Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Η ΕΕ πιέζει τη Γερμανία να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες της

banner roots

Η ΕΕ πιέζει τη Γερμανία να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες της
11.07.2017 | 08:18

Η ΕΕ πιέζει τη Γερμανία να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες της

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Ανώτατοι αξιωματούχοι οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσαν χθες τα μέλη της ευρωζώνης με υψηλό ρυθμό ανάπτυξης να ξοδέψουν περισσότερο, σε μία προσπάθεια να πείσουν την Γερμανία να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες της και να ενισχύσει την οικονομία της Ένωσης.

Σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οικονομία της Γερμανίας αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 1,8% φέτος, ποσοστό υψηλότερο της αρχικής του εκτίμησης. Συγχρόνως, το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας αυξάνεται.

Η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας, ωστόσο, δεν έχει αντισταθμιστεί από παρόμοια αύξηση στις δημόσιες δαπάνες - η χώρα κατέγραψε, για παράδειγμα, δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,8% πέρυσι.

"Θα βοηθούσε την οικονομία της ευρωζώνης γενικά έαν οι χώρες που ήδη έχουν μεγάλη ανάπτυξη επέτρεπαν την αύξηση από την πλευρά ζήτησης, αυξάνοντας δηλαδή τους μισθούς ή μειώνοντας τους φόρους", είπε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ πριν από τυπική συνάντηση των υπουργών στις Βρυξέλλες.

Στη μηνιαία συνάντησή τους, οι υπουργοί της ΕΕ θα συζητήσουν την δημοσιονομική στάση της ευρωζώνης για τον επόμενο χρόνο, ως μέρος των συνομιλιών που αποσκοπούν στην παρέμβαση σε θέματα προϋπολογισμών των 19 χωρών-μελών. Μία προηγούμενη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προωθήσει φέτος μια λίγο αυξημένη δημοσιονομική πολιτική για την ευρωζώνη βρέθηκε αντιμέτωπη με την άρνηση της Γερμανίας και τελικά αποσύρθηκε.

Πριν αρχίσουν οι συνομιλίες για την πολιτική της επόμενης χρονιάς, ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί, είπε ότι η ιδέα της δημοσιονομική τόνωσης εξακολουθεί να δικαιολογείται, παρότι η ευρωζώνη αναπτύσσεται υγιώς.

Στη συνάντησή τους όμως αργότερα, οι υπουργοί της ευρωζώνης συμφώνησαν ότι η δημοσιονομική στάση για την ευρωζώνη το 2018 θα πρέπει να είναι "ευρέως ουδέτερη", είπε ο Μοσκοβισί. Ο επίτροπος πρόσθεσε ωστόσο ότι αυτό θα πρέπει να πείσει τις χώρες με υψηλά ελλείματα ή χρέη, όπως η Γαλλία ή η Ιταλία, να συνεχίσουν με την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών. Όμως, οι χώρες-μέλη με δημοσιονομική ευελιξία όπως η Γερμανία "θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τους πόρους αυτούς για να υποστηρίξουν τη ζήτηση, ιδιαίτερα τις επενδύσεις", τόνισε.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel