Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Καμικάζι αιματοκύλισε την καρδιά της Κωνσταντινούπολης

banner roots

Καμικάζι αιματοκύλισε την καρδιά της Κωνσταντινούπολης
12.01.2016 | 20:39

Καμικάζι αιματοκύλισε την καρδιά της Κωνσταντινούπολης

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Διεθνή

Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 15 τραυματίστηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε στις 10:20 το πρωί στο κέντρο της πιο τουριστικής περιοχής της Κωνσταντινούπολης, κοντά στην Αγιά Σοφιά, στην πλατεία Σουλταναχμέτ.

Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε στάση του τραμ, όπου περίμεναν αρκετοί πολίτες και τουρίστες. Ενώ αρχικώς ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν ότι οι νεκροί είναι ασιατικής καταγωγής, επιβεβαιώθηκε ότι εννέα από τους νεκρούς είναι Γερμανοί τουρίστες. 

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα με βομβιστή αυτοκτονίας. Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στην εφημερίδα Hurriyet ότι είδε άτομο που φορούσε ζώνη με εκρηκτικά στον τόπο της έκρηξης. Η εφημερίδα σημειώνει ότι πρόκειται για μία επιβεβαιωμένη πληροφορία. Άλλες μαρτυρίες αναφέρουν ότι ο βομβιστής κινήθηκε προς μια ομάδα τουριστών που περίμενε να επισκεφθεί το Μπλε Τζαμί, ενώ αυτόπτης μάρτυρας που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, είπε πως είδε ανθρώπινα μέλη διασκορπισμένα στο σημείο.

Η έκρηξη ήταν τόσο δυνατή που έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της πόλης, ενώ οι φωτογραφίες από το σημείο του μακελειού είναι σοκαριστικές: 





Η έκρηξη σημειώθηκε πολύ κοντά στο Μπλε Τζαμί και την Αγιά Σοφιά, στο πιο τουριστικό σημείο της Πόλης:



Κάποιοι από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, γεγονός που κάνει τις αρχές να φοβούνται ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί, όπως μεταδίδει το CNN Türk. Τρεις τραυματίες, τούρκοι υπήκοοι, έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Samatya και ο ένας από αυτούς υποβάλλεται σε εγχείρηση. Στο νοσοκομείο Çapa έχουν μεταφερθεί τα περισσότερα θύματα, χωρίς όμως να έχει ανακοινωθεί ο αριθμός. Τρεις Γερμανοί τουρίστες με ελαφρά τραύματα βρίσκονται στο νοσοκομείο Cerrahpaşa. Σύμφωνα με το πρακτορείο Dogan, μεταξύ των τραυματιών είναι έξι Γερμανοί, ένας Νορβηγός, ένας Περουβιανός και ένας Νοτιοκορεάτης. 

Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία πληροφορία για Έλληνες μεταξύ των θυμάτων ή των τραυματιών.

Μέρκελ: Πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά κατά της τρομοκρατίας

Σχετικά με τα θύματα, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης πως είναι πιθανό γκρουπ Γερμανών τουριστών να είναι ανάμεσα σε όσους επλήγησαν από την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη. 

Αναλυτικότερα, η Μέρκελ εξέφρασε την ανησυχία της ότι μπορεί ανάμεσα στα θύματα να βρίσκονται Γερμανοί πολίτες, προσθέτοντας πως «η διεθνής τρομοκρατία δείχνει το άσχημο πρόσωπό της» και συμπληρώνοντας πως «πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά κατά της τρομοκρατίας».

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, τόνισε πως όλες οι χώρες που έχουν πέσει θύμα τρομοκρατικών επιθέσεων «πρέπει να δείξουν την αλληλεγγύη τους».

Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, αφού κάλεσε τους Γερμανούς πολίτες να αποφεύγουν να βρίσκονται κοντά σε πολυπληθή τουριστικά σημεία της Κωνσταντινούπολης, έκανε λόγο για ενδεχόμενο να υπάρχουν Γερμανοί ανάμεσα στα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης.

«Πρέπει να υποθέσουμε ότι και Γερμανοί τραυματίστηκαν σε αυτή την τρομοκρατική επίθεση. Επιπλέον, δε μπορούμε να αποκλείσουμε ότι ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται και Γερμανοί», πρόσθεσε ο Σταϊνμάγερ.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες: «Το έδαφος σείστηκε»

«Η έκρηξη ήταν τόσο δυνατή που το έδαφος σείστηκε. Μια πολύ βαριά μυρωδιά έκαψε τη μύτη μου», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων η Καρολίν, Γερμανίδα τουρίστρια που βρισκόταν στην πλατεία Σουλταναχμέτ. «Άρχισα να τρέχω με την κόρη μου. Πήγαμε σε ένα κοντινό κτήριο και μείναμε εκεί για περίπου μισή ώρα. Τρομάξαμε πολύ», συμπληρώνει. 

«Aκουσα ένα τεράστιο "μπαμ" την ώρα που ετοίμαζα τον καφέ μου. Μετά συνειδητοποίησα ότι πρόκειται για έκρηξη στην  τουριστική περιοχή της Κωνσταντινούπολης», γράφει η Σοφία Τζόουνς. στο Twitter.  

«Τεράστια έκρηξη, πολλοί τραυματίες στην περιοχή που βρίσκεται το "Μπλε Τζαμί"», γράφει ο Μουσταφά Εντίμπ. 

Περίπου μιάμιση ώρα μετά την έκρηξη, το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο της Τουρκίας επέβαλε απαγόρευση της μετάδοσης οτιδήποτε σχετίζεται με την έκρηξη, μετά από αίτημα του πρωθυπουργού της χώρας Εχμέτ Νταβούτογλου.

Παράλληλα ο Νταβούτογλου ανακοίνωσε έκτακτη σύσκεψη του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση.

Χάρτης του BBC δείχνει πόσο κοντά στο Μπλε Τζαμί έγινε η έκρηξη. Δεξιά φαίνεται και η Αγιά Σοφιά


Ερντογάν: Πιστεύω πως ήταν έργο Σύρου βομβιστή

Με διάγγελμά του απευθύνθηκε στον τουρκικό λαό ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ώρες μετά την έκρηξη. Αφού ενημέρωσε πως μεταξύ των θυμάτων είναι τόσο Τούρκοι όσο και τουρίστες, εξέφρασε τα συλληπητήριά του και συνέχισε, λέγοντας πως κατά την άποψή του, η πολύνεκρη έκρηξη στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης ήταν έργο Σύρου βομβιστή ή βομβίστριας.

«Η Τουρκία στέκεται ενωμένη και με αλληλεγγύη απέναντι στους τρομοκράτες», είπε, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νουμάν Κουρτουλμούς, δήλωσε πως ο δράστης είναι Σύρος άνδρας γεννημένος το 1988. Όσο για τους τραυματίες, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ξένοι τουρίστες με αναφορές να κάνουν λόγο για Γερμανούς, ο Κουρτουλμούς διευκρίνισε πως δύο από αυτούς νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο εκπρόσωπος και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης άφησε να εννοηθεί ότι η έκρηξη που συγκλόνισε την Τουρκία «αντανακλά τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία».

Το απόγευμα της Τρίτης οι τουρκικές υπηρεσίες ανασκεύασαν την πληροφορία ότι ο καμικάζι ήταν Σύρος και μετέδωσαν ότι ο 28χρονος βομβιστής αυτοκτονίας γεννήθηκε το 1988 στην Σαουδική Αραβία και σύμφωνα με την Χουριέτ ονομαζόταν Ναμπίλ Φατλί.

Από την πλευρά του ο Ντεμιρτάς εξέφρασε τη θλίψη του για τα θύματα που έχασαν τη ζωή τους σε ένα «στυγνό μακελειό».

Ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος δήλωσε ότι «δε θα σταματήσουμε να παρακολουθούμε το περιστατικό ώστε να μη μείνει τίποτα στο σκοτάδι και να αποκαλύψουμε τους υπευθύνους».

Την ίδια στιγμή, ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, εκφράζοντας τη θλίψη του στις οικογένειες των θυμάτων κάλεσε σε «ενότητα κατά της τρομοκρατίας».

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως οι πολίτες «πρέπει να στηρίξουν την κυβέρνηση και το κράτος με όλους τους τρόπους».

Στο μεταξύ, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, καθώς και ο επικεφαλής του φιλοκουρδικού κόμματος, HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, καταδίκασαν την επίθεση.

«Καταδικάζω την επίθεση στην πλατεία του Σουλτάν Αχμέτ στην Κωνστιντινούπολη», δήλωσε ο Κιλιντσάρογλου.

Ποιος μπορεί να είναι πίσω από την επίθεση;

Kούρδοι του PKK ή  μαχητές του Ισλαμικού Κράτους; Στο στόχαστρο των τουρκικών αρχών βρίσκονται και οι ισλαμιστές τρομοκράτες αλλά και οι μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν. 

Πηγές από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας, που επικαλείται η εφημερίδα Χουριέτ, αναφέρουν πάντως πως το πιθανότερο είναι να πρόκειται για βομβιστή αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους. Όπως σημειώνεται, τα θύματα, που είναι στην πλειοψηφία τους τουρίστες, οδηγούν στο συμπέρασμα πως πρόκειται για τζιχαντιστές με στόχο πολίτες δυτικών χωρών.

Η Τουρκία βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, μετά την βομβιστική επίθεση του περασμένου Οκτωβρίου στην Άγκυρα, που στοίχισε τη ζωή σε 103 ανθρώπους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα έχει γίνει επανειλημμένως στόχος ισλαμιστών τρομοκρατών τον τελευταίο χρόνο. Από τη επίθεση στην πόλη Σουρούκ τον περασμένο Ιούλιο κοντά στα σύνορα με την Συρία, είχαν χάσει την ζωή τους δεκάδες άτομα.  

 

Πηγή: protothema.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel