Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Οριστικό: Νέα Σύνοδος Κορυφής στις 30 Ιουνίου | Καμία απόφαση για την διαδοχή Γιούνκερ

banner roots

Οριστικό: Νέα Σύνοδος Κορυφής στις 30 Ιουνίου | Καμία απόφαση για την διαδοχή Γιούνκερ
21.06.2019 | 09:38

Οριστικό: Νέα Σύνοδος Κορυφής στις 30 Ιουνίου | Καμία απόφαση για την διαδοχή Γιούνκερ

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Οριστικά αποφασίστηκε από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να προχωρήσουν σε νέα Σύνοδο Κορυφής στις 30 Ιουνίου, αφού «ναυάγησε» το θέμα της αντικατάστασης του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, από την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Λίγο μετά τις 02:20 (τοπική ώρα, 03:20 Ελλάδας) βγήκαν οι ηγέτες από το τραπέζι και σε συνέντευξη Τύπου, Τουσκ και Γιούνκερ έκαναν τις ανακοινώσεις, για το τι - δεν - αποφασίστηκε.

Οι ηγέτες των κρατών της ΕΕ, δεν τα βρήκαν, κάτι που ο Ντόναλντ Τουσκ, που ηγήθηκε των συζητήσεων, είχε προβλέψει πριν την βραδινή τους συνάντηση.«Δεν υπήρξε πλειοψηφία για κανέναν υποψήφιο», είπε στην συνέντευξη Τύπου ο Τουσκ, που προανήγγειλε ότι συγκαλεί νέα Σύνοδο Κορυφής την Κυριακή, 30 Ιουνίου.


Βέμπερ, Τίμερμαρς και Βεστάγκερ είναι οι τρεις υποψήφιοι, αλλά κανείς δεν κέρδισε πλειοψηφία, όπως - αναμενόμενα - προέκυψε από τις συζητήσεις που κράτησαν μετά τα μεσάνυχτα. Ο Εσθονός πρωθυπουργός, Γιούρι Ράτας, ανέφερε πως όλα τα ονόματα είναι στο τραπέζι και ότι ελπίζει να βρεθεί λύση την επόμενη εβδομάδα. Μακρόν και Μέρκελ εν τω μεταξύ, σχολίαζαν πως είναι καλύτερα να περιμένουν μερικές ημέρες, μέχρι να βγει τελική απόφαση, αφού συνεχιστούν οι συζητήσεις.

Δεν βλέπει... φως ο Γιούνκερ
Την ίδια ώρα, ο Γιούνκερ αστειευόμενος, είπε πως χαίρεται για το γεγονός ότι αποδεικνύεται δύσκολο το εγχείρημα της αντικατάστασής του, ενώ ερωτηθείς εάν θα έχει αλλάξει κάτι την ερχόμενη βδομάδα απάντησε πως «όχι, αλλά είναι κάτι που πρέπει να γίνει».

Την ίδια ώρα, Τουσκ και Γιούνκερ υπογράμμισαν τη σημασία της σημερινής καταδίκης των ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ από τους ηγέτες.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι έτοιμο να απαντήσει κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη στην Κύπρο», τόνισε ο Ντόναλντ Τουσκ, ενώ αναφέρθηκε στην πρόσκληση προς την Επιτροπή να προτείνει κατάλληλα μέτρα.

«Είχαμε μια σημαντική συνεδρίαση, κυρίως σε ό,τι αφορά την Κύπρο», σημείωσε από την πλευρά του ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» αυτό που κάνει η Τουρκία στα χωρικά ύδατα της Κύπρου. Επισήμανε ότι τα μέτρα που θα προτείνει η Επιτροπή σε συνέχεια της πρόσκλησης των ηγετών δεν θα είναι ασήμαντα.

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel