Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Δεύτερη θητεία για τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο

banner roots

Δεύτερη θητεία για τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο
21.04.2013 | 15:04

Δεύτερη θητεία για τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Διεθνή

Με 738 ψήφους του ιταλικού κοινοβουλίου, σε σύνολο 1.007, ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο επανεξελέγη στην Προεδρία της Δημοκρατίας της Ιταλίας για μία δεύτερη θητεία. Την παραίτησή του υπέβαλε οριστικά ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι.

Ο υποψήφιος του κινήματος Πέντε Αστέρων Στέφανο Ροντοτά, έλαβε 217 ψήφους, με την παράλληλη υποστήριξη του κόμματος Αριστερά και Ελευθερία.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του ιταλικού κοινοβουλίου, ανακοίνωσαν και επίσημα το βράδυ του Σαββάτου στον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο οι πρόεδροι της βουλής και της γερουσίας της Ρώμης, Λάουρα Μπολτρίνι και Πιέτρο Γκράσο.

«Δέχθηκα με ευγνωμοσύνη την εμπιστοσύνη που εξέφρασε, σε συνθήκες απόλυτης ελευθερίας, προς το πρόσωπό μου, η πλειοψηφία του κοινοβουλίου», δήλωσε ο Ιταλός πρόεδρος.

«Την Δευτέρα θα εξηγήσω, ενώπιον του κοινοβουλίου, μέσα σε ποια όρια έκανα δεκτή, με απόλυτη διαφάνεια, την έκκληση που μου απευθύνθηκε. Ελπίζω να ανταπεξέλθουν όλοι στις υποχρεώσεις τους , υπέρ της ενίσχυσης των κρατικών θεσμών», πρόσθεσε ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, σύμφωνα με τον οποίο «οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν «στην αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης της Ιταλίας, στην επίλυση των προβλημάτων των Ιταλών και την υπεράσπιση της διεθνούς εικόνας της χώρας».

Σε ότι αφορά το διαδικαστικό σκέλος της επανεκλογής, ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο θα πρέπει, τυπικά, να παραιτηθεί και να ορκιστεί εκ νέου πρόεδρος.

Υπενθυμίζεται ότι είναι η πρώτη φορά που Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας επανεκλέγεται για δεύτερη θητεία.

Τα συγχαρητήριά του στον Ιταλό πρόεδρο απέστειλε άμεσα ο Ρομάνο Πρόντι που ήταν ο υποψήφιος της κεντροαριστεράς στη χθεσινή ψηφοφορία.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Ιταλίας που επανεκλέγεται πρόεδρος για δεύτερη συνεχόμενη θητεία.

Ο Ναπολιτάνο είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα ότι δέχεται την πρόταση της κεντροδεξιάς, της κεντροαριστεράς και του κέντρου του Μάριο Μόντι να επανεκλεγεί στην προεδρία προκειμένου να βρεθεί μια λύση στην πολιτική κρίση.

Παράλληλα, περίπου 3.000 διαδηλωτές του Μπέπε Γκρίλο και του κόμματος της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης (που δεν κατάφερε να κερδίσει έδρες στο κοινοβούλιο) συνεχίζουν να βρίσκονται έξω από την βουλή και να εκφράζουν την αντίθεσή τους στην εκλογή του Ναπολιτάνο, θεωρώντας ότι θα έπρεπε να εκλεγεί ο υποψήφιος των Πέντε Αστέρων, νομικός Στέφανο Ροντοτά.

Ο Μπέπε Γκρίλο είχε ανακοινώσει την άφιξή του στην Ρώμη, τις αμέσως επόμενες ώρες, για να πάρει μέρος σε νέα διαδήλωση. Πριν λίγο, όμως, ο ιδρυτής των Cinque Stelle-Πέντε Αστέρων, έκανε γνωστό ότι δεν θα πάρει μέρος σε κανενός είδους κινητοποίηση.

Ο Γκρίλο είχε παρομοιάσει την εκλογή του Ναπολιτάνο με «πραξικόπημα». Μια δήλωση που καταδικάστηκε από όλες τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου και του κόμματος «Αριστερά και Ελευθερία» που το απόγευμα ψήφισε τον Στέφανο Ροντοτά.

Και ο Λουίτζι Ντι Μάιο, όμως, ο εικοσιεπτάχρονος αντιπρόεδρος της βουλής που ανήκει στα «Πέντε Αστέρια», απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι «με τις δηλώσεις του, ο Γκρίλο, πιθανότατα, υπερέβαλε».

Αμέσως μετά την επανεκλογή του Ναπολιτάνο, τέλος, ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Πιερλουίτζι Μπερσάνι υπέβαλε οριστικά την παραίτησή του, μαζί με όλη την ηγετική ομάδα των Δημοκρατικών.

Ικανοποίηση από την Κομισιόν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχάρη απόψε το Τζόρτζιο Ναπολιτάνο για την επανεκλογή του στην προεδρία της χώρας, η οποία σημειώνεται «σε μια αποφασιστική στιγμή για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

«Η επανεκλογή σας συμβαίνει σε μια αποφασιστική στιγμή για τη διαδικασία της ολοκλήρωσης, η οποία απαιτεί ηρεμία, θάρρος και σύνεση εκ μέρους των εθνικών κυβερνήσεων και των ευρωπαϊκών θεσμών» σημειώνει στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Ανανεώνοντας τη θητεία σας ως αρχηγού του κράτους, το ιταλικό κοινοβούλιο επιβεβαιώνει την επιτυχία της πρώτης θητείας σας, κατά τη διάρκεια της οποίας εκτελέσατε πλήρως το ρόλο σας εγγυόμενος την εθνική ενότητα και προωθώντας το διεθνές κύρος της χώρας σας», προσθέτει ο Μπαρόζο.

Πηγή: ethnos.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το