Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Οι Βρυξέλλες μετά το μακελειό -Ανθρωποκυνηγητό για τον 3ο ύποπτο

banner roots

Οι Βρυξέλλες μετά το μακελειό -Ανθρωποκυνηγητό για τον 3ο ύποπτο
23.03.2016 | 10:29

Οι Βρυξέλλες μετά το μακελειό -Ανθρωποκυνηγητό για τον 3ο ύποπτο

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Και ενώ η Ευρώπη βρίσκεται σε νέο σοκ μετά το χθεσινό πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα του ΙSIS στην καρδιά της, τις Βρυξέλλες, σε εξέλιξη βρίσκεται τεράστιο ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη ενός τρίτου άντρα που συνόδευε τους δύο βομβιστές στο αεροδρόμιο, πριν αυτοί ενεργοποιήσουν τους βομβιστικούς μηχανισμούς που μετέφεραν κρυμμένους σε βαλίτσες.

Ποιον ψάχνουν

Πρόκειται για τον Ναζί Λαχράουι, όπως αναφέρει η βελγική εφημερίδα DH, τον άνδρα που απεικονίζεται σε μία φωτογραφία ενώ περπατάει μαζί με άλλους δύο υπόπτους, που, όπως όλα δείχνουν, ανατινάχθηκαν στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών. «Μια φωτογραφία τριών ανδρών υπόπτων ελήφθη στο Ζαβεντέμ. Δύο από αυτούς φαίνεται πως διέπραξαν επιθέσεις αυτοκτονίας. Ο τρίτος, που φοράει ένα ανοικτού χρώματος μπουφάν κι ένα καπέλο, αναζητείται εντατικά» δήλωσε ο Φρέντερικ Φαν Λέου σε συνέντευξη Τύπου. Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι σύμφωνα με μάρτυρες, ο τρίτος ύποπτος εγκατέλειψε το κτίριο του αεροδρομίου.

Ο άντρας αυτός θεωρείται υπόπτος για σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος. 

Προγραμματισμένη η διαφυγή του;

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον άνδρα με τη λευκή καπαρντίνα να αποχώρησε ήρεμα από το αεροδρόμιο και πριν οι δύο συνεργοί του ενεργοποιήσουν τις βόμβες τους και σκοτώσουν 14 αθώους ανθρώπους. Αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ που μελέτησαν τα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας  καταλήγουν στο συμπέρασμα αυτό, ότι δηλαδή ο τρίτος άνδρας με τη λευκή καπαρντίνα αποχώρησε «ήρεμα» και βάσει σχεδίου από το αεροδρόμιο, πριν εκραγούν οι βόμβες. 

Την ίδια ώρα, όμως, άλλες εκθέσεις υποστηρίζουν ότι ο άνδρας με το καπέλο εγκατέλειψε το αεροδρόμιο αφότου απέτυχε να πυροδοτήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό. Ο ισχυρισμός αυτός ενισχύεται από το γεγονός ότι, όπως έχει αναφερθεί, οι βελγικές αρχές βρήκαν και εξουδετέρωσαν μια εγκαταλελειμμένη βαλίτσα και ένα γιλέκο αυτοκτονίας που βρέθηκαν στο αεροδρόμιο. 

«Εγώ μετέφερα τους  βομβιστές στο αεροδρόμιο», υποστηρίζει ταξιτζής

Ο δήμαρχος των Βρυξελλών Φράνσις Βερμέιρεν αναφέρθηκε σε όλες τις λεπτομέρειες που ήρθαν σε γνώση του για τους μακελάρηδες. «Ηρθαν με ταξί, στο οποίο είχαν φορτώσει τις βαλίτσες που περιείχαν τις βόμβες. Φόρτωσαν τις εν λόγω βαλίτσες σε καρότσια. Οι δύο πρώτες εξάρραγησαν. Η τρίτη είχε τοποθετηθεί επίσης σε καρότσι, αλλά πανικοβλήθηκε και δεν την πυροδότησε». 

Βελγική εφημερίδα από την άλλη, υποστηρίζει ότι ένας ταξιτζής είπε στην αστυνομία ότι ο ίδιος, χωρίς να το γνωρίζει, βέβαια, μετέφερε τους βομβιστές στο αεροδρόμιο. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι όταν προσφέρθηκε να τους βοηθήσει με τις αποσκευές τους, απότομα τον διέταξαν να μην τις αγγίζει. 

Πού ψάχνουν

Οι έρευνες συνεχίζονται σε όλο το Βέλγιο. Όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία, σε μια κατοικία στη συνοικία Σάαρμπεκ των Βρυξελλών βρέθηκε ένας εκρηκτικός μηχανισμός που περιείχε καρφιά, διάφορες χημικές ουσίες και ένα λάβαρο του Ισλαμικού Κράτους.

Το Σάαρμπεκ, όπως και το Μόλενμπεκ (η άλλη περιοχή των βρυξελλών όπου μένουν πολλοοί φανατικοί ισλαμιστές και όπου συνελήφθη ο Σαλάχ Αμπντεσλμάμ) είναι επίσης «φωλιά» τζιχαντιστών. Στη φτωχή νότια πλευρά του Σάερμπεεκ ζουν κατά κύριο λόγο μετανάστες, Μαροκινοί και άλλοι άνθρωποι από την κεντρική και δυτική Αφρική. Τα σοκάκια του είναι ερειπωμένα και υποβαθμισμένα, γράφει η Telegraph στην ανάλυσή της.Και όλα αυτά, σε μία περιοχή που απέχει μόλις πέντε λεπτά με τα πόδια από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το οικονομικό κέντρο των Βρυξελλών, παρόλα αυτά θεωρείται... απαγορευμένη ζώνη για τους τραπεζίτες και τους γραφειοκράτες.

Το διαμέρισμα εργαστήριο κατασκευής γιλέκων αυτοκτονίας

Σε διαμέρισμα αυτού του προαστίου, βρέθηκε το DNA του Ναγίμ Λαακραουί, που είναι ύποπτος για την κατασκευή των βομβών που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις του Παρισιού. Βρέθηκε επίσης δακτυλικό αποτύπωμα του Σαλάχ Αμπντεσλάμ. Το  διαμέρισμα αυτό θεωρείται ότι ήταν το «εργαστήριο» κατασκευής των γιλέκων με εκρηκτικά, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις του Παρισιού.

Εκτιμάται ότι ο 24χρονος Λαακρουί εκπαιδεύτηκε στην κατασκευή βομβών στη Συρία, όπου ταξίδεψε το 2013 και επέστρεψε στην Ευρώπη το Σεπτέμβριο με το ψευδώνυμο Σουφιάν Καγιάλ. Στο Σάερμπεεκ έχει ταφεί και ο αδερφός του Αμπντεσλάμ, Μπραχίμ, ο οποίος ήταν ένας από τους βομβιστές αυτοκτονίας που «χτύπησαν» το Παρίσι. Η κηδεία του έγινε εκεί την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Λαακρουί  ίσως κατασκεύασε και τους εκρηκτικούς μηχανισμούς που χρησιμοποιήθηκαν στο «χτύπημα» στις Βρυξέλλες. Αρχικά οι αρχές υποπτεύθηκαν ότι ίσως ήταν ο άνδρας με το καπέλο και το μπεζ μπουφάν, τον οποίο κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας του αεροδρομίου, μαζί με δύο άνδρες που θεωρείται ότι ήταν οι βομβιστές αυτοκτονίας που σκόρπισαν το θάνατο εκεί.

Η σχέση τους με τον Αμπντεσλάμ

Το τρομοκρατικό χτύπημα ήρθε τέσσερις ημέρες μετά τη σύλληψη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, βασικού υπόπτου για τις τρομοκρατικές επιθέσεις του περασμένου Νοεμβρίου στο Παρίσι. Οι βελγικές αρχές ασφάλειας εκτιμούν ότι οι εκρήξεις στο μετρό που κόστισαν τη ζωή περίπου 20 ανθρώπων, είχαν προφανώς σχεδιαστεί και προετοιμαστεί πριν από τη σύλληψη του Αμπντεσλάμ, την περασμένη Παρασκευή. Δεν έχει επίσης, διευκρινιστεί αν ο Αμπντεσλάμ γνώριζε για τις επιθέσεις αυτές, ή αν αυτές έγιναν από το φόβο πιθανών συνεργών του, μη συλληφθούν.

Μαύρες ημέρες υπόσχονται οι τζιχαντιστές

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, που ελέγχει μεγάλο μέρος της Συρίας και του Ιράκ, ανέλαβε την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν  στις Βρυξέλλες. «Υποσχόμαστε στη συμμαχία των σταυροφόρων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους ότι θα ζήσουν μαύρες μέρες σε απάντηση για την επίθεσή τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους», αναφέρει ανακοίνωση, στα αραβικά και τα γαλλικά.

Μαύρη ημέρα για την Ευρώπη

Από τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο, αλλά και στο μετρό της πόλης, σκοτώθηκαν 34  άνθρωποι και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 200.

H βελγική κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος μετά τις χθεσινές επιθέσεις στο διεθνές αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών, που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 34 άνθρωποι. «Όλες οι σημαίες του Βελγίου θα κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα κρατικά κτίρια της χώρας» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φρεντερίκ Κοντερλιέ, ο εκπρόσωπος Τύπου του πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ. 

Τρόμος σε όλη την υφήλιο

Τα χθεσινά τρομοκρατικά πλήγματα στις Βρυξέλλες, έχουν προκαλέσει σοβαρό προβληματισμό τόσο στην Ευρώπη, όσο και διεθνώς, σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων ασφάλειας που εφαρμόζονται, αναγκάζοντας τις αρχές να προχωρήσουν στην αναθεώρηση ή την ενίσχυσή τους.
«Μπορούμε να νικήσουμε αυτούς που απειλούν την ασφάλεια των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για το προεδρικό χρίσμα, πρότεινε τον παραδειγματικό βασανισμό των υπόπτων, προκειμένου ν' αποτραπεί ο κίνδυνος νέων τρομοκρατικών επιθέσεων.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ από την πλευρά του, προειδοποιεί τους αμερικανούς πολίτες να προσέχουν όσο ταξιδεύουν στην Ευρώπη

Ενίσχυση ή αναπροσαρμογή των μέτρων ασφάλειας στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια

Οι αστυνομικές αρχές στο Λονδίνο, στο Παρίσι και στη Φρανκφούρτη, ενίσχυσαν την αστυνομική δύναμη φύλαξης των αεροδρομιών, αλλά και τις περιπολίες εντός των χώρων που διακινείται μεγάλος αριθμός επιβατών. Παράλληλα, οι αεροπορικές εταιρίες έδωσαν άμεσα οδηγίες για την προσγείωση των αεροσκαφών τους σε άλλα αεροδρόμια, καθώς το αεροδρόμιο των Βρυξελλών θα μείνει κλειστό για σήμερα.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ, εξετάζουν τα μέτρα ασφάλειας που εφαρμόζονται στα αεροδρόμια, μετά την πτώση ρωσικού αεροσκάφους από βόμβα που είχε μετασκευαστεί σε κουτί σόδας, στον εναέριο χώρο της Αιγύπτου, τον περασμένο Οκτώβριο.

Ωστόσο, οι χθεσινές επιθέσεις μετατοπίζουν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για την εκδήλωση επιθέσεων από τα αεροσκάφη στους χώρους ανοιχτής φύλαξης των αεροδρομίων, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε αναθεώρηση του εφαρμοζόμενου πλαισίου ασφάλειας.

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το