσοστό επίσης υψηλό. Στην δική μας περιφέρεια το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 9%.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε τοaqua blue new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018