Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Τουριστική «άνοιξη» ζει η Γερμανία

banner roots

Τουριστική «άνοιξη» ζει η Γερμανία
06.02.2013 | 10:34

Τουριστική «άνοιξη» ζει η Γερμανία

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Διεθνή

Η μείωση της ανεργίας, η αύξηση των μισθών, η καλή πορεία και ο χαμηλός δανεισμός των επιχειρήσεων είναι τα βασικά στοιχεία τα οποία ωθούν ανοδικά τα ποσά που ξοδεύουν οι Γερμανοί για ταξίδια – τόσο αναψυχής όσο και επαγγελματικά.

Σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς, το 2012 δαπανήθηκαν 63,8 δισεκ. ευρώ, ποσό που είναι ήταν αυξημένο κατά 3,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ αποτελεί ιστορικό ρεκόρ.

Αλλά και για το 2013, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για νέα αύξηση, της τάξης του 4%, με αποτέλεσμα οι ταξιδιωτικές δαπάνες να φτάσουν τα 66 δισεκ. ευρώ. Μάλιστα, η αύξηση αναμένεται ότι θα είναι ισχυρότερη κατά το δεύτερο εξάμηνο, καθώς οι ειδικοί προβλέπουν ότι τότε θα ενισχυθούν και οι ρυθμοί ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας.

Πολύ καλά πηγαίνει, όμως, και η «εισροή» τουριστών στην Γερμανία. Πέρυσι, τα έσοδα από αυτή την κατηγορία αυξήθηκε κατά 5% και έφτασε τα 29,4 δισεκ. ευρώ, ενώ για φέτος αναμένεται νέα αύξηση, της τάξης του 6%. Το ποσοστό δεν αποκλείεται να ενισχυθεί στην περίπτωση που αποδυναμωθεί το ευρώ έναντι του δολαρίου, κάτι που θα ελκύσει περισσότερους τουρίστες από τις ΗΠΑ.

Όσον αφορά στους αγαπημένους προορισμούς των Γερμανών, στην πρώτη θέση παραμένει με διαφορά η... Γερμανία. Πέρυσι, καταγράφηκαν περίπου 123 εκατ. ταξίδια στο εσωτερικό, ήτοι 3,7% περισσότερα από ό,τι το 2011. Εκείνοι που επέλεξαν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, συνέχισαν να προτιμούν την Ισπανία, την Αυστρία και την Ιταλία – χώρες που απορρόφησαν το ένα τρίτο σχεδόν των Γερμανών που κατευθύνθηκαν στο εξωτερικό.

Αξιοσημείωτη ήταν πέρυσι η κίνηση προς την Τουρκία, η οποία αυξήθηκε κατά 10%, δηλαδή πολύ πάνω από τον μέσο όρο. Αιτία είναι ότι η χώρα λειτούργησε ως εναλλακτικός προορισμός και απορρόφησε μεγάλο μέρος των τουριστών που τις προηγούμενες χρονιές κατευθύνονταν είτε προς τις χώρες της βορείου Αφρικής είτε προς την Ελλάδα – περιοχές που, για διαφορετικούς λόγους, κρίθηκαν από πολλούς ως προβληματικές.

Ειδική αναφορά χρήζει η κίνηση που παρατηρήθηκε προς τις δύο χώρες που διοργάνωσαν πέρυσι τα δύο μεγάλα αθλητικά γεγονότα. Προς τη μεν Βρετανία ο αριθμός παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος, καθώς ναι μεν οι Ολυμπιακοί Αγώνες λειτούργησαν ως μαγνήτης, όμως η ακριβή λίρα απέτρεψε πολλούς από το να επισκεφθούν τη χώρα. Αντιθέτως, κύμα τουριστών παρατηρήθηκε προς την Πολωνία, συνδιοργανώτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Τέλος, σε παγκόσμιο επίπεδο, η τουριστική κίνηση εκτός συνόρων ξεπέρασε πέρυσι για πρώτη φορά το ένα δισεκατομμύριο, αν και ενισχύθηκε με χαμολότερους ρυθμούς σε σχέση με το 2011 – 3,5% έναντι 5%.

Πηγή: INTZEIDIS Consulting

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel