Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία - Κορονοϊός : Σχέδιο για τη σταδιακή κατάργηση των περιοριστικών μέτρων
Βρετανία - Κορονοϊός : Σχέδιο για τη σταδιακή κατάργηση των περιοριστικών μέτρων
19.04.2020 | 11:20

Βρετανία - Κορονοϊός : Σχέδιο για τη σταδιακή κατάργηση των περιοριστικών μέτρων

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Πολλές από τις πρώτες σελίδες των εφημερίδων της Κυριακής επικεντρώνονται στην πιθανή στρατηγική εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από το lockdown – τον εγκλεισμό και τον αυτοπεριορισμό – που επιβλήθηκε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.    

Οι Sunday Times αναφέρουν ότι υπουργοί της κυβέρνησης έχουν καταρτίσει ένα τριφασικό σχέδιο για την άρση των περιορισμών, το οποίο θα επιτρέψει την επαναλειτουργία των σχολείων στις 11 Μαΐου. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές προτάσεις, οι μαθητές θα επιστρέψουν στις τάξεις τους σταδιακά - ανάλογα με την ηλικία τους – ώστε να είναι δυνατή η κοινωνική αποστασιοποίηση .

Η Sun on Sunday γράφει ότι ορισμένα καταστήματα η λειτουργία των οποίων δεν θεωρείται αναγκαία ίσως ανοίξουν σε τρεις εβδομάδες πριν επιτραπεί και στα εστιατόρια να λειτουργήσουν ένα δεκαπενθήμερο αργότερα.

Και οι δύο εφημερίδες αναφέρουν ότι οι ηλικίες άνω των 70 ετών καθώς και άλλοι άνθρωποι που ανήκουν στις ευάλωτες μονάδες θα συνεχίσουν να ζουν υπό συνθήκες εγκλεισμού και αυτοπεριορισμού για περισσότερο από ένα χρόνο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες το σχέδιο για τη σταδιακή κατάργηση των περιοριστικών μέτρων θα παρουσιαστεί στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον όταν αναλάβει και πάλι τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα.

Πολλές εφημερίδες αναρωτιούνται πότε θα μπορέσει ο πρωθυπουργός να επανέλθει στην ενεργό δράση. Η Mail on Sunday υπογραμμίζει ότι υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για την απουσία του κ. Τζόνσον από τη Ντάουνινγκ Στριτ, γεγονός που επιδρά αρνητικά στις προσπάθειες για την έξοδο από την κρίση . Παράλληλα η εφημερίδα σημειώνει ότι τα πρόσφατα στοιχεία που εμφανίζουν πτώση των εισαγωγών στα νοσοκομεία συνιστούν αιτία αισιοδοξίας για το μέλλον.

Aπό την άλλη μεριά, η Mail on Sunday θρηνεί για το γεγονός ότι επικρατεί “μια αίσθηση ξεπεσμού και αναποφασιστικότητας” στους κόλπους της κυβέρνησης, με διαρροές που υποδηλώνουν ότι οι ανώτεροι υπουργοί είναι απρόθυμοι να λάβουν σημαντικές αποφάσεις για τον τερματισμό των περιοριστικών μέτρων. Η εφημερίδα καλεί την κυβέρνηση να "προσφέρει ένα όραμα για επιστροφή σε μια ελεύθερη και φυσιολογική ζωή".

Σύμφωνα με τη Sunday Mirror 500 γιατροί - που συμμετείχαν σε μία έρευνα της Βρετανικής Ιατρικής Ένωσης (BMA) - προειδοποίησαν ότι η παροχή οξυγόνου εξαντλείται και είναι "ανησυχητικά χαμηλή" σε "τεράστιο αριθμό" νοσοκομείων. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι γιατροί έχουν αποκαλύψει “μια τρομακτική έλλειψη σε βασικές ιατρικές προμήθειες” - με εκατοντάδες γιατρούς να λένε ότι δεν έχουν ηρεμιστικά, παυσίπονα και αναισθητικά και μια νοσοκόμα να παραδέχεται ότι αναγκάσθηκε να ξαναχρησιμοποιήσει σύριγγες.

Η Sunday People επισημαίνει ότι χιλιάδες εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα καθώς μάχονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου κατά το κορονοϊού. “Έχουν τάσεις αυτοκτονίας και φοβούνται να αγκαλιάσουν τα παιδιά τους”, είναι ο χαρακτηριστικός πηχυαίος τίτλος σχετικού δημοσιεύματος στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας. Φιλανθρωπική οργάνωση ανέφερε ότι κάθε μέρα έρχεται σε επαφή με 50 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας - εν μέσω φόβων ότι πολλά άτομα θα αντιμετωπίσουν προβλήματα μετατραυματικού στρες.

Η Sunday Telegraph αναφέρεται στις έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με το ποιος διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο να εισαχθεί στο νοσοκομείο σοβαρά άρρωστος με κορονοϊό. Σύμφωνα με μια μελέτη , μετά από έρευνα που έγινε σε Βρετανούς ασθενείς, το υπερβολικό βάρος είναι ένας από τους σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για τη ζωή του ασθενούς που έχει προβληθεί από τον θανατηφόρο ιό. Η σχετική έρευνα βασίζεται στην ανάλυση 15.000 και πλέον περιπτώσεων ασθενών και θεωρείται η μεγαλύτερη μελέτη που έχει γίνει σε αυτό τον τομέα.

Ο Observer τέλος αναδεικνύει τις ανησυχίες για τα αρνητικά αποτελέσματα του lockdown στις ανθρώπινες σχέσεις με την επισήμανση ότι χρησιμοποιείται ως όπλο στις μακροχρόνιες διαμάχες μεταξύ γειτόνων. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η αστυνομία διαμαρτύρεται για τον αυξανόμενο αριθμό ψευδών ισχυρισμών για άτομα που παραβιάζουν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ανώτεροι αξιωματικοί παροτρύνουν το κοινό να χρησιμοποιεί την "κοινή λογική" και να μην εκμεταλλεύεται την πανδημία για να διευθετήσει παλιές αντιπαραθέσεις .

Μοιραστείτε το

e learning400x400

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018