Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Κορονοϊός – Βρετανία : Αχτίδα φωτός φωτός στο τέλος της σήραγγας

banner roots

Κορονοϊός – Βρετανία : Αχτίδα φωτός φωτός στο τέλος της σήραγγας
23.04.2020 | 12:09

Κορονοϊός – Βρετανία : Αχτίδα φωτός φωτός στο τέλος της σήραγγας

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

“Ο στρατός των χιλιάδων για να βοηθήσει στον εντοπισμό των θυμάτων του ιού” – o πρωτοσέλιδος τίτλος στους Times.

Η εφημερίδα εκτιμά ότι ο εντοπισμός των λοιμώξεων θα διαδραματίσει βασικό ρόλο σε οποιαδήποτε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας προτίθεται να εκπαιδεύσει τους δημοσίους υπαλλήλους για να υλοποιηθεί αυτό το τεράστιο σχέδιο , γράφουν οι Times.

Αλλά στο κύριο άρθρο η εφημερίδα αναρωτιέται εάν η κυβέρνηση είναι σε θέση να οργανώσει αυτό το σχέδιο και θεωρεί ότι οι τοπικές αρχές ενδέχεται να είναι σε καλύτερη θέση για να το εφαρμόσουν.

Η Daily Telegraph συμφωνεί ότι η ανίχνευση αποτελεί βασικό μέρος των προσπαθειών για την επανέναρξη της φυσιολογικής ζωής, αλλά το κύριο άρθρο γνώμης της εφημερίδας επισημαίνει ότι σε αυτόν τον τομέα - "το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται να υστερεί".

"Glimmer of light" – Αχτίδα φωτός - είναι ο τίτλος στην πρώτη σελίδα της Daily Mirror.

Είναι μια αναφορά στο σχόλιο του υπουργού Εξωτερικών, κατά την ενημέρωση της Ντάουνινγκ Στρι της Τετάρτης, ότι υπάρχει "φως στο τέλος της σήραγγας".

Σε άρθρο γνώμης η εφημερίδα χαιρετίζει την εκτίμηση η πανδημία μπορεί να έχει φθάσει στην κορύφωσή της στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά τονίζει ότι : "Πρέπει να αποδεχτούμε ότι έχουμε να διανύσουμε ακόμη πολύ δρόμο."

Ο Guardian ισχυρίζεται ότι η Ντάουνινγκ Στριτ αγνόησε μια προειδοποίηση από το Υπουργείο Υγείας ότι μια αποστολή προστατευτικού εξοπλισμού επρόκειτο να φτάσει από την Τουρκία.

Πηγή προσκείμενη κοντά στον υπουργό Υγείας Ματ Χάνκοκ ανέφερε ότι η αποκάλυψη αυτή δεν ευσταθεί.

Ωστόσο, πηγή του υπουργικού συμβουλίου σημείωσε στην εφημερίδα: "Πολλοί στην κυβέρνηση ήταν ξεκάθαροι ότι δεν πρέπει να μιλάμε για αποστολές πριν αυτές φτάσουν."

Ο πηχυαίος πρωτοσέλιδος τίτλος στη Sun – “Φορέστε τη μάσκα”.

H εφημερίδα μας ενημερώνει ότι ανώτεροι επιστήμονες πρόκειται να συναντηθούν για άλλη μια φορά για να συζητήσουν το ζήτημα. Η κυβέρνηση ενδέχεται να αλλάξει τις συμβουλές της και να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να προσπαθήσουν να σταματήσουν τη διάδοση της λοίμωξης φορώντας μάσκες, σημειώνει η Sun.

Το σχετικό άρθρο παροτρύνει τους αναγνώστες της εφημερίδας να φτιάξουν τις δικές τους αυτοσχέδιες προστατευτικές μάσκες ώστε να μη παρουσιασθούν ελλείψεις για τους εργαζόμενους στο NHS.

Ο Guardian έχει πραγματοποιήσει έρευνα στην οποία γίνεται σαφές ότι ένας δυσανάλογα υψηλός αριθμός ατόμων από τις εθνοτικές μειονότητες πεθαίνουν από κοροναϊό στην Αγγλία.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι υπάρχουν εκκλήσεις για επείγουσα δράση από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στην ανάλυση που έχει κάνει , τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύονται στον Guardian, ο καθηγητής Νίσι Τσατουρβέρντι (Nishi Chaturvedi) από το University College του πανεπιστημίου του Λονδίνου υπογραμμίζει: "Τελικά, πρόκειται για ανισότητες στην υγεία, για στέρηση και ευημερία και για το πόσο σημαντική είναι η κοινωνικοοικονομική κατάσταση στον καθορισμό των αποτελεσμάτων της υγείας."

Σε άρθρο γνώμης οι Times υποστηρίζουν ότι μόλις τελειώσει η πανδημία, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να προσπαθήσουν να διατηρήσουν τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.

Η εφημερίδα ανησυχεί ότι λόγω των δυσμενών οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού οι κυβερνήσεις των χωρών “θα έχουν τον πειρασμό να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι οι περιβαλλοντικές ανησυχίες είναι μια πολυτέλεια που δεν μπορούν να αντέξουν λόγω του οικονομικού κόστους” .

Η εφημερίδα προτείνει οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η εργασία από το σπίτι, να γίνουν μέρος του κανόνα προκειμένου να μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Οι Financial Times γράφουν ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να αντισταθεί στην έκκληση των βρετανικών πανεπιστημίων να καλύψει ένα έλλειμμα χρηματοδότησης ύψους 2,5 δισ. λιρών που προκλήθηκε από την πανδημία.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι παρόλο που ο υπουργός των Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ δεν έχει ακόμη αποφασίσει για την πιθανή οικονομική ενίσχυση των πανεπιστημίων , αξιωματούχοι του υπουργείου των Οικονομικών πιστεύουν ότι τα πανεπιστήμια δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τις επιχειρήσεις που αυτή την περίοδο δοκιμάζονται σκληρά από την κρίση του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τους FT εκφράζονται φόβοι για "πιθανές χρεοκοπίες" στον τομέα.

Η Sun αναφέρει ότι τα δύο τρίτα των ανθρώπων που απάντησαν σε δημοσκόπηση της YouGov πιστεύουν ότι πρέπει να θεσπιστεί μια νέα δημόσια αργία προς τιμή των εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του Covid-19.

Πάνω από 2.000 άτομα συμμετείχαν στην έρευνα.

Η σύσταση προέρχεται από το think tank του Ινστιτούτου Έρευνας για τη Δημόσια Πολιτική, το οποίο προτείνει να δοθεί επιπλέον ένα 10% ως επίδομα αμοιβής στο προσωπικό του NHS.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το