Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Επετεύχθη συμφωνία μεταξύ ΕΕ - Βρετανίας

the roots web banners 06

Επετεύχθη συμφωνία μεταξύ ΕΕ - Βρετανίας
20.02.2016 | 12:05

Επετεύχθη συμφωνία μεταξύ ΕΕ - Βρετανίας

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Διεθνή

Λευκός καπνός βγήκε από το κτίριο του Συμβουλίου καθώς επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Μ. Βρετανίας. “Η συμφωνία θα ισχυροποιήσει την Βρετανική θέση” δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ν. Τουσκ μετά την λήξη της πολύωρης διαπραγμάτευσης. “Χρειαστήκαμε 40 ώρες διαπραγμάτευσης για να πετύχουμε μία συμφωνία που εκπροσωπεί τις αρχές μας” είπε ο κ. Τουσκ και δεν έκρυψε ότι οι συζητήσεις που έγιναν ήταν “πολύ έντονες”.

Και ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας εμφανίστηκε θετικός με την συμφωνία. ”H M. Βρετανία θα είναι ισχυρότερη, ασφαλέστερη και καλύτερη μέσα σε μία μεταρρυθμισμένη ΕΕ” είπε και τόνισε ότι η συμφωνία είναι αρκετή για να του επιτρέψει να προτείνει την συμμετοχή της Μ. Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση" δήλωνε ο κ Κάμερον μετά την λήξη της Συνόδου.

Τα συμπεράσματα της Συνόδου τα οποία είναι εκτενέστατα, αναλύουν κάθε ένα από τα θέματα που έθεσε ο κ. Κάμερον. Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο αν δεν δεχτούν την πρόταση οι Βρετανοί και την καταψηφίσουν τότε αυτή “θα εξαφανιστεί”και οποιαδήποτε περαιτέρω διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει από μηδενική βάση.

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως ήταν μια "δύσκολη Σύνοδος" με δύο κρίσιμα ζητήματα, αυτό της Βρετανίας και αυτό της κρίσης του προσφυγικού και ζήτησε “συγκεκριμένες ενέργειες στην οικοδόμηση αλληλεγγύης, συνεργασίας και συνυπευθυνότητας” καθώς η Ελλάδα έχει αναλάβει ένα “δυσανάλογο βάρος” στο προσφυγικό. Αναφερόμενος στην εξαμερή συνάντηση που έγινε υπό την Ολλανδική Προεδρία λίγο πριν την ολοκλήρωση της Συνόδου, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως θα υπάρξει «ουσιαστική συνεργασία» στο επόμενο διάστημα προκειμένου να μην κλείσουν τα σύνορα στην οδό των Δυτικών Βαλκανίων αλλά και πως θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα με τη Τουρκία για την μείωση των προσφυγικών ροών. 

"Το γεγονός πως γίνεται αναφορά στη διατήρηση της ακεραιότητας του Σένγκεν,  τελειώνει κάθε ανούσια συζήτηση περί ξηλώματος του Σένγκεν που θα ξεκινήσει από Ελλάδα". Σημαντική θεωρεί επίσης την υπόσχεση μη ύπαρξης μονομερών ενεργειών από άλλα κράτη μέλη στον προσφυγικό διάδρομο, αποφεύγοντας έτσι τον κίνδυνο για ανθρωπιστική κρίση.

 

Πηγή: skai.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

Digilust banner

 

youtube channel