Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Θησαυρίζουν από κονσέρβες «Μάχη Καλλίπολης»

banner roots

Θησαυρίζουν από κονσέρβες «Μάχη Καλλίπολης»
01.05.2015 | 12:46

Θησαυρίζουν από κονσέρβες «Μάχη Καλλίπολης»

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Διεθνή

Χιλιάδες ήταν οι απόγονοι των ηττημένων συμμάχων στη Μάχη της Καλλίπολης - η μάχη που σηματοδότησε τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και τον 20ό αιώνα- που επισκέφθηκαν την περασμένη εβδομάδα τη βορειοδυτική Τουρκία στην επέτειο των 100 χρόνων από την έναρξη της πολύνεκρης αυτής μάχης, ιδιαίτερα Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί των οποίων χιλιάδες πρόγονοι σκοτώθηκαν και ετάφησαν στα ατέλειωτα συμμαχικά νεκροταφεία της περιοχής.

Σε ανάμνηση του γεγονότος, ένα εργοστάσιο αλιπάστων στην περιοχή των Δαρδανελίων πακετάρισε παστές σαρδέλες, σε κουτιά όμοια με αυτά που βρέθηκαν 100 χρόνια πριν και χρησιμοποιούνταν από τους ηττημένους Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς στρατιώτες, που πήραν μέρος στην Μάχη της Καλλίπολης. 

Οι κονσέρβες διατέθηκαν σε μεταλλικά κουτιά τοποθετημένα σε χάρτινη συσκευασία με τον χάρτη της περιοχής, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο. 

Η πρώτη παρτίδα -περί τις 50.000 κονσέρβες- έγινε ανάρπαστη την περασμένη βδομάδα, οπότε και διοργανώθηκε από τη νικήτρια Τουρκία ο επίσημος εορτασμός για την 100ή επέτειο και τα Δαρδανέλια κατακλύσθηκαν από ξένους τουρίστες, απογόνους αυτών που πήραν μέρος στην μάχη. Κάθε κουτί, της πρώτης τουλάχιστον παρτίδας, πουλήθηκε προς πέντε τουρκικές λίρες, δηλαδή περί τα 1,7 ευρώ!

Πηγή: real.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το