Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Αντικαταστάθηκε ο επικεφαλής των ερευνών στην υπόθεση Πιστόριους

the roots web banners 06

Αντικαταστάθηκε ο επικεφαλής των ερευνών στην υπόθεση Πιστόριους
21.02.2013 | 17:53

Αντικαταστάθηκε ο επικεφαλής των ερευνών στην υπόθεση Πιστόριους

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Διεθνή

Νέο υπεύθυνο της έρευνας για την υπόθεση Πιστόριους διόρισε το μεσημέρι της Πέμπτης ο αρχηγός της αστυνομίας της Νότιας Αφρικής, καθώς ο προηγούμενος κατηγορείται εκ νέου για επτά απόπειρες φόνου.

Συγκεκριμένα, ο κύριος μάρτυρας κατηγορίας και μέχρι σήμερα επικεφαλής των αστυνομικών ερευνών στην υπόθεση του Οσκαρ Πιστόριους, Χίλτον Μπόθα, βρίσκεται πλέον και εκείνος κατηγορούμενος για επτά απόπειρες φόνου, επειδή τον Οκτώβριο του 2011, μαζί με άλλους δύο αστυνομικούς είχαν ανοίξει πυρ εναντίον ενός μίνι πούλμαν-ταξί προσπαθώντας να το σταματήσουν.


 
«Μόλις χθες ενημερωθήκαμε ότι οι κατηγορίες για απόπειρες φόνου επανήλθαν εναντίον του Χίλτον Μπόθα» δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας στην Πρετόρια ταξίαρχος Νέβιλ Μαλίλα ενώ ο Οσκαρ Πιστόριους, ο χρυσός παραολυμπιονίκης που κατηγορείται για το φόνο της συντρόφου του, έφθανε στο δικαστήριο για μια νέα ακροαματική συνεδρίαση.

Ο Μαλίλα πρόσθεσε πως ο ντετέκτιβ Μπόθα πρόκειται να εμφανισθεί ενώπιον δικαστηρίου τον Μάιο.

Οι κατηγορίες κατά των τριών αστυνομικών είχαν αποσυρθεί και επανήλθαν από τον επικεφαλής της κρατικής εισαγγελίας.

Ο Μεντούπε Σιμασίκου, εκπρόσωπος της εισαγγελίας στην υπόθεση Πιστόριους δήλωσε ότι δεν μπορεί να πει ακόμη αν οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στον Μπόθα θα επηρεάσουν την υπόθεση που ερευνά.

«Σίγουρα πάντως θα την υπονομεύσουν» τόνισε. 

«Δεν γνωρίζαμε τις κατηγορίες για απόπειρες φόνου που εκκρεμούσαν κατά των αστυνομικών και του ντετέκτιβ Μπόθα και συγκεντρώνουμε πληροφορίες για να αποφασίσουμε αν θα αποσυρθεί ή όχι από την υπόθεση Πιστόριους» συμπλήρωσε ο Σιμασίκου. 

Τα ΜΜΕ στη Νότια Αφρική υποστηρίζουν ότι εφόσον δεν είχαν απαγγελθεί κατηγορίες στον Μπόθα όταν εκείνος κατέθετε στο δικαστήριο ως μάρτυρας κατηγορίας του Πιστόριους, η κατάθεσή του είναι μάλλον απίθανο να ακυρωθεί ή να αποσυρθεί.

Στη διάρκεια της εξέτασης του Μπόθα από τους δικηγόρους του Πιστόριους στην ακρόαση για τον ορισμό ή όχι εγγύησης, ο ντετέκτιβ κατηγορήθηκε για αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος στο σπίτι του αθλητή και ρωτήθηκε επανειλημμένα για την απόσταση των μαρτύρων από το σπίτι και τη δυνατότητά τους να δουν ή να ακούσουν.   

Ο βετεράνος αστυνομικός, με 16 χρόνια υπηρεσίας ως ντετέκτιβ, κατηγορείται ότι περπάτησε στον τόπο του εγκλήματος χωρίς προστατευτικά καλύμματα παπουτσιών μολύνοντας το χώρο ενώ ο ίδιος κατέθεσε επίσης  ότι η αστυνομία παράβλεψε την ύπαρξη παράνομων πυρομαχικών στο σπίτι του Πιστόριους.  

Επιπλέον, ισχυρίστηκε στο δικαστήριο ότι η αστυνομία βρήκε κουτιά με φιαλίδια τεστοστερόνης και σύριγγες στην κρεβατοκάμαρα του Πιστόριους για να δηλώσει, ωστόσο, αργότερα ότι δεν ήταν σίγουρος για την ακριβή ουσία που περιείχαν τα φιαλίδια στα κουτιά.

Ο επικεφαλής της υπεράσπισης του Πιστόριους, Μπάρι Ρου κατηγόρησε, επίσης, την αστυνομία για παραλείψεις και λάθη στη διάρκεια της προκαταρκτικής έρευνας.

Ο ίδιος κατηγόρησε τον Μπόθα ότι είχε ηγηθεί επιχείρησης σύλληψης του Οσκαρ Πιστόριους το 2009. Ο αθλητής κρατήθηκε μία μέρα στο αστυνομικό τμήμα και μετά αφέθηκε ελεύθερος.

Τώρα ο Ρου ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει αγωγή και μήνυση για λανθασμένη σύλληψη και κράτηση.  

Στο μεταξύ, ο αθλητής, ο οποίος εξακολουθεί να υποστηρίζει πως ο θάνατος της συντρόφου του Ρίβα Στέενκαμπ οφείλεται σε ατύχημα, έφθασε με όχημα της αστυνομίας για την τρίτη ακροαματική συνεδρίαση του δικαστηρίου.

Το δικαστήριο πρόκειται να αποφανθεί αύριο για το αίτημα του Πιστόριους να αποφυλακισθεί.

Ο Πιστόριους είναι ύποπτος για φόνο εκ προμελέτης αφού πυροβόλησε επανειλημμένα τη νεαρή γυναίκα.

Υποστηρίζει πως την σκότωσε κατά λάθος, καθώς την εξέλαβε για διαρρήκτη κρυμμένο στην τουαλέτα. Η εισαγγελία υποψιάζεται, ωστόσο, ότι την σκότωσε εν ψυχρώ.

Πηγή: tanea.gr

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

Digilust banner

 

youtube channel