Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Επίσημο αίτημα της Ισπανίας για ένταξη στο μηχανισμό στήριξης | Η Μαδρίτη ζητάει και τυπικά 39,5 δισ. ευρώ

banner roots

Επίσημο αίτημα της Ισπανίας για ένταξη στο μηχανισμό στήριξης | Η Μαδρίτη ζητάει και τυπικά 39,5 δισ. ευρώ
03.12.2012 | 18:32

Επίσημο αίτημα της Ισπανίας για ένταξη στο μηχανισμό στήριξης | Η Μαδρίτη ζητάει και τυπικά 39,5 δισ. ευρώ

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Διεθνή

Η Ισπανία υπέβαλε και επίσημα, όπως αναμενόταν, το αίτημα να λάβει οικονομική βοήθεια ύψους 39,5 δισεκ. ευρώ από την ευρωζώνη για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού της τομέα, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Την περασμένη εβδομάδα η ΕΕ ενέκρινε τα σχέδια αναδιοργάνωσης για τις τέσσερις ισπανικές τράπεζες οι οποίες έχουν εθνικοποιηθεί.

Το πακέτο βοήθειας αναλύεται σε σχεδόν 18 δισεκ. ευρώ για την Bankia, 9 δισεκ. για την Catalunya, 5,4 δισεκ. για τη Novagalicia Banco και 4,5 δισεκ. ευρώ για την Banco de Valencia.

Το αίτημα αυτό αναμένεται να εγκριθεί τυπικά στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης εντός της ημέρας.

Επιπλέον η Μαδρίτη επιδιώκει να δανειοδοτηθεί με 2,5 δισεκ. ευρώ για τη Sareb, τη λεγόμενη «κακή» τράπεζα, η οποία δημιουργήθηκε ώστε να συγκεντρωθούν τα «τοξικά» στοιχεία ενεργητικού των υπολοίπων ισπανικών τραπεζών, ιδίως στεγαστικά δάνεια που δεν εξυπηρετούνται.

Η κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος υπό τον Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε ότι αναμένει τα κεφάλαια αυτά να καταστούν διαθέσιμα περί την 12η Δεκεμβρίου.

Οι τέσσερις τράπεζες ήταν ανάμεσα στις πλέον εκτεθειμένες μετά την κατάρρευση της φούσκας των ακινήτων στην Ισπανία στα τέλη του 2007.

Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ό,τι αφορά τα σχέδια αναδιοργάνωσής τους αποτελούσε προϋπόθεση ώστε οι τράπεζες αυτές να λάβουν δάνεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ).

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το