Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Ύμνοι της βρετανικής Telegraph στα μικρά νησάκια του Αιγαίου με τους λιγοστούς κατοίκους (photos)

banner roots

Ύμνοι της βρετανικής Telegraph στα μικρά νησάκια του Αιγαίου με τους λιγοστούς κατοίκους (photos)
17.02.2015 | 18:16

Ύμνοι της βρετανικής Telegraph στα μικρά νησάκια του Αιγαίου με τους λιγοστούς κατοίκους (photos)

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Διεθνή

Ένα διαφορετικό ταξιδιωτικό αφιέρωμα παραθέτει στην ηλεκτρονική της έκδοση η βρετανική εφημερίδα Telegraph. Δεν περιλαμβάνει, όπως θα περίμενε κανείς, διάσημους ταξιδιωτικούς προορισμούς, αλλά μικρά νησάκια στο Αιγαίο με λιγοστούς κατοίκους.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, είναι κατανοητό οι περισσότεροι Βρετανοί να επιλέγουν τη Σαντορίνη, τη Μύκονο ή την Κρήτη, καθώς από το Λονδίνο τα νησιά αυτά συνδέονται με απευθείας πτήσεις, αλλά επίσης διαθέτουν αμέτρητες ξενοδοχειακές μονάδες με μεγάλη ποικιλία επιλογών και, φυσικά, πλούσια και θορυβώδη νυχτερινή ζωή.

«Όμως, για εκείνους επιθυμούν να κάνουν την προσπάθεια, υπάρχουν δεκάδες νησάκια ξεχασμένα από τον χρόνο, που προσφέρουν την απόλυτη ηρεμία και την ευκαιρία της απόδρασης από την πολυκοσμία», επισημαίνει η Telegraph και προσθέτει ότι ακολουθεί ο οδηγός της για τα νησιά με τους λιγότερους κατοίκους, «όπου το μέσο μεταφοράς μπορεί να είναι μόνο ένας γάιδαρος και όχι ένα ταξί ή ένα λεωφορείο».

1. Καστελόριζο

Το Καστελόριζο με τους 492 μόνιμους κατοίκους «αν και είναι πολύ κοντά στα τουρκικά παράλια, είναι αδιαμφισβήτητα ελληνικό» τονίζει ο Βρετανός αρθρογράφος και επισημαίνει ότι το όνομά του νησιού έχει τις ρίζες του στο κοκκινωπό οχυρό του 14ου αιώνα. Μάλιστα, γίνεται και ιδιαίτερη αναφορά στη Γαλάζια Σπηλιά, που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού. Ο συντάκτης του αφιερώματος κάνει λόγο για ένα «θεαματικό φυσικό φαινόμενο».

2. Χάλκη

Η Χάλκη με τους 478 μόνιμους κατοίκους, χαρακτηρίζεται από τη βρετανική εφημερίδα ως ένα «πετρώδες νησί» με σπίτια χτισμένα σε ιταλικό στιλ, ενώ ειδική μνεία γίνεται στον Πύργο του Ρολογιού. Επίσης, αναφέρονται και τα πανηγύρια κατά τη διάρκεια του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου.

3. Ψαρά

Μπορεί τώρα πια το μικρό αυτό νησί να αριθμεί μόλις 458 μόνιμους κατοίκους, αλλά μέχρι και το 1824 οπότε και οι Τούρκοι κατακτητές πολιόρκησαν τα Ψαρά, έμεναν πάνω από 30.000 Έλληνες. Ο αριθμός δεν αναφέρεται τυχαία από την Telegraph, καθώς τόσοι ήταν αυτοί που εγκατέλειψαν το νησί για να μην υποστούν τον τουρκικό ζυγό, «οι υπόλοιποι προτίμησαν να πεθάνουν, παρά να παραδοθούν». Με αυτό τον τρόπο γίνεται η αναφορά στο ολοκαύτωμα των Ψαρρών, όταν ο Αντώνιος Βρατσάνος έβαλε φωτιά στην πυριταδοποθήκη, για να μην πέσουν στα χέρια των εισβολέων.

4. Κουφονήσια

Οι μόνιμοι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 400 και «τεχνικά μιλώντας, τα Κουφονήσια είναι δύο νησιά, το Άνω Κουφονήσι και το Κάτω Κουφονήσι». Βέβαια, η εφημερίδα σπεύδει να σχολιάσει πως το Ανω Κουφονήσι, το μοναδικό από τα δύο που κατοικείται, αν και μέχρι το 1980 δεν είχε ούτε ηλεκτρικό ρεύμα, ωστόσο τα τελευταία χρόνια σφύζει από ζωή και «βουιτό», καταδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο πόσο διαφέρει από τα υπόλοιπα νησια που παρουσιάζει.

5. Σίκινος

«Αυτό το νησί» με τους 273 κατοίκους, «μεταξύ της Ίου και της Φολεγάνδρου διαθέτει μερικά από τα πιο ελκυστικά τοπία στις Κυκλάδες και οι επισκέπτες μπορούν να περιμένουν να βρουν οικογενειακές ταβέρνες όπου κάνουν κουμάντο οι οικοδέσποινες μαμάδες και καΐκια που φεύγουν κάθε μέρα από το λιμάνι προς απομονωμένες παραλίες». Ο αρθρογράφος της Telegraph κάνει ειδική μνεία στο Κάστρο του 15ου αιώνα, αλλά και το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής και φυσικά, την Παναγιά την Παντάνασσα με τον μπλε τρούλο.

6. Ανάφη

Η εφημερίδα αφού πρώτα παραθέτει τον μικρό αριθμό κατοίκων που αντιστοιχεί σε 271, αναφέρει ότι «το μοναδικό σημείο που κατοικείται είναι η Χώρα» ενώ το νησί προσφέρει απίστευτη θέα στο Κρητικό Πέλαγος κι αποτελείται από ηφαιστειογενή πετρώματα, αποτέλεσμα της έκρηξης του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Τέλος, γίνεται ειδική αναφορά στο μοναστήρι της Παναγιάς της Καλαμιώτισσας στο νοτιοανατολικό σημείο του νησιού.

7. Σχοινούσα

Ο λιγοστός της πληθυσμός είναι από τα πρώτα πράγματα που ακούει κανείς για το νησί. Αριθμεί μόλις 225 κατοίκους, ενώ όπως αναφέρεται στην Telegraph, «προσφέρει τον τυπικό ελληνικό συνδυασμό των ανεμόμυλων, εκκλησιών και παραλιών». Και παρόλο το μικρό της μέγεθος, η Σχοινούσα έχει τη δική της μοναδική κουζίνα. Μέσα στις «γαστρονομικές της σπεσιαλιτέ περιλαμβάνονται γίδα με φάβα και μοσχάρι με μπιζέλια και τα λεγόμενα πιταρίδια που δεν είναι παρά σπιτικά ζυμαρικά βρασμένα σε κατσικίσιο γάλα». Ο Βρετανός αρθρογράφος σπεύδει να συμβουλεύσει τους αναγνώστες του να φροντίσουν να νοικιάσουν ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους, αφού στο νησί δεν υπάρχει δημόσια συγκοινωνία.

8. Αγαθονήσι

Το βορειότερο νησί των Δωδεκανήσων αριθμεί μόλις 185 μόνιμους κατοίκους και χαρακτηρίζεται από τη βρετανική εφημερίδα ως ιδανικό για τους «ιστιοπλόους», εκείνους που «αναζητούν μοναξιά και απομόνωση», αλλά και τους «λάτρεις της Ιστορίας». Ο λόγος είναι πως πολλές παραλίες δεν έχουν πρόσβαση από τη στεριά, παρά μόνο διά θαλάσσης, αλλά και πως στο νησί υπάρχει το μοναδικό στο Αιγαίο προβυζαντινό μνημείο, Οι Θόλοι, που αποτελούν κτίσματα του 11ου αιώνα και πιστεύεται ότι ήταν αποθήκες τροφίμων.

9. Δονούσα

Μετά τον μικρό αριθμό μόνιμων κατοίκων (183) ο Βρετανός δημοσιογράφος αναφέρεται στον αρχαίο θεό Διόνυσο ο οποίος σύμφωνα με τον μύθο είχε επιλέξει αυτό το μικροσκοπικό νησί για να κρύψει την Αριάδνη. «Πίσω» όμως στη σημερινή και πεζή πραγματικότητα, το συγκεκριμένο νησί αποτελεί ιδανικό προορισμό για «όποιον ψάχνει ηρεμία και απομόνωση». Επίσης, η Δονούσα προσελκύει «φυσιολάτρες» που κατασκηνώνουν στις παραλίες. Τέλος, γίνεται αναφορά και στο ναυάγιο ενός γερμανικού πλοίου του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην παραλία του Κέδρου, αλλά και στο Λιβάδι με τη λευκή άμμο.

10. Ηρακλειά

Μάλλον, είναι το αγαπημένο από τα αραιοκατοικημένα νησιά για τον δημοσιογράφο της Telegraph η Ηρακλειά με τους 150 μόνιμους κατοίκους, την οποία χαρακτηρίζει ως το νησί «με το αναμφισβήτητα καλύτερο τοπίο στις Μικρέςς Κυκλάδες» με τις «λιγοστές μονάδες, αλλά με πολύ φυσικό τοπίο και μερικές πανέμορφες παραλίες». Παράλληλα, η συμβουλή του Βρετανού για όσους θέλουν να κάψουν τις θερμίδες «από τη φέτα, τις ελιές και τις νοστιμότατο θυμαρίσιο μέλι» να κάνουν «πεζοπορία στα επτά μονοπάτια που διασχίζουν το νησί». Σε ένα από αυτά, ο επισκέπτης θα θαυμάσει την αρχιτεκτονική στο εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου και το τοπίο των ελαιώνων.

11. Μαράθι

Είναι το πιο αραιοκατηκοιμένο νησί με μόλις 12 κατοίκους το καλοκαίρι και μόλις τρεις τον χειμώνα. Σε αυτό το νησί των Δωδεκανήσων, η βρετανική εφημερίδα διευκρινίζει πως δεν υπάρχουν ούτε δρόμοι, ούτε αυτοκίνητα, ούτε καταστήματα, παρά μόνο μια παραλία. «Ο μοναδικός θόρυβος είναι από το κελάηδισμα των πουλιών και ο ήχος από τα κουδουνάκια στα κατσίκια».

Πηγή: iefimerida.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το