Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Τρομοκρατικό χτύπημα στο Μανχάταν: 8 νεκροί από επίθεση με φορτηγό

banner roots

Τρομοκρατικό χτύπημα στο Μανχάταν: 8 νεκροί από επίθεση με φορτηγό
01.11.2017 | 06:40

Τρομοκρατικό χτύπημα στο Μανχάταν: 8 νεκροί από επίθεση με φορτηγό

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Στον κατάλογο των πόλεων που έχουν δεχθεί τρομοκρατική επίθεση με φορτηγό βρίσκεται από την Τρίτη η Νέα Υόρκη καθώς ο 29χρονος Σαϊφούλο Χαμπιμπουλάεβιτς Σάιποφ χρησιμοποιώντας ένα φορτηγό παρέσυρε και σκότωσε 8 ανθρώπους ενώ τραυμάτισε τουλάχιστον άλλους 15.

Η επίθεση έγινε στο νότιο Μανχάταν, σε μικρή απόσταση από το Διεθνές Κέντρο Εμπορίου όταν το φορτηγάκι με οδηγό τον 29χρονο με καταγωγή από το Ουζμπεκιστάν, μπήκε σε ποδηλατόδρομο και διανύοντας μια απόσταση περίπου 1,2 χλμ. παρέσυρε και σκότωσε οχτώ ποδηλάτες, ανάμεσά τους μια Βελγίδα και πέντε Αργεντίνους που βρίσκονταν στη Νέα Υόρκη για να γιορτάσουν την 30η επέτειο της αποφοίτησής τους από το σχολείο τους το 1987.

 

Η τρελή πορεία του φορτηγού που ξύπνησε μνήμες από παρόμοιες επιθέσεις στο Λονδίνο τον Μάρτιο (τέσσερις νεκροί) και τον Ιούνιο (οχτώ νεκροί), τον Ιούλιο του 2016 στη Νις (86 νεκροί), τον Δεκέμβριο του 2016 στο Βερολίνο (12 νεκροί) και τον περασμένο Αύγουστο στη Βαρκελώνη (13 νεκροί), σταμάτησε πάνω σε ένα σχολικό λεωφορείο ο οδηγός του οποίου, σύμφωνα με ορισμένους αυτόπτες μάρτυρες, το έβαλε μπροστά στο φορτηγό για να το σταματήσει.

Το φορτηγάκι που παρέσυρε και σκότωσε 8 ανθρώπους

Το σχολικό λεωφορείο πάνω στο οποίο σταμάτησε το φορτηγάκι του τρόμου

Τα ποδήλατα των θυμάτων που παρασύρθηκαν από το φορτηγάκι με οδηγό τον 29χρονο

Από τους οχτώ νεκρούς, οι έξι έχασαν τη ζωή τους στο σημείο ενώ άλλοι δύο εξέπνευσαν αφού μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο. Ανάμεσα στους τραυματίες, δε, βρίσκονται και μικρά παιδιά με ένα τουλάχιστον άτομο να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Αφού το φορτηγάκι του ακινητοποιήθηκε ο Σάιποφ κατέβηκε από το όχημα και άρχισε να τρέχει στο δρόμο κρατώντας δύο όπλα, τα οποία στη συνέχεια αποδείχθηκαν ένα αεροβόλο και ένα όπλο από αυτά που χρησιμοποιούνται στο πέιντμπολ. Εκεί τον εξουδετέρωσε ο 28χρονος αστυνομικός Ράιν Νας ο οποίος τον πυροβόλησε στην κοιλιά. Στη συνέχεια ο 29χρονος τρομοκράτης μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται φρουρούμενος. 

Για τρομοκρατική επίθεση έκαναν λόγο το υπουργείο Δικαιοσύνης και το υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων με τον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο να τονίζει σε συνέντευξη τύπου ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις που να υποδηλώνουν ότι υπάρχει μια ευρύτερη συνωμοσία ή ένα ευρύτερο σχέδιο επίθεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο φορτηγό του δράστη βρέθηκαν φωτογραφίες με σημαίες του ISIS και χειρόγραφο σημείωμα -γραμμένο στα αγγλικά- στο οποίο έγραφε πως έκανε την επίθεση για λογαριασμό του «Ισλαμικού Κράτους».

Αυτόπτης μάρτυρας περιγράφει όλο το σκηνικό

Σύμφωνα με αναφορές αυτόπτη μάρτυρα, τις οποίες μεταδίδουν τα αμερικανικά Μέσα, το περιστατικό ξεκίνησε όταν ο Σάιποφ που οδηγούσε μικρό φορτηγάκι, μπήκε σε ποδηλατόδρομο παρασύροντας πολλούς ποδηλάτες και πεζούς, τράκαρε με σχολικό και στη συνέχεια ο οδηγός κατέβηκε από το φορτηγάκι και ακούστηκαν πυροβολισμοί. Από την πρόσκρουση με το σχολικό, τραυματίστηκαν δύο παιδιά.

Για το περιστατικό στο Μανχάταν ενημερώθηκε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αρχικά χαρακτήρισε «πολύ αρρωστημένο» το άτομο που πραγματοποίησε την τρομοκρατική ενέργεια, στη συνέχεια έγραψε στο twitter ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο Ισλαμικό Κράτος να επιστρέψει ή να εισέλθει στην χώρα μας αφότου το έχουμε κερδίσει στη Μέση Ανατολή και αλλού. Αρκετά!» και τέλος ανακοίνωσε ότι διέταξε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το πρόγραμμα ελέγχου των αλλοδαπών που επιθυμούν να εισέλθουν στη χώρα,

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το