Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Απόψεις>>Αγωγή Υγείας και... ενημερωμένοι πολίτες

the roots web banners 06

Αγωγή Υγείας και... ενημερωμένοι πολίτες
24.01.2023 | 14:00

Αγωγή Υγείας και... ενημερωμένοι πολίτες

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Απόψεις

Γράφει ο Θεόδωρος Ι  Μπαβέας

Σήμερα , η ανθρώπινη συμπεριφορά, το φυσικό, και κοινωνικό περιβάλλον, οι διατροφικές συνήθειες και εκτροπές, το άγχος, τα ναρκωτικά, η εξάρτηση σε όλες τις μορφές, η ταχύτητα καθώς και η παραπληροφόρηση, για τη πανδημία και για  τα εμβόλια γνωρίζουμε  ότι είναι σημαντικοί παράγοντες στην αιτιολογία και την επιδημιολογία πολλών νοσημάτων με μεγάλη θνησιμότητα όπως τα καρδιαγγειακά, ο καρκίνος  ναρκωτικά, τα  τροχαία, το AIDS, τα λοιμώδη νοσήματα όπως η Γρίπη και η COVID19  . 

Για όλες αυτές τις εκτροπές της υγείας έχουν αποδείξει οι επιστήμονες ότι η πρόληψη είναι ουσιαστική και η αγωγή υγείας απαραίτητη για τις διάφορες πληθυσμιακές ομάδες. Η αγωγή υγείας μπορεί να ορισθεί η διαδικασία εκείνη η οποία βοηθάει τα άτομα να παίρνουν αποφάσεις να αλλάζουν να υιοθετούν και να παίρνουν στάσεις και συμπεριφορές και να ενεργούν σύμφωνα με τις ανάγκες που επιβάλλει η προάσπιση, η πρόληψη και η προαγωγή της υγείας τους.

Η αγωγή Υγείας διαφέρει από την υγειονομική προπαγάνδα γιατί η προπαγάνδα δεν αναλύει το περιεχόμενο του θέματος και δεν εξηγεί τους λόγους που υπαγορεύουν μια νέα στάση, μια νέα συμπεριφορά με γνώση για τη προστασία της υγείας του κάθε πολίτη και την προαγωγή της δημόσιας υγείας της κοινότητας.

Τέλος ο όρος υγειονομική διαφώτιση εκκρίθηκε ως ο ακατάλληλος, γιατί η έννοια διαφώτιση αναφέρεται στην ενημέρωση κάποιου που βρίσκεται σε πλάνη και άγνοια, και δεν επικεντρώνεται στην προσπάθεια της αλλαγής της στάσης και της συμπεριφοράς του ατόμου με γνώση και ενημέρωση. Η διαφώτιση χρησιμοποιείτο σε εποχές όπου βασική επιδίωξη ήταν να εκριζώσει τη μαγεία των προλήψεων και η καταπολέμηση της μεγάλης άγνοιας του πληθυσμού. Η ανάγκη αυτή πριν από πολλά χρόνια οδήγησε τους επιστήμονες να δημιουργήσουν την Προληπτική Ιατρική η οποία έχει σκοπό την εφαρμογή της πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης, η οποία πρόληψη με την ενημέρωση και τη γνώση είναι προστασία της Ζωής των πολιτών.

Η πρωτογενής πρόληψη με την προαγωγή υγείας προσπαθεί, με την έρευνα, την ενημέρωση και τον προγραμματισμό, να καταγράψει τους βλαπτικούς φυσικούς χημικούς βιολογικούς λοιμώδεις παράγοντες οι οποίοι δημιουργούν νοσηρές καταστάσεις. Ενώ η εκλαϊκευμένη ενημέρωση των πολιτών πρέπει να αρχίζει από το σχολείο και να γίνεται σε όλη της διάρκεια της ζωής στη κοινότητα από τους λειτουργούς υγείας για να έχουμε στοιχειωδώς ενημερωμένους πολίτες ώστε να μη πανικοβάλλονται και να είναι υπεύθυνοι και πειθαρχημένοι έχοντας στοιχειώδεις γνώσεις πρόληψης.

Η δευτερογενής πρόληψη με τον προ-συμπτωματικό έλεγχο, εντοπίζει παθολογικές περιπτώσεις σε αρχικά στάδια όπως γίνεται τώρα με προγραμματισμένο έλεγχο (μαστός, προστάτης, έντερο) και το μικροβιολογικό και ακτινολογικό έλεγχο και τα όποια συμπτώματα της νόσου στα αρχικά στάδια βοηθούν ώστε με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή να θεραπεύονται.

Είναι λοιπόν πρωτεύον η πολιτεία με τους λειτουργούς και το προσωπικό υγείας να προάγει την αγωγή Υγείας από τη σχολική περίοδο γιατί με την γνώση δημιουργείται αίσθημα ευθύνης στους πολίτες και διότι με την γνώση περιορίζεται κάθε πανικός.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel