Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Brexit: Αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας

banner roots

Brexit: Αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας
12.10.2019 | 12:03

Brexit: Αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Αν και οι λεπτομέρειες των τελευταίων προτάσεων του Μπόρις Τζόνσον για το Brexit δεν είναι επίσημα γνωστές, πολλές εφημερίδες θεωρούν ότι είναι σε θέση να υποθέσουν τα πλαίσια μέσα στα οποία κινούνται.

Η Daily Mail μας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Βρετανός πρωθυπουργός συμφώνησε ουσιαστικά να καταργήσει τα τελωνειακά σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδικής Δημοκρατίας και να αποδεχθεί ένα θαλάσσιο σύνορο στη Θάλασσα της Ιρλανδίας.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι για τα προϊόντα που θα κατευθύνονται στη Βόρεια Ιρλανδία θα επιβάλλονται οι δασμοί της ΕΕ ενώ εάν προορίζονται για τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας ή για την υπόλοιπη Ευρώπη τα προϊόντα αυτά θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα.

Οι εισαγωγείς στη Βόρεια Ιρλανδία θα έχουν έκπτωση φόρου εάν οι δασμοί του Ηνωμένου Βασιλείου για ορισμένα αγαθά είναι χαμηλότεροι εκείνων της ΕΕ, γράφει η Daily Mail.  

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον θα ζητήσει από το κοινοβούλιο να εγκρίνει ή να απορρίψει την όποια συμφωνία κλείσει για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα σε 24 ώρες από την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής της επόμενης εβδομάδας, γράφει η εφημερίδα The Times.

Ο κ. Τζόνσον θα προτρέψει τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων και της Βουλής των Λόρδων να εγκρίνουν την όποια συμφωνία συναφθεί για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ στη σύνοδο κορυφής της 17ης και 18ης Οκτωβρίου βάσει των διατάξεων του νόμου Μπεν, ο οποίος τον υποχρεώνει να ζητήσει νέα αναβολή του Brexit εάν δεν έχει εξασφαλιστεί συμφωνία, επισημαίνει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Times, ο αρχηγός των Συντηρητικών θα απαιτήσει ταυτόχρονα το κοινοβούλιο να συνεδριάζει κατόπιν επτά ημέρες την εβδομάδα προκειμένου να εγκριθεί όποιο εφαρμοστικό νομοσχέδιο απαιτείται, δύο εβδομάδες πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία της αποχώρησης.

Η επενδυτική τράπεζα JPMorgan ανακοίνωσε πως τώρα αναμένει ότι η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταλήξουν σε συμφωνία για το Brexit ύστερα από τη θετική συνάντηση μεταξύ των ηγετών της Βρετανίας και της Ιρλανδίας. Η τράπεζα βλέπει τώρα πιθανότητες 50% να επιτευχθεί μια συμφωνία αποχώρησης με ένα «τροποποιημένο/χρονικά περιορισμένο» ιρλανδικό backstop, όπως είναι γνωστό το δίxτυ ασφαλείας για τα ιρλανδικά σύνορα. Προηγουμένως, οι πιθανότητες έφθαναν μόλις στο 5%.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το