Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Κορονοϊός : 100.000 τεστ αντισωμάτων την ημέρα, υπόσχεται ο Βρετανός υπουργός Υγείας

banner roots

Κορονοϊός : 100.000 τεστ αντισωμάτων την ημέρα, υπόσχεται ο Βρετανός υπουργός Υγείας
03.04.2020 | 12:55

Κορονοϊός : 100.000 τεστ αντισωμάτων την ημέρα, υπόσχεται ο Βρετανός υπουργός Υγείας

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

“Όλοι μας ελπίζουμε ότι ο κ. Χάνκοκ θα εκπληρώσει την υπόσχεση του”, γράφει η Daily Mirror, για τη δέσμευση του υπουργού Υγείας να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των διαγνωστικών ελέγχων για τον κορονοϊό.

Τη διενέργεια 100.000 τεστ αντισωμάτων την ημέρα υπόσχεται ο κ. Χάνκοκ και η εκτίμηση των εφημερίδων είναι ότι η κυβέρνηση έχει υποχρεωθεί να αναθεωρήσει τη στρατηγική της για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Μόνο μέσω των ελέγχων οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) θα γνωρίζουν εάν είναι ασφαλείς να επιστρέψουν στην εργασία τους και εάν είναι ασφαλές να αρθούν οι περιορισμοί , υπογραμμίζει η Mirror.

Ο Ματ Χάνκοκ παρουσίασε χθες το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την αύξηση των τεστ επιβεβαίωσης για τον κορονοϊό, με στόχο να φτάσουν τα 25.000 ημερησίως μέχρι το τέλος του Απριλίου, και τα 100.000 ημερησίως για κάθε είδος εξετάσεων (συμπεριλαμβανομένων των τεστ για αντισώματα στον ιό), επίσης μέχρι το τέλος του μήνα.

Αρχικά, είπε, προτεραιότητα αποτελεί η υλοποίηση εξέτασης των ασθενών που το χρειάζονται, του κρίσιμου προσωπικού του NHS και των οικογενειών τους, και στη συνέχεια των εργαζομένων σε σημαντικές θέσεις και του ευρύτερου πληθυσμού, με τελικό στόχο να γίνεται το τεστ σε όσους το χρειάζονται.

“Στην περίπτωση που ο κ. Χάνκοκ αποτύχει τότε θα πρέπει να παραιτηθεί αλλά ταυτόχρονα θα έχουν χαθεί και ανθρώπινες ζωές”, καταλήγει το δημοσίευμα της Daily Mirror.

H Sun έντονα επικρίνει την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας την οποία και κατακεραυνώνει, ισχυριζόμενη ότι είναι ένας πολυδαίδαλος γραφειοκρατικός οργανισμός που στο ζήτημα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού επέδειξε αδικαιολόγητο εφησυχασμό και ανικανότητα.

“Eδώ και χρόνια αυτή η υπηρεσία, με τη διογκωμένη, αργοκίνητη γραφειοκρατία έχει επικεντρωθεί στο ζήτημα περιορισμού της παχυσαρκίας και τώρα που έχει έρθει αντιμέτωπη με τη σοβαρότερη κρίση του αιώνα μας οι αδυναμίες της έχουν αποκαλυφθεί σε όλο τους το μεγαλείο”, γράφει η Sun.

Οι Times εκτιμούν ότι η έκκληση της κυβέρνησης στο εκτεταμένο δίκτυο των ερευνητικών κέντρων στα βρετανικά πανεπιστήμια και γενικότερα στα εργαστήρια του ιδιωτικού τομέα για συμμετοχή στην εθνική προσπάθεια για αύξηση του αριθμού των διαγνωστικών ελέγχων εμπίπτει στη σωστή στρατηγική αλλά θα έπρεπε να είχε γίνει πριν από μερικές εβδομάδες.

Οι Times επιρρίπτουν τις ευθύνες για την αδυναμία αντιμετώπισης της πανδημίας στην κυβέρνηση και όχι στην Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο Μπόρις Τζόνσον και η κυβέρνηση του από την αρχή , όταν ξέσπασε η κρίση , υποβάθμισαν την κρισιμότητα της κατάστασης , με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να ανακόψουν την ανοδική πορεία της καμπύλης που στο συνολικό σχεδιάγραμμα για την πορεία της πανδημίας στη Βρετανία δείχνει τον αριθμό των νεκρών.

“Ο κ. Χάνκοκ έχει δώσει μια μεγάλη υπόσχεση την οποία εάν δεν μπορέσει να την εκπληρώσει τότε η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση θα έχει εξατμισθεί” , τονίζουν οι Times .  

Σύμφωνα με τη Daily Telegraph , αξιωματούχοι της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας που είναι επιφορτισμένοι με την υπεράσπιση της χώρας από μια μεγάλη πανδημία δεν κατάρτισαν ποτέ σχέδια μαζικού ελέγχου του πληθυσμού , παρά τις προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν , μας ενημερώνει η Telegraph , ότι οι υπεύθυνοι σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης δεν συζήτησαν την ανάγκη διαγνωστικών ελέγχων σε ευρεία μάζα του πληθυσμού , επειδή πίστευαν λανθασμένα ότι ένα νέο στέλεχος της γρίπης θα ήταν η επόμενη επιδημία που θα έπληττε το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Guardian τονίζει ότι τα νέα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η επιδημία του νέου κορονοϊού εκδηλώθηκε νωρίτερα στη Βρετανία από ό, τι είχε προηγουμένως θεωρηθεί.

Σύμφωνα με το NHS της Αγγλίας , ο πρώτος θάνατος λόγω κορονοϊού συνέβη στις 28 Φεβρουαρίου, σχεδόν μια εβδομάδα νωρίτερα από ό, τι αρχικά είχαν υποστηρίξει οι αρμόδιες αρχές.

Οι Financial Times εστιάζουν την προσοχή τους στις δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

Περίπου τέσσερα εκατομμύρια γάλλοι εργαζόμενοι έχουν υποβάλει αίτηση για επίδομα ανεργίας τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ η Ισπανία έχει σημειώσει το μεγαλύτερο άλμα στην ανεργία στην ιστορία της, με περισσότερους από 800.000 ανθρώπους να έχουν χάσει τις δουλειές τους τον περασμένο μήνα , διαβάζουμε στους FT.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το