Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Αίγυπτος:Χειρουργικές επεμβάσεις σε διαδηλωτές χωρίς αναισθησία

computing cert aitisi it

PERIFEREIA B AIGAIOY MEDIA 350x250 LIMNOY

loukas ekloges

Αίγυπτος:Χειρουργικές επεμβάσεις σε διαδηλωτές χωρίς αναισθησία
12.04.2013 | 19:01

Αίγυπτος:Χειρουργικές επεμβάσεις σε διαδηλωτές χωρίς αναισθησία

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Διεθνή

Μετά την διαρροή απόρρητων εγγράφων αποκαλύφθηκε ότι ο αιγυπτιακός στρατός διέταζε γιατρούς να πραγματοποιούν χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς αναισθησία σε διαδηλωτές που είχαν τραυματιστεί σε συγκεντρώσεις κατά του καθεστώτος.

Αποσπάσματα της έκθεσης δημοσιεύθηκαν στη βρετανική εφημερίδα "The Guardian" και κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Η έκθεση αυτή αποκαλύπτει τις θηριωδίες του στρατού και της αστυνομίας από το 2011, η οποία συντάχθηκε με εντολή του προέδρου της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι,.

Επίσης δείχνει ότι ιατρικό προσωπικό και στρατιώτες επιτέθηκαν σε διαδηλωτές ακόμα και μέσα στο νοσοκομείο του Καΐρου.

Η έκθεση κατηγορεί το στρατό για βασανιστήρια και εξαφανίσεις κατά τη διάρκεια της εξέγερσης κατά του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ το 2011.

Στο τελευταίο κεφάλαιο περιγράφεται η μεταχείριση που είχαν διαδηλωτές στο στρατιωτικό νοσοκομείο Κόμπρι ελ-Κόμπα του Καΐρου, τον Μάιο του 2012.

Σύμφωνα με τα αποσπάσματα της έκθεσης, τα οποία είχαν διαρρεύσει νωρίτερα στον Τύπο, πηγή αποκάλυψε ότι ένας στρατιωτικός γιατρός διέταξε γιατρούς να χειρουργούν χωρίς αναισθησία και αποστειρωμένα εργαλεία.

'Ενας άλλος μάρτυρας περιέγραψε πώς στρατιώτες "επιτέθηκαν σε διαδηλωτές χτυπώντας τους άγρια και προσβάλλοντας τους".

"Δεν μπορώ να υπερεκτιμήσω τη σημασία της έκθεσης αυτής", δήλωσε ο Χέμπα Μοράγεφ, διευθυντής της οργάνωσης Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Αίγυπτο.

"Ο στρατός έλεγε πάντα ότι ήταν με το μέρος των διαδηλωτών και ότι ποτέ δεν έριξε ούτε μια σφαίρα εναντίον τους. Η έκθεση αυτή περιέχει για πρώτη φορά μια επίσημη καταδίκη του στρατού για τις ευθύνες του σε βασανιστήρια, δολοφονίες και εξαφανίσεις", πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, μετά τις αποκαλύψεις της βρετανικής εφημερίδας, ο πρόεδρος Μόρσι σε ένδειξη υποστήριξης προς το στρατό με τον οποίο οι σχέσεις του είναι τεταμένες, προήγαγε την Τετάρτη σε αρχιστράτηγους τρεις στρατηγούς.

Η προαγωγή των τριών στρατηγών αποφασίστηκε στη διάρκεια συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο βρέθηκε στην εξουσία την περίοδο που ακολούθησε την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ ως την εκλογή του Μόρσι τον Ιούνιο.

Αναμένεται λοιπόν η φυλάκιση των δραστών και όλων όσων ευθύνονται γι'αυτά τα εγκλήματα.

Πηγή:ΑΠΕ, TheGuardian

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το