Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Στηρίζουμε πλήρως την Κύπρο για την ΑΟΖ και τα κυριαρχικά δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο

banner roots

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Στηρίζουμε πλήρως την Κύπρο για την ΑΟΖ και τα κυριαρχικά δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο
08.08.2019 | 09:23

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Στηρίζουμε πλήρως την Κύπρο για την ΑΟΖ και τα κυριαρχικά δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Για άλλη μια φορά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την στήριξή του στη Κύπρο για το θέμα της ΑΟΖ και την προκλητική στάση της Τουρκίας να κάνει γεωτρήσεις στην περιοχή της.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, με αφορμή την ενεργειακή Διάσκεψη ΗΠΑ-Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, ανέφερε την πλήρη στήριξή της στις προσπάθειες που κάνουν οι χώρες στον τομέα της ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα εξέφρασαν και την υποστήριξή τους στο θέμα της Κυπριακής ΑΟΖ.

«Οι υπουργοί και οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν την πλήρη υποστήριξή τους και την αλληλεγγύη τους προς τις προσπάθειες που καταβάλει η Κυπριακή Δημοκρατία για την εξερεύνηση και ανάπτυξη των πόρων που βρίσκονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης και εξέφρασαν την ανησυχία τους για τα πρόσφατα προκλητικά βήματα που έχουν ξεκινήσει στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναβεβαίωσαν επίσης τη θέση τους ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού πρέπει να κατανέμονται ισομερώς μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης», αναφέρει μεταξύ άλλων το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σε ποιους τομείς εστιάζουν για συνεργασία
Οι υπουργοί και οι Ηνωμένες Πολιτείες εντόπισαν αρκετούς σημαντικούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται:

Έργα υποδομής
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η αποθήκευση της ενέργειας
Η ετοιμότητα για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης
Η προστασία του περιβάλλοντος και η ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Παράλληλα συμφώνησαν να συγκροτήσει Ομάδα Εργασίας Υψηλού Επιπέδου (HLWG) θα επισημάνει ειδικά ενεργειακά έργα και θα προτείνει τρόπους προώθησης της εφαρμογής τους. Η Ομάδα Εργασίας Υψηλού Επιπέδου θα δίνει αναφορά για την πρόοδό που έχει επιτευχθεί στους υπουργούς Ενέργειας σε τακτική βάση». Επιπλέον, οι υπουργοί συμφώνησαν να εργαστούν για την υπογραφή συμφωνίας για κοινό μηχανισμό ετοιμότητας και αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών για τις υπεράκτιες επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Βάση στον αγωγό «East Med» δίνουν οι ΗΠΑ
Την ίδια ώρα, από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δίνουν ιδιαίτερη βάση στον αγωγό φυσικού αερίου East Med, ένα έργο που έχουν συμφωνήσει Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία και Ισραήλ.

«Οι υπουργοί Ενέργειας της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κράτους του Ισραήλ επιβεβαίωσαν την υποστήριξη των χωρών τους για την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου East Med, ένα έργο μεγάλης σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο επίσης δημιουργεί μια στρατηγική σύνδεση μεταξύ της Ευρώπης και του Ισραήλ. Οι υπουργοί υπενθύμισαν ότι η σχετική Διακρατική Συμφωνία έχει οριστικοποιηθεί από την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και την Ιταλία τον Δεκέμβριο του 2018 και έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Φεβρουάριο του 2019 και θα υπογραφεί το ταχύτερο δυνατό από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη», αναφέρουν.

Πηγή: iefimerida.gr 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το