Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Brexit: Το DUP έχει μετατοπίσει τις "κόκκινες γραμμές" του για τα ιρλανδικά σύνορα;

banner roots

Brexit: Το DUP έχει μετατοπίσει τις "κόκκινες γραμμές" του για τα ιρλανδικά σύνορα;
13.09.2019 | 11:15

Brexit: Το DUP έχει μετατοπίσει τις "κόκκινες γραμμές" του για τα ιρλανδικά σύνορα;

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Μία πιθανή μετατόπιση στις κόκκινες γραμμές των Δημοκρατικών Ενωτικών της Βόρειας Ιρλανδίας - του κόμματος DUP - αναφορικά με το Brexit είναι το κύριο θέμα στους Times. H εφημερίδα γράφει ότι η μετατόπιση αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει τον Μπόρις Τζόνσον να "ξεκλειδώσει" μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Το DUP, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δήλωσε για πρώτη φορά ότι θα δεχόταν η Βόρεια Ιρλανδία να τηρήσει ορισμένους κανόνες της ΕΕ μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, στο πλαίσιο μιας νέας συμφωνίας που θα αντικαθιστούσε το backstop.

To Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα θέλει η χώρα να βγει συντεταγμένα από την ΕΕ, εξασφαλίζοντας ότι δεν θα υπάρξει "σκληρό σύνορο" στη Θάλασσα της Ιρλανδίας.

Kυβερνητική πηγή υπογράμμισε στους Times ότι η αλλαγή πολιτικής στο ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων είναι "σημαντική" αλλά η επιθυμία για την επίτευξη μιας συμφωνίας "απέχει πολύ από το να γίνει πραγματικότητα".

Η ομιλία του Τζον Μπέρκοου την Πέμπτη το βράδυ είναι θέμα σε πολλές εφημερίδες, συμπεριλαμβανομένης και της εφημερίδας The Guardian, η οποία ερμηνεύει τα σχόλια του προέδρου της Βουλής ως - "άμεση προειδοποίηση" - προς τη Ντάουνινγκ Στριτ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Μπέρκοου επέκρινε την άποψη ότι ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα μπορούσε "ακόμη και να σκεφτεί" την παραβίαση της νομοθεσίας που τον υποχρεώνει να αναζητήσει καθυστέρηση τριών μηνών για το Brexit, εάν δεν υπάρξει συμφωνία με την ΕΕ μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

Ο Μπέρκοου στη διάλεξη που έδωσε στο Λονδίνο σημείωσε πως η μη τήρηση του νόμου θα ήταν ένα τρομερό παράδειγμα για την υπόλοιπη κοινωνία συμπληρώνοντας πως η μόνη μορφή που θα μπορούσε να πάρει το Brexit είνι αυτή που έχει εγκρίνει ρητά η Βουλή των Κοινοτήτων.

"Σίγουρα, το 2019, στη σύγχρονη Βρετανία, σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία, εμείς - οι βουλευτές, οι νομοθέτες - δεν μπορούμε να συζητούμε σχετικά με το αν η τήρηση του νόμου απαιτείται ή όχι" είπε.

Συνέκρινε επίσης κάθε προσπάθεια παράκαμψης του νόμου για την επέκταση του άρθρου 50 -που ενεργοποιεί τη διαδικασία για το διαζύγιο- με τους ληστές μιας τράπεζας που δικαιολογούν το έγκλημά τους δίνοντας τα κλεμμένα χρήματα σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Εν τω μεταξύ, ο ιστότοπος της Independent ισχυρίζεται ότι έχει δει έγγραφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο οποίο επισημαίνεται ότι το "εχθρικό περιβάλλον" που επικρατεί στο βρετανικό υπουργείο των Εσωτερικών έναντι της ΕΕ "κάνει τα πράγματα χειρότερα" για τους Ευρωπαίους πολίτες που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία.

Η εφημερίδα The Guardian αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει την ερχόμενη εβδομάδα απόφαση με την οποία θα εκφράζει την ανησυχία του για την τύχη των Ευρωπαίων πολιτών στη μετά Brexit Βρετανία, απειλώντας ότι θα ασκήσει βέτο σε οποιοδήποτε σχέδιο συμφωνίας που δεν θα παρέχει επαρκείς εγγυήσεις.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το