Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>«Μαχαίρι» στα επιδόματα των υπαλλήλων του Βατικανού βάζει ο Πάπας Φραγκίσκος
«Μαχαίρι» στα επιδόματα των υπαλλήλων του Βατικανού βάζει ο Πάπας Φραγκίσκος
18.04.2013 | 21:45

«Μαχαίρι» στα επιδόματα των υπαλλήλων του Βατικανού βάζει ο Πάπας Φραγκίσκος

Συντάκτρια:  Κυριακή Κατσάκη
Κατηγορία: Διεθνή

Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ο νέος Πάπας της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας έχει φέρει νέα ήθη και έθιμα στο Βατικανό, σε μια περιοχή όπου, ομολογουμένως επικρατούσαν μέχρι προσφάτως συνθήκες πολυτέλειας.

Οι υπάλληλοι του Βατικανού έχουν υπάρξει στο παρελθόν αρκετά προνομιούχοι με τα συμπληρωματικά τους μπόνους να είναι συχνά και αρκετά υψηλά ως έκτακτο εισόδημα, ωστόσο, ο πάπας Φραγκίσκος αποφάσισε να τα κόψει εντελώς.

Το μπόνους που δίνεται κατά παράδοση στο προσωπικό του Βατικανού που αριθμεί τους 4.000 δίνεται σε ειδικές περιστάσεις όπως σε περίπτωση θανάτου ή εκλογής νέου Ποντίφικα ή όποτε ο εκάστοτε πάπας το επιλέξει.

Για παράδειγμα ο τέως πάπας Βενέδικτος έδωσε στους υπαλλήλους 500 ευρώ και ρεπό μίας ημέρας για να γιορτάσει το ότι έγινε 80 ετών. Όταν πέθανε ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄, το 2005, και εξελέγη ο Βενέδικτος, οι εργαζόμενοι είχαν πάρει μπόνους 1.500 ευρώ ο καθένας.

Όμως σήμερα ο εκπρόσωπος του Βατικανού πατήρ Φεντερίκο Λομπάρντι εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο θα δοθεί αυτό το «δώρο». «Οι επιπρόσθετες δαπάνες μπορεί να είναι κάτι το φυσιολογικό σε περιόδους αφθονίας, όμως σήμερα δεν ζούμε σε έναν τέτοιο κόσμο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Λομπάρντι διευκρίνισε πάντως ότι αναφέρεται στη γενικότερη οικονομική κατάσταση και όχι σε κάποια συγκεκριμένη ανάγκη για περικοπές στο Βατικανό.

Ο νέος ποντίφικας, που επέλεξε το όνομά του για να τιμήσει τον άγιο που προτίμησε να χαρίσει τα πλούτη του και να ζήσει φτωχός, προσπαθεί να σφυρηλατήσει μια πιο ταπεινή εικόνα του αξιώματός του αποφεύγοντας τα παπικά διαμερίσματα και τα πολυτελή άμφια.

Είχε μάλιστα ζητήσει από τους συμπατριώτες του στην Αργεντινή να μην ταξιδέψουν στη Ρώμη για να παρακολουθήσουν την ενθρόνισή του και αντί για αυτό να δωρίσουν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα τα χρήματα που θα ξόδευαν.


Πηγή: iefimerida.gr
 
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018