Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία : Ανασχηματισμός της κυβέρνησης – Παραίτηση του υπουργού των Οικονομικών

banner roots

Βρετανία : Ανασχηματισμός της κυβέρνησης – Παραίτηση του υπουργού των Οικονομικών
14.02.2020 | 12:36

Βρετανία : Ανασχηματισμός της κυβέρνησης – Παραίτηση του υπουργού των Οικονομικών

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Το “δράμα” του ανασχηματισμού της κυβέρνησης είναι το κυρίαρχο θέμα σε όλες τις εφημερίδες με χαρακτηρισμούς όπως “ανθρωποσφαγή” και “υφαρπαγή της εξουσίας” να διανθίζουν τα σχετικά δημοσιεύματα.

O αρθρογράφος της Huff Post UK σημειώνει ότι μολονότι ο επικεφαλής του στρατηγικού σχεδιασμού της κυβέρνησης δεν ήταν μαζί με τον Μπόρις Τζόνσον όταν ο υπουργός των Οικονομικών Σατζίντ Τζάβιντ πήγε στη Ντάουνινγκ Στριτ για να υποβάλλει την παραίτησή του , η παρουσία του Ντομινίκ Κάμινγκς σε αυτή τη συνάντηση ήταν αισθητή όπως “μια καταιγίδα με πολλές αστραπές”.

Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον κ. Τζάβιντ για το έργο του στο υπουργείο των Οικονομικών στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και μόνο στο τέλος της συνομιλίας τους στο πρωθυπουργικό γραφείο ο Μπόρις Τζόνσον αναφέρθηκε στην απόφασή του που προέβλεπε την κατάργηση των συμβούλων του Σατζίντ Τζάβιντ στο υπουργείο των Οικονομικών , γράφει ο αρθρογράφος της Huff Post UK.

Σύμφωνα με τους Times, όταν ο κ. Τζόνσον ζήτησε από τον κ. Τζάβιντ να απολύσει τους συμβούλους του , ο τελευταίος απαίτησε να μάθει τους λόγους για την απόλυσή τους αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση με αποτέλεσμα να υποβάλει αμέσως την παραίτησή του.

Η Daily Mail επισημαίνει την “οργή” που χαρακτηρίζει την επιστολή παραίτησης του υπουργού των Οικονομικών.

Πολλές εφημερίδες συμφωνούν ότι στην επιστολή του ο κ. Τζάβιντ στόχευε στο κ. Κάμινγκς όταν προειδοποιούσε για “τον χαρακτήρα και την ακεραιότητα” των ανθρώπων γύρω από τον πρωθυπουργό.

O πρώην σύμβουλος της Τερέζα Μέι, Νικ Τίμοθι, υπογραμμίζει στην Daily Telegraph ότι είναι προφανές ότι η παραίτηση του υπουργού των Οικονομικών “οργανώθηκε” από το πρωθυπουργικό γραφείο στη Ντάουνινγκ Στριτ.  

Ένας πρώην υπουργός της κυβέρνησης που προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του ανέφερε στον ιστότοπο του Politico ότι είναι απόλυτα σαφές ότι η Ντάουνινγκ Στριτ ήθελε την αποπομπή του Τζάβιντ, αλλά επειδή ο Μπόρις Τζόνσον είχε υποσχεθεί να μη τον απολύσει αποφάσισε να τον υποχρεώσει σε παραίτηση.

Κατά την Daily Express o Τζόνσον έχει επιδείξει “αδίστακτη αποφασιστικότητα” όπως η Μάργκαρετ Θάτσερ, γεγονός που θα απελευθερώσει τη χάραξη της πολιτικής από την “αδράνεια του υπουργείου των Οικονομικών”.

Οι Times όμως θεωρούν ότι η ριζική αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα δεν είναι καλή εξέλιξη. Η εφημερίδα εκτιμά ότι ενώ ο πρωθυπουργός πρέπει να ασχολείται με τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης , καθήκον του υπουργού των Οικονομικών είναι η διαφύλαξη των δημόσιων οικονομικών.

Οι Times δεν αποκλείουν ο Μπόρις Τζόνσον να μετανιώσει για την απόφασή του να υποχρεώσει σε παραίτηση τον Σατζίντ Τζάβιντ εάν στο μέλλον εγερθούν ερωτήματα για τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης.        

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel