Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Διακήρυξη «επίσημης και ξεκάθαρης κατάπαυσης πυρός» με την Τουρκία από PKK

banner roots

Διακήρυξη «επίσημης και ξεκάθαρης κατάπαυσης πυρός» με την Τουρκία από PKK
24.03.2013 | 03:57

Διακήρυξη «επίσημης και ξεκάθαρης κατάπαυσης πυρός» με την Τουρκία από PKK

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Διεθνή

Την έναρξη μίας «επίσημης και ξεκάθαρης κατάπαυσης πυρός» με την Τουρκία κήρυξε το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), στον απόηχο του καλέσματος του φυλακισμένου κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν για κατάπαυση του πυρός στον πολυετή αγώνα μεταξύ των δύο πλευρών και απόσυρση των κουρδικών δυνάμεων από τα τουρκικά εδάφη.

«Από την 21η Μαρτίου κι έπειτα, εμείς ως κίνημα, ως το PKK, [...] επισήμως και ξεκάθαρα κηρύσσουμε μία εκεχειρία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο διοικητής των κούρδων μαχητών, Μουράτ Καραϊλιάν, μέσω διαγγέλματος που αναρτήθηκε το Σάββατο στον ιστότοπο Firat News, ο οποίος συνδέεται με τους αντάρτες.

Ο τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει χαιρετήσει το κάλεσμα Οτσαλάν, τονίζοντας ωστόσο πως η Άγκυρα αναμένει να δει την υλοποίησή της εκεχειρίας από την πλευρά των κούρδων μαχητών.

Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το 1984, στο πλαίσιο των συγκρούσεων μεταξύ του PKK και της Τουρκίας. Στόχος των κούρδων ανταρτών είναι η ίδρυση ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στα εδάφη της ανατολικής και νοτιανατολικής Τουρκίας.

 

Πηγή: skai.gr
 
 
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το