Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Απόψεις>>Ο Εμφύλιος

banner roots

Ο Εμφύλιος
31.01.2019 | 18:52

Ο Εμφύλιος

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Απόψεις

Του Τριαντάφυλλου Καρατράντου*

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της περιόδου των μνημονίων ήταν η προσέγγιση της επιλογής της δημοσιονομικής προσαρμογής (το γνωστό και ως μνημόνιο) με όρους ιδεολογίας και κουλτούρας.

Μία πολιτική και οικονομική επιλογή (η μόνη ρεαλιστική αν και επώδυνη όπως αποδείχτηκε στην πορεία) παρουσιάστηκε ως μία αυτοεκπληρούμενη προφητεία καταστροφής της Ελλάδας από παγκόσμιες και εγχώριες elites. Η ανυπαρξία αντιπαράθεσης πειστικών επιχειρημάτων οδήγησε στη δημιουργία ενός λαϊκιστικού και ιδεοληπτικού αφηγήματος που δανείστηκε αναφορές από διάφορες περιόδους της πολιτικής ιστορίας της χώρας. Όταν αντιλαμβάνεσαι τον εαυτό σου ως σύγχρονο Κολοκοτρώνη, Βελουχιώτη και γενικώς επαναστάτη και πατριώτη με όρους εθνικολαϊκισμού είναι λογικό να θέλεις να στοχοποιήσεις τους πολιτικούς σου αντιπάλους ως μειοδότες, προδότες και Γερμανοτσολιάδες. Από τη στιγμή λοιπόν που θεωρείς και υποστηρίζεις πως η χώρα σου βρίσκεται υπό κατοχή (αλησμόνητες οι αφίσες για Δ’ Ράιχ και τον Ναζί Σόιμπλε) χρίζεις τον εαυτό σου ως τον σύγχρονο εκφραστή της Εθνικής Αντίστασης. Άλλωστε, το παραμύθι περί αντίστασης στους οικονομικούς κατακτητές αποτέλεσε και το «ιδανικό» αφήγημα για την συνεργασία, αρχικά σε επίπεδο δρόμου και στη συνέχεια σε επίπεδο κοινοβουλίου και τελικά κυβέρνησης, μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Στην ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου, με την οποία παρομοίαζε αρκετές φορές την σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ ο αρχηγός των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, αρκετοί σύγχρονοι ιστορικοί και μελετητές του Εμφυλίου Πολέμου βλέπουν τις πρώτες ενδείξεις της αντιπαράθεσης που οδήγησε τελικά στην ένοπλη σύγκρουση. Άλλωστε, στην περίοδο των ιστορικών συγκεντρώσεων «Μένουμε Ευρώπη» για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας υπήρξαν αρκετές προσπάθειες διείσδυσης και επίθεσης από συγκροτημένες ακραίες ομάδες που φώναζαν συνθήματα της πιο σκληρής εμφυλιακής περιόδου (ΕΑΜ- ΕΛΑΣ- Μελιγαλάς). Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο, όσο και αν μας ξενίζει, ζούμε σε μία παρατεταμένη εμφυλιακή περίοδο χαμηλής έντασης. Η ρητορική και το αφήγημα του σύγχρονου εμφυλίου, δεν λειτουργούν σε ένα κέλυφος χώρου και χρόνου, για αυτό και είχαν ως αποτέλεσμα τη ριζοσπαστικοποίηση ενός σημαντικού μέρους του πληθυσμού. Νέοι άνθρωποι εντάχθηκαν σε ακραίες αντιεξουσιαστικές οργανώσεις, οι τρομοκράτες κανονικοποιήθηκαν και εντάχθηκαν στο ευρύ πλαίσιο των αγωνιστών κατά της κρατικής καταστολής, ο διχαστικός λόγος της εποχής μας έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και οι προσωπικές επιθέσεις κατά όποιου εκφέρει αντίθετη γνώμη είναι πλέον καθημερινές.

Η δράση φέρνει πάντα αντίδραση, για αυτό και η ριζοσπαστικοποίηση της άκρας αριστεράς οδήγησε στην αντίδραση και στην ριζοσπαστικοποίηση και της άκρας δεξιάς. Αυτοί οι δύο πολιτικοί εξτρεμισμοί μπορεί να συναντήθηκαν και να συμμάχησαν στις πλατείες των Αγανακτισμένων με φόντο τις κρεμάλες, στην περίπτωση όμως του Μακεδονικού βρέθηκαν ξανά αντιμέτωποι. Η κοινοβουλευτική διαδικασία ήταν πιο οικεία σε ανθρώπους που βιώσαν τη δεκαετία του ’40 και του ’50 παρά σε αυτούς που γεννήθηκαν τη δεκαετία του ’80. Το εμφυλιακό και τοξικό πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον τρώει λαίμαργα τα όποια αναχώματα συνεννόησης και κανονικότητας έχουν απομείνει σε αυτή τη χώρα και δυστυχώς κάποιοι δεν κρύβουν την αδυναμία τους για τη Βενεζουέλα, μία χώρα που είχαν χαρακτηρίσει πρότυπο.

 

* Ο Τριαντάφυλλος Καρατράντος είναι διεθνολόγος, δρ Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών.

 

Πηγή: Φιλελεύθερος

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το