Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Παντοδύναμος ο Ερντογάν - "Γρίφος" η επόμενη μέρα

banner roots

Παντοδύναμος ο Ερντογάν - "Γρίφος" η επόμενη μέρα
02.11.2015 | 08:17

Παντοδύναμος ο Ερντογάν - "Γρίφος" η επόμενη μέρα

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Με ποιο τρόπο θα κυβερνήσει από εδώ και πέρα την Τουρκία το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, είναι το ερώτημα που τίθεται πλέον, αφού σε πολύ μεγάλο βαθμό το βασικό προεκλογικό ερώτημα απαντήθηκε. Η αυτοδυναμία έρχεται με το 49,4% (316 έδρες) που συγκεντρώνει το ΚΔΑ με καταμετρημένο το 96,9% των ψήφων. Στις εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015 το κόμμα είχε ποσοστό 40,87% και 258 έδρες.

Με βάση το 95,5% των ψήφων, το ΡΛΚ συγκεντρώνει το 25,4%, -134 έδρες (24,95% και 132 έδρες τον Ιούνιο), το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος το 12,0% -41έδρες (16,29% και 80 έδρες τον Ιούνιο) και το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των λαών το 10,5% -59 έδρες (13,12% και 80 έδρες τον Ιούνιο).

Το φιλοκουρδικό κόμμα προς στιγμήν αντιμετώπισε κίνδυνο να μην ξεπεράσει το 10%. Ο κίνδυνος εξακολουθεί να ισχύει μεν, αλλά η πορεία του κόμματος είναι ανοδική.

Το ΚΔΑ καρπώθηκε εξολοκλήρου τις απώλειες των ακροδεξιών και ένα μέρος των ψήφων του φιλοκουρδικού κόμματος. Αυτό και τίποτε άλλο, είναι το απλό κλειδί για την κατανόηση του αποτελέσματος.

Το ερώτημα τώρα είναι το πώς θα ασκήσει εξουσία το ΚΔΑ μετά τη μεγάλη αυτή εκλογική νίκη. Στο βαθμό που η νίκη οδηγήσει σε πολιτική μέθη και ταυτόχρονα γίνουν πράξη οι διάφορες «απειλές» που διατύπωναν προεκλογικά, στελέχη του ΚΔΑ και δημοσιογράφοι που πρόσκεινται σε αυτό, εναντίον της αντιπολίτευσης και των αντιπολιτευόμενων μέσων ενημέρωσης, τότε η πόλωση και η εκρηκτική κατάσταση μπορεί να πάρει ανεπανάληπτες διαστάσεις.

Ταυτόχρονα, η νέα κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί το Κουρδικό ζήτημα, αλλά και ένα διεθνές θέμα που συνδέεται μεταξύ άλλων και με το Κουρδικό: Σε μία φάση όπου η Ρωσία, αλλά και οι ΗΠΑ κάνουν αισθητή τη στρατιωτική τους παρουσία στη Συρία, υπέρ του 'Ασαντ οι πρώτοι και υπέρ των Κούρδων οι δεύτεροι, η νέα κυβέρνηση θα στριμωχθεί πολύ, αν επιμείνει στην έντονη στάση της εναντίον τόσο του 'Ασαντ, όσο και των Κούρδων της Συρίας.

Με λίγα λόγια, από το ΚΔΑ εξαρτάται αν το εκλογικό αποτέλεσμα θα γίνει πατατοσαλάτα ή καυτή έως εκρηκτική πατάτα.

Ένα δεύτερο ερώτημα είναι αν το ΚΔΑ θα επιχειρήσει να προχωρήσει σε αναθεώρηση του συντάγματος με σκοπό τη μετάβαση σε προεδρικό σύστημα. Αυτό προϋποθέτει την ψήφο 330 βουλευτών. Με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, το ΚΔΑ θα χρειαστεί πρόσθετες 15 έδρες. Αν τις βρει, ψηφίζεται στη βουλή η αναθεώρηση και στη συνέχεια εγκρίνεται ή όχι, η αναθεώρηση, με δημοψήφισμα. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία με την οποία μπορεί να αναθεωρηθεί το σύνταγμα απευθείας και δίχως δημοψήφισμα είναι αυτή των 367 εδρών.

Θεαματική αύξηση ποσοστών του ΚΔΑ

Θεαματική είναι η αύξηση των ποσοστών του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης σε ολόκληρη τη χώρα στις σημερινές εκλογές. Παράλληλα, καταγράφεται και η καθολική πτώση του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος και του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία για λογαριασμό του φιλοκουρδικού κόμματος, είναι το γεγονός ότι οι απώλειες αφορούν και τα κάστρα του κόμματος, όπως το Ντιγιάρμπακιρ. Από το 79,8% που είχε το κόμμα στις εκλογές του Ιουνίου στο νομό αυτό, έπεσε στο 72%.

Τα ποσοστά των κομμάτων στις σημερινές εκλογές, καθώς και τα ποσοστά τους στις εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015, στην Κωνσταντινούπολη, την 'Αγκυρα, τη Σμύρνη και το Ντιγιάρμπακιρ, έχουν ως εξής:

Κωνσταντινούπολη

ΚΔΑ 48,τ% (41,1%), ΡΛΚ 30,3% (29,1%), ΔΚΛ 10,1% (11,0%), ΚΕΚ 8,6% (11,0%)

'Αγκυρα

ΚΔΑ48,8% (41,4%), ΡΛΚ 30,7% (29,17%), ΚΕΚ 14,1% (17,8%), ΔΚΛ 4,2% (5,6%)

Σμύρνη

ΡΛΚ 46,2 (44,8%), ΚΔΑ 31,3% (26,75%), ΚΕΚ 11,3% (13,6%), ΔΚΛ 8,6%, (10,6%)

Ντιγιάρμπακιρ

ΔΚΛ 72,0% (79,8%), ΚΔΑ 21,8% (13,89%), ΡΛΚ 1,7% (0,91%), ΚΕΚ 0,7% (0,98%)

Νταβούτογλου: Νίκη της Δημοκρατίας

O πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου περιέγραψε το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα στην Τουρκία, όπου το κυβερνών κόμμα επικράτησε με άνεση συγκεντρώνοντας την απόλυτη πλειοψηφία, ως μια νίκη της Δημοκρατίας.

«Σήμερα είναι μια νίκη για τη Δημοκρατία μας και το λαό μας» δήλωσε ο Νταβούτογλου ενώπιον ενός πλήθους υποστηρικτών του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που είχε συγκεντρωθεί έξω από την οικία του στο Ικόνιο.

«Καλώς εχόντων των πραγμάτων θα σας υπηρετήσουμε με επάρκεια τα επόμενα τέσσερα χρόνια και θα βρεθούμε ενώπιόν σας για μία ακόμη φορά το 2019» προσέθεσε αναφερόμενος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση για ενότητα στην χώρα, ενώ επισήμανε ότι κανείς δεν πρέπει «να νιώθει ηττημένος».

«Σήμερα, δεν υπάρχουν ηττημένοι παρά μόνο νικητές» δήλωσε ο Νταβούτογλου σε μια ομιλία που εκφώνησε ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του κόμματός του στο Ικόνιο.

Ντεμιρτάς: Δεν ήταν ελεύθερη εκλογική διαδικασία

«Μπορεί ένα πολιτικό κόμμα να εξασφάλισε ποσοστό περίπου 50%, αλλά ένα πολύ μεγάλο μέρος τμήμα της κοινωνίας μας εκφράζει ανησυχία». Με αυτά τα λόγια σχολίασε το εκλογικό αποτέλεσμα ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ηγέτης του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών.

«Δεν ήταν δίκαιη και ελεύθερη εκλογική διαδικασία» είπε και τόνισε πως το κόμμα του «δεν έκανε προεκλογική εκστρατεία, αλλά προσπάθησε να προστατεύσει τους νέους μας απέναντι σε δολοφονίες».

Ο Ντεμιρτάς είπε «μπορεί το κόμμα μας να έχασε περίπου ένα εκατομμύριο ψήφους, αλλά αντιμετωπίσαμε μια πολιτική σφαγής. Καταφέραμε να ξεπεράσουμε το όριο του 10%, απέναντι σε ένα κράτος τύραννο».

Την ίδια ώρα, η συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Φιγκέν Γιουκσεκντάγ δήλωσε ότι η έκβαση των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στην Τουρκία είναι αποτέλεσμα της εσκεμμένης πολιτικής πόλωσης που ασκεί ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Γιουκσεκντάγ τόνισε σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα ότι το HDP θα αναλύσει διεξοδικά την πτώση των ποσοστών του σε σύγκριση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου, υπογράμμισε ωστόσο ότι το γεγονός ότι το κόμμα κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 10% που χρειαζόταν για να εισέλθει στο κοινοβούλιο συνιστά σε κάθε περίπτωση μια επιτυχία.

Επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και Κούρδων διαδηλωτών

Συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ της αστυνομίας και νεαρών Κούρδων διαδηλωτών στο Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών, μετέδωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Οι δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευσαν δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών που κατέκλυσαν τους δρόμους για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης, μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters που βρίσκεται στο σημείο.

Όπως μετέδωσε ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου, τα επεισόδια ξεκίνησαν κοντά στα κεντρικά γραφεία του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), αφού δόθηκαν στη δημοσιότητα τα μερικά αποτελέσματα που δείχνουν ότι τα ποσοστά του φιλο- κουρδικού κόμματος καταγράφουν πτώση με ορατό τον κίνδυνο να μην καταφέρει να συγκεντρώσει το 10%, που απαιτείται για την είσοδο στην Εθνοσυνέλευση.

Δεκάδες διαδηλωτές, ορισμένοι εξ αυτών πέταγαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών, έκλεισαν ένα δρόμο κοντά στο κέντρο του Ντιγιάρμπακιρ.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι αυστηρά σήμερα στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας, ενώ πολλοί ψηφοφόροι άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα με την παρουσία τεθωρακισμένων οχημάτων της αστυνομίας.

Αποτελέσματα στις διπλωματικές και προξενικές αντιπροσωπείες στην Ελλάδα

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα αναδείχθηκε πρώτο με ποσοστό 33,13% στις κάλπες που άνοιξαν στις τουρκικές διπλωματικές και προξενικές αντιπροσωπίες στην Ελλάδα για τις βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία.

Ακολουθούν το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών με 32,16%, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με 25,19% και το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος με 4,82%.

Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα αυτά αφορούν τα 643 έγκυρα ψηφοδέλτια.

 

Πηγή: Nooz.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel