Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>«Πόλεμος» ΗΠΑ-Τουρκίας για την απόπειρα πραξικοπήματος

banner roots

«Πόλεμος» ΗΠΑ-Τουρκίας για την απόπειρα πραξικοπήματος
17.07.2016 | 11:10

«Πόλεμος» ΗΠΑ-Τουρκίας για την απόπειρα πραξικοπήματος

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, ξεκίνησε ένας «πόλεμος» μεταξύ Ουάσιγκτον και Αγκυρας, σε πολιτικό επίπεδο, με δημόσιες τοποθετήσεις.

Ο υπουργός Εργασίας της Τουρκίας κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι κρύβονται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος, με την Ουάσιγκτον να προειδοποιεί ότι τέτοιες δηλώσεις βλάπτουν τις σχέσεις των δύο χωρών. Παράλληλα, ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε δημόσια τις ΗΠΑ να εκδώσουν τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο πρόεδρος της Τουρκίας κατηγορεί ως υποκινητή του πραξικοπήματος. Την ίδια ώρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έβγαλε νέα ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία, ενώ η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας απαγόρευσε τις απευθείας πτήσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Όσο κρατάνε εκεί τον Φεχουλάχ Γκιουλέν οι ΗΠΑ είναι αυτές που βρίσκονται πίσω από το πραξικόπημα αυτό», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο κληρικός ζει στην Πενσιλβάνια. Νωρίτερα, το Σάββατο, ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, είχε δηλώσει ότι όποια χώρα συμπαραστέκεται στον Γκιουλέν, θα θεωρηθεί ότι βρίσκεται σε πόλεμο με την Τουρκία.

«Δημόσιοι υπαινιγμοί ή οι ισχυρισμοί περί οιουδήποτε ρόλου των ΗΠΑ στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος είναι εντελώς ψευδείς και ζημιώνουν τις διμερείς μας σχέσεις», ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ ο Τζον Κέρι, μιλώντας με τον Τούρκο ομόλογό του Μεχμούτ Τσαβούσογλου, πίεσε την τουρκική κυβέρνηση να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να τηρήσει το κράτος του δικαίου στις έρευνες που διεξάγει για την απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε όλες τις πλευρές της κρίσης να αποφύγουν την αποσταθεροποίηση της Τουρκίας και να ακολουθήσουν το γράμμα του νόμου μετά από την απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης.

Ερντογάν: Παραδώστε μας τον Γκιουλέν

Ο Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου, μπροστά σε υποστηρικτές του στην Κωνσταντινούπολη, απαίτησε από τις ΗΠΑ να παραδώσουν στην Τουρκία τον Γκιουλέν.

«Τα άτομα στην Πενσιλβάνια πρέπει να εκδοθούν στην Τουρκία. Είμαστε στρατηγικοί εταίροι με τις ΗΠΑ, αλλά περιμένουμε αυτοί οι εταίροι να μας επιτρέψουν να υλοποιηθεί αυτό το αίτημά μας. Αδέρφια μου, απευθύνω έκκληση στις ΗΠΑ. Κάθε φορά που μας ζητήσατε τρομοκράτη, τον εκδώσαμε. Τώρα τα άτομα αυτά εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία για εμάς και περιλαμβάνονται στη λίστα των τρομοκρατών. Σας ζητάμε να μας τον παραδώσετε», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η απάντηση των ΗΠΑ σε αυτό ήρθε σε συνομιλία Κέρι-Τσαβούσογλου. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να βοηθήσει την Τουρκία στον εντοπισμό των εμπλεκομένων στην απόπειρα, αλλά ξεκαθάρισε ότι θα ενεργήσει μόνο αν υπάρχουν αποδείξεις σε βάρος του Γκιουλέν.

Γκιουλέν: Πιθανό να το «έστησε» ο Ερντογάν

Ο Γκιουλέν από την πλευρά του, έχοντας καταδικάσει κατηγορηματικά την απόπειρα πραξικοπήματος, άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί αυτό να έχει ενορχηστρωθεί από τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο.

Ο αυτοεξόριστος 75χρονος, που ζει στις ΗΠΑ από το 1999, είναι επικεφαλής ενός ισχυρού κινήματος στην Τουρκία και θεωρείται ο νο1 εχθρός του Ερντογάν. Οταν ρωτήθηκε από τους New York Times αν κάποιοι υποστηρικτές του συμμετείχαν στην απόπειρα, απάντησε: «Δεδομένου ότι δεν τους γνωρίζω, δεν μπορώ να μιλήσω για την όποια ανάμιξή τους», προσθέτοντας ότι μπορεί να οργανώθηκε από την αντιπολίτευση ή από εθνικιστές. «Ζω μακριά από την Τουρκία εδώ και 30 χρόνια», συμπλήρωσε.

Παράλληλα έκρινε πιθανό να έχει ενορχηστρωθεί από τον Ερντογάν η απόπειρα πραξικοπήματος. «Παρότι δεν μπορώ να κατηγορήσω κανέναν χωρίς αποδείξεις, ορισμένοι ηγέτες στήνουν επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι για να ενισχύσουν την εξουσία τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απειλές στη συμμαχία κατά του ISIS

Στο μεταξύ, από την πρώτη στιγμή, οι εξελίξεις στην Τουρκία προκάλεσαν την ανησυχία ότι μπορεί να απειλήσουν τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους. Ηδη έκλεισε ο εναέριος χώρος πάνω από τη βάση του Ιντσιρλίκ, με αποτέλεσμα να καθηλωθούν στο έδαφος τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη και τα drones, που επιχειρούν εναντίον στόχων του ISIS στη Συρία. Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε ότι πρόκειται για προσωρινή κίνηση, που δεν θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις συμμαχικές επιχειρήσεις.

Νέα ταξιδιωτική οδηγία

Την ίδια ώρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια τους στην Τουρκία, εξαιτίας της κατάστασης μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος. Για τους ίδιους λόγους, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας των ΗΠΑ απαγόρευσε τις απευθείας πτήσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το