Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Καθηγητής του Χάρβαρντ ζητά τη νομιμοποίηση όλων των ναρκωτικών

the roots web banners 06

Καθηγητής του Χάρβαρντ ζητά τη νομιμοποίηση όλων των ναρκωτικών
05.03.2013 | 14:05

Καθηγητής του Χάρβαρντ ζητά τη νομιμοποίηση όλων των ναρκωτικών

Συντάκτρια:  Κυριακή Κατσάκη
Κατηγορία: Διεθνή

Επί σειρά ετών ο Τζέφρι Μάιρον, καθηγητής  Οικονομικών του πανεπιστημίου Χάρβαρντ υποστήριζε ότι όλα τα ναρκωτικά θα έπρεπε να νομιμοποιηθούν, καθώς και ό,τι η απαγόρευσή τους είναι πιο επικίνδυνη από το αν πωλούνταν στο σουπερμάρκετ.   Σε συνέντευξη που έδωσε στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» και τον συντάκτη Τάκις Βούργκερ ισχυρίζεται ότι για την αποτροπή της χρήσης, η απαγόρευση είναι το χειρότερο μέσο. «Πρώτον δημιουργεί μία μαύρη αγορά που είναι διαφθαρμένη και κοστίζει ανθρώπινες ζωές. Δεύτερον, περιορίζει ανθρώπους που δεν θα έκαναν κατάχρηση ορισμένων ναρκωτικών ουσιών. Τρίτον, η απαγόρευση των ναρκωτικών είναι πολύ ακριβή. Αν τα ναρκωτικά νομιμοποιούνταν, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξοικονομούσαν 85 με 90 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Περίπου τα μισά από αυτά ξοδεύονται στις τρέχουσες πολιτικές κατά των ναρκωτικών  και τα άλλα μισά θα προέρχονται από τη φορολόγηση των νόμιμων  ναρκωτικών», εξηγεί.
 
Στην ερώτηση αν η νομιμοποίηση θα οδηγούσε τελικά στον εθισμό περισσότερων στα ναρκωτικά, ο καθηγητής Μάιρον υποστηρίζει ότι «τουλάχιστον από οικονομικής άποψης αυτό θα είναι καλό για το κράτος. Δεν είναι ο εθισμός το πρόβλημα: πολλοί είναι εθισμένοι στην καφεΐνη ή τα σπορ αλλά κανένα από τα δύο δεν ενοχλεί το κράτος», υποστηρίζει.
 
Σύμφωνα με τον Μάιρον, δεν είναι τόσο οι ουσίες, όσο οι ζωές των ανθρώπων που ευθύνονται για τους θανάτους.  «Οι συνέπειες των ναρκωτικών έχουν υπερεκτιμηθεί. Υπάρχουν χρηματιστές που κάνουν κοκαΐνη, αλλά έχουν υψηλούς μισθούς, υγειονομική περίθαλψη, οικογένειες και σταθερή ζωή. Υπάρχουν και χρήστες κρακ που έχουν χαμηλά ή καθόλου εισοδήματα, κακή υγεία και συχνά έχουν κακό τέλος, αλλά για αυτό ευθύνεται η άθλια ζωή τους»
 
Στην ερώτηση του Βούργκερ αν ο καθηγητής πιστεύει στα αλήθεια ότι το κρακ είναι αβλαβές, ο Μάιρον επιμένει ότι οι συνέπειες των ναρκωτικών διογκώνονται από το λόμπι υπέρ της απαγόρευσής τους. «Μπορείς να παίρνεις κρακ για μεγάλο χρονικό διάστημα και μετά να το κόψεις; Ναι, και αυτό υποστηρίζεται από τις στατιστικές.  Δεν είναι ξεκάθαρο όμως ότι η κατανάλωση μαριχουάνας ή κοκαΐνης έχει σημαντικές αρνητικές επιδράσεις εάν το προϊόν είναι σε λογική τιμή, δεν χρειάζεται να διακινδυνέψει κανείς  τη ζωή του για να το βρει και αν το προϊόν δεν έχει αραιωθεί με ποντικοφάρμακο», λέει.
 
Ομοίως υποστηρίζει ότι θα μειώνονταν και τα ποσοστά βίας, τα οποία όπως τονίζει συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με το αλκοόλ, το οποίο όμως δεν απαγορεύεται. «Όταν κάνει κανείς την μαύρη αγορά αναπόφευκτο φαινόμενο, αυξάνονται τα περιστατικά βίας, καθώς οι εμπλεκόμενες πλευρές δεν μπορούν να λύσουν τις διαφορές τους δια της νόμιμης οδού. Αναγκάζονται να δρουν λοιπόν υπογείως όπου αντί να προσλαμβάνουν δικηγόρους, απλώς πυροβολούν ο ένας τον άλλο.  Υπολογίζεται μάλιστα ότι το ποσοστό δολοφονιών στις ΗΠΑ θα έπεφτε κατά 25% αν τα ναρκωτικά ήταν νόμιμα», εξηγεί.
 
Βασικό του επιχείρημα όμως είναι ότι στο πλαίσιο της ελευθερίας, της ατομικότητας, της προσωπικής υπευθυνότητας, δηλαδή των αξιών που υποτίθεται ότι πιστεύουν οι Αμερικανοί, το κράτος δεν πρέπει να προσπαθεί να σώσει τους πολίτες από τον εαυτό τους. «Το περισσότερο που μπορεί το κράτος να κάνει είναι να επιτρέπει την χρήση όσο αυτή δεν βλάπτει κάποιον άλλο.  Οι άνθρωποι που θέλουν να βλάψουν τον εαυτό τους παίρνοντας ναρκωτικά, θα το κάνουν όπως και να έχει, ανεξαρτήτως αν οι ουσίες που παίρνουν είναι νόμιμες ή όχι», καταλήγει.
 
Πηγή: tovima.gr
 
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το