Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Τρόμος στην Κωνσταντινούπολη | Επίθεση ενόπλου σε κλαμπ, 39 νεκροί

banner roots

Τρόμος στην Κωνσταντινούπολη | Επίθεση ενόπλου σε κλαμπ, 39 νεκροί
01.01.2017 | 16:42

Τρόμος στην Κωνσταντινούπολη | Επίθεση ενόπλου σε κλαμπ, 39 νεκροί

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Τουλάχιστον 39 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 69 τραυματίστηκαν όταν ένας ένοπλος ντυμένος Αγιος Βασίλης άνοιξε πυρ σε νυχτερινό κέντρο της Κωνσταντινούπολης γεμάτο με κόσμο που γιόρταζε την έλευση του νέου έτους.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης Βασίπ Σαχίν, ο ένοπλος πυροβόλησε έναν αστυνομικό και έναν πολίτη πριν μπει στη κλαμπ «Reina», στην κοσμοπολίτικη συνοικία Ορτακιόι της Κωνσταντινούπολης, στην ευρωπαϊκή πλευρά του Βοσπόρου, γύρω στις 01:30 τοπική ώρα και ανοίξει πυρ αδιακρίτως. Από τα πυρά του έπεσαν νεκροί 39 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους και ο αστυνομικός που πυροβόλησε πρώτα.

Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης έκανε λόγο για τρομοκρατική επίθεση. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πληροφορία για το ποιος ακριβώς μπορεί να βρίσκεται πίσω από το μακελειό, ενώ γίνεται έρευνα για το αν υπήρχε και συνεργός του δράστη στο κλαμπ.

Πάντως, σύμφωνα με τον Σαχίν, την επίθεση διέπραξε μόνο ένας ένοπλος. Το τουρκικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι πολλοί θαμώνες του νυχτερινού παραλιακού κέντρου πηδούσαν στον Βόσπορο για να σωθούν από τα πυρά του δράστη της επίθεσης. 

Στο παρακάτω βίντεο, μάλιστα, από κάμερα ασφαλείας, εικάζεται ότι απεικονίζεται ο -ντυμένος Αγιος Βασίλης- ένοπλος. 

Μέσα στη ντισκοτέκ Reina την ώρα της επίθεσης βρίσκονταν 700 ως 800 άνθρωποι, μεταδίδουν τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα. Aνάμεσα στους νεκρούς οι 5 είναι Τούρκοι (οι 4 εξ αυτών εργαζόμενοι στο κλαμπ).

Το κλαμπ Reina είναι ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα της Κωνσταντινούπολης και σε αυτό συχνάζουν σταρ και τουρίστες, ενώ απέχει μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από τον χώρο όπου λάμβαναν χώρα οι επίσημοι εορτασμοί για την έλευση της νέας χρονιάς, πλάι στον Βόσπορο.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, ο δράστης κατά τη διάρκεια της επίθεσης άναψε καπνογόνο, με ηρεμία ξαναγέμισε το καλάσνικοφ που κουβαλούσε και συνέχισε να πυροβολεί αδιακρίτως το πλήθος που γιόρταζε τον ερχομό του νέου έτους. 

Η εφημερίδα «Hurriyet» επικαλείται μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες, οι επιτιθέμενοι στο νυκτερινό κλαμπ Reina, μιλούσαν αραβικά, καθώς πυροβολούσαν με συνέπεια το θάνατο 39 ατόμων.

«Διασκεδάζαμε και ξαφνικά οι άνθρωποι άρχισαν να τρέχουν. Ο άντρας μου, μου είπε να μη φοβηθώ και με κάλυψε με το σώμα του. Άνθρωποι περνούσαν από πάνω μου. Ο άντρας μου τραυματίστηκε σε τρία σημεία» δήλωσε χαρακτηριστικά η Σινέμ Ουγιανίκ, που διασκέδαζε στο αναφερόμενο κέντρο. «Κατάφερα να βγω έξω. Ήταν τρομακτικό» δήλωσε η ίδια.

Οπως κάνουν πάντα σε αντίστοιχες περιπτώσεις οι τουρκικές αρχές έχουν σταματήσει τελείως την παροχή πληροφοριών για την επίθεση υποστηρίζοντας ότι η ενημέρωση τέτοιες ώρες μπορεί να προκαλέσει φόβο στο κοινό, πανικό και ταραχή που μπορεί να εξυπηρετήσουν τους στόχους των τρομοκρατών. 

Ηδη ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι είναι έτοιμος να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί στις τουρκικές αρχές. 

Σύμφωνα με τη «Daily Mail» ο ένοπλος έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών.

Η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης είχε ανακοινώσει προ ημερών την ανάπτυξη 25.000 ανδρών για την προστασία των εορτασμών για τη νέα χρονιά.

Η επίθεση στο κέντρο διασκέδασης της Κωνσταντινούπολης είχε πολλά κοινά στοιχεία με το μακελειό που προκάλεσαν τζιχαντιστές στο θέατρο Μπατακλάν, στο Παρίσι, τον Νοέμβριο του 2015, όταν περισσότεροι από 100 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους, στη συντριπτική τους πλειοψηφία νεαρής ηλικίας.

Η επίθεση εναντίον της ντισκοτέκ, στην κοσμοπολίτικη συνοικία Ορτακιόι, στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, ακολουθεί μια σειρά πολυαίμακτων επιθέσεων στην πόλη το 2016. Τρεις εβδομάδες νωρίτερα μια επίθεση την ευθύνη για την οποία ανέλαβε μια κουρδική αυτονομιστική οργάνωση στοίχισε τη ζωή σε 44 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αστυνομικούς, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

Το παραλιακό κλαμπ Reina

Είχαν προειδοποιήσει οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει πως υπήρχαν σχέδια για τη διάπραξη τρομοκρατικών επιθέσεων στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ο Μεμέτ Κοτζαρσλάν, ο ιδιοκτήτης του νυχτερινού κέντρου Reina.

«Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο τρομοκρατικής ενέργειας. Επιβλήθηκαν αυξημένα μέτρα ασφαλείας εδώ 7-10 μέρες πριν. Και λοιπόν; Έγινε», είπε ο Κοτζαρσλάν στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Hürriyet.

Tα συλλυπητήριά της για την επίθεση εξέφρασε και η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία τόνισε ότι οι προσπάθειες αποτροπής τέτοιων τραγωδιών θα συνεχιστούν.

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις αρχές και στον λαό της Τουρκίας για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη. «Τραγική αρχή για το 2017 στην Κωνσταντινούπολη. Οι σκέψεις μου βρίσκονται σε όσους τραυματίστηκαν στην επίθεση εναντίον ανθρώπων που γιόρταζαν τον ερχομό του Νέου Έτους και στον τουρκικό λαό», έγραψε ο Στόλτενμπεργκ σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Αναγνωρίστηκαν 23 νεκροί

Οπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, 23 νεκροί αναγνωρίστηκαν ενώ οι Αρχές αναφέρουν πως τουλάχιστον 15 ήταν ξένοι ταξιδιώτες, οι οποίοι είχαν επιλέξει την Τουρκία για να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ μάλιστα επιβεβαίωσε πως ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και μια Ισραηλινή γυναίκα ενώ η φίλη της νοσηλεύεται ελαφριά τραυματισμένη στο νοσοκομείο

Ερντογάν: «Θα παλέψουμε μέχρι τέλους απέναντι σε κάθε είδους επίθεση»

Με γραπτή του δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στο νέο τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Τουρκίας, λίγες ώρες μετά τον ερχομό του νέου έτους.

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε για μια ακόμη φορά πως η Τουρκία δεν θα λυγίσει από τα συνεχή χτυπήματα κατά αθώων πολιτών και θα παλέψει απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή επίθεσης.

Αναλυτικά η δήλωση

«Ως έθνος θα παλέψουμε μέχρι τέλους ενάντια όχι μόνο σε επιθέσεις με όπλα από τρομοκρατικές οργανώσεις και των δυνάμεων που τις υποστηρίζουν αλλά και απέναντι σε οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές επιθέσεις.

Προσπαθούν να δημιουργήσουν χάος, να αποθαρρύνουν το λαό μας, να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα μας με τις επιθέσεις κατά πολιτών. Θα διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, θα σταθούμε ακόμη περισσότερο ο ένας δίπλα στον άλλο και δεν θα δώσουμε ποτέ χώρο σε τέτοιου είδους βρώμικα παιχνίδια».

Βίντεο την ώρα της αλλαγής του χρόνου στο κλαμπ «Reina»

Νέο βίντεο μετά την επίθεση

Ενα νέο βίντεο είδε το φως της δημοσιότητας αμέσως μετά την επίθεση μέσα στο κλαμπ Reina στην Κωνσταντινούπολη, με μια κοπέλα να βρίσκεται τραυματισμένη στο έδαφος ενώ ακούγονται κραυγές αγωνίας

 

Το μεσημέρι της Κυριακής μάλιστα άρχισαν οι κηδείες των πρώτων θυμάτων, κυρίως αυτών που ήταν ισλαμιστές.

Φωτογραφίες: Associated  Press

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel