Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Μήνυση ΗΠΑ κατά S&P για την κρίση του 2008

banner roots

Μήνυση ΗΠΑ κατά S&P για την κρίση του 2008
05.02.2013 | 10:33

Μήνυση ΗΠΑ κατά S&P για την κρίση του 2008

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Διεθνή

Στη Δικαιοσύνη οδηγεί το αμερικανικό κράτος τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's για τις καλές αξιολογήσεις που έδινε σε ομόλογα που αποδείχτηκαν "φούσκα" προκαλώντας την κρίση του 2008 στις ΗΠΑ. Ήταν η σπίθα της φωτιάς που αργότερα "μεταδόθηκε" πλήττοντας τις οικονομίες όλου του κόσμου και ειδικά της Ευρωζώνης η οποία απειλήθηκε με κατάρρευση.

Σε μία κίνηση ιστορικής βαρύτητας οι ΗΠΑ θα κινηθούν νομικά κατά του S&P αφού οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν μεταξύ των δύο πλευρών φέρονται να κατέρρευσαν.

Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν δεχτεί έντονη κριτική καθώς αξιολογούσαν με τρία Α μετοχές και χρηματιστηριακά προϊόντα που αποδείχτηκαν "τοξικά" και γρήγορα έχασαν πλήρως την αξία τους - κυρίως προϊόντα που είχαν να κάνουν με τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια.

Η κριτική κάνει λόγο για πιθανή "σύγκρουση συμφερόντων" (αυτών των πελατών των οίκων και κερδοσκόπων που χειραγωγούσαν την αγορά) στους οίκους αξιολόγησης.
 
Έκθεση Επιτροπής για τη διερεύνηση των αιτίων της Οικονομικής Κρίσης είχε κρίνει ότι οι οίκοι αξιολόγησης έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο να επέλθει η "οικονομική καταστροφή" και η κατάρρευση των αγορών.
 
Ο οίκος αξιολόγησης αρνείται τις κατηγορίες για χειραγώγηση της αγοράς προς ίδιον όφελος ωστόσο ανακοίνωσε πως λυπάται πολύ καθώς οι αξιολογήσεις της αποδείχτηκαν εσφαλμένες. Πρόσθεσε πως έχουν δαπανηθεί μεγάλα κονδύλια ώστε οι προβλέψεις της οικονομικής αγοράς να γίνουν πιο ακριβείς.
 
Σε μία πρώτη αντίδραση από τις αγορές μετοχές εταιρειών που ανήκουν στον S&P έχασαν το 14% της αξίας τους μετά την είδηση ότι θα ασκηθεί δίωξη ενώ και μετοχές εταιρειών που ανήκουν στον οίκο Moody's έκαναν βουτιά 10% προεξοφλώντας ότι θα υπάρξει συνέχεια και με άλλους οίκους αξιολόγησης.

Πηγή: BBC

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το