Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Το μυστήριο του «λευκού καπνού»
ikteo limnou
Το μυστήριο του «λευκού καπνού»
12.03.2013 | 19:25

Το μυστήριο του «λευκού καπνού»

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Διεθνή

Ο περίφημος «λευκός καπνός» που ενημερώνει τα 1,2 δισεκατομμύρια των πιστών ότι το κονγκλάβιο εξέλεξε νέο Ποντίφικα αποτελεί προϊόν καύσης των ψηφοδελτίων της εκλογής του με την προσθήκη μία χημικής ουσίας που εμπεριέχεται σε... λαχανικά.  


Αν και η «συνταγή» των χημικών παραμένει επτασφράγιστο μυστικό, σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ που επικαλούνται τις δικές τους πηγές στα «άδυτα» του Βατικανού, πρόκειται για χλωριούχο κάλιο, άλας του χλωρίου και του νατρίου.Το χρώμα του είναι λευκό, όπως επίσης αποκτά και διάφορες αποχρώσεις του κίτρινου, κόκκινου κ.α ανάλογα με τις προσμίξεις που περιέχει.  

Όταν ένας εκ των υποψήφιος συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 77 ψήφων  (τα 2/3), τότε ο αρμόδιος Καρδινάλιος ρίχνει στην σόμπα της Καπελα Σιξτίνα τα ψηφοδέλτια της εκλογής του Πάπας περιχύνοντας τα με χλωριούχο κάλιο. Μια καπνοδόχος διοχετεύει τον καπνό έξω από το παρεκκλήσι σηματοδοτώντας τη θετική εξέλιξη της ψηφοφορίας.

Μαύρος καπνός σημαίνει ότι κανένας υποψήφιος δεν συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων για να εκλεγεί Πάπας κι ότι πιθανότατα σωματίδια του χλωριούχου καλίου βάφτηκαν με μπογιά για να αποκτήσουν  σκούρο χρώμα, σύμφωνα με τους New York Times.

Όταν βγει λευκός καπνός, ο επικεφαλής του Κολεγίου των Καρδιναλίων εξέρχεται στον εξώστη του Βατικανού και ανακοινώνει στα λατινικά: «Annuntio vobis gaoudium magnum. Habemus Papam»: σας ανακοινώνω με μεγάλη χαρά ότι εξελέγη Πάπας.

 

 

Πηγή: protothema.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018