Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>ΗΠΑ: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις για την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ | Δεκάδες συλλήψεις, πυρπόλησαν αστυνομικό τμήμα στη Μινεάπολις

banner roots

ΗΠΑ: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις για την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ | Δεκάδες συλλήψεις, πυρπόλησαν αστυνομικό τμήμα στη Μινεάπολις
29.05.2020 | 09:07

ΗΠΑ: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις για την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ | Δεκάδες συλλήψεις, πυρπόλησαν αστυνομικό τμήμα στη Μινεάπολις

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Για μία ακόμη ημέρα συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις στις ΗΠΑ με αφορμή την δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό στην Μινεάπολις.

Στην πόλη όπου ο άνδρας έχασε τη ζωή του εξαιτίας της υπέρμετρης βίας του αστυνομικού, κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους και ήρθαν και πάλι σε σύγκρουση με την αστυνομία. Με την κατάσταση μάλιστα να δείχνει πως ξεφεύγει, ο κυβερνήτης της Μινεσότα, Τιμ Ουάλτς, κινητοποίησε την Εθνοφρουρά, προκειμένου να επιβάλει την τάξη.
 
«Δυστυχώς, ορισμένα άτομα έχουν εμπλακεί σε παράνομη και επικίνδυνη δραστηριότητα, όπως εμπρησμούς, ταραχές, λεηλασίες και καταστροφή δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας. Αυτές οι δραστηριότητες απειλούν την ασφάλεια των νόμιμων διαδηλωτών και άλλων κατοίκων στη Μινεσότα και οι πρώτοι διαδηλωτές έχουν ήδη τραυματιστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνήτης.
 
Σκηνές χάους στην Μινεάπολις από τα επεισόδια που συνεχίζονται για μία ακόμη ημέρα / Φωτογραφία: AP
Διαδηλωτές πυρπόλησαν αστυνομικό τμήμα
 
Γύρω στις 10:30 το βράδυ ομάδα διαδηλωτών πυρπόλησε αστυνομικό τμήμα και του έβαλε φωτιά. Η αστυνομία είχε στήσει νωρίτερα φράκτη γύρω από το τμήμα, αλλά οι διαδηλωτές κατάφεραν να σκαρφαλώσουν στο κτίριο και να πυρπολήσουν την πρόσοψή του, υπό τις ιαχές και της ζητωκραυγές παρισταμένων που έριχναν και πυροτεχνήματα.
 
 
Η αστυνομία αναγκάστηκε να απομακρύνει όλο το προσωπικό προκειμένου ν α αποτραπούν τα χειρότερα, όπως ανακοίνωσε ο Τζον Έλντερ, διευθυντής του τμήματος Επικιονωνίας της αστυνομίας.
 
Η φωτιά φαίνεται να έχει τυλίξει περίπου το μισό κτίριο, ενώ πλήθος διαδηλωτών παραμένει απέξω πανηγυρίζοντας.
 
 
Διαδηλωτές πανηγυρίζουν για τη φωτιά στο αστυνομικό τμήμα στην Μινεάπολις / Φωτογραφία: ΑΡ
Πληροφορίες για πυροβολισμούς στο Κεντάκι
Σύμφωνα με το CNN που επικαλείται δηλώσεις από τη συνέντευξη Τύπου στο αστυνομικό τμήμα του Λούισβιλ στο Κεντάκι, μία ειρηνική διαμαρτυρία στην περιοχή κλιμακώνεται.
 
 
«Αυτήν τη στιγμή εργαζόμαστε με ένα μεγάλο πλήθος στο κέντρο της πόλης γύρω από τη 2η οδό», ανέφερε η αστυνομία.
 
Η αστυνομία λέει ότι τώρα ακούει αναφορές για πυροβολισμούς στο πλήθος, σύμφωνα με την ειδική σύμβουλο της αστυνομίας Jessie Halladay.
 
Οι διαδηλωτές έχουν μπλοκάρει λεωφορεία και έχουν διακόψει την κυκλοφορία και έχουν πετάξει μπουκάλια σε αξιωματικούς, είπε. Η αστυνομία κάνει λόγο επίσης για υπερβολικές ζημιές σε οχήματα και κτίρια.
 
«Δεν είναι αυτό που θέλουμε για την πόλη μας», είπε η Halladay.
 
18 καταγγελίες κατά του αστυνομικού στο παρελθόν
Δεν ήταν η πρώτη φορά που άσκησε βία ο πρώην αστυνομικός της Μινεάπολις που κατηγορείται για την δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ. Σύμφωνα με το αστυνομικό τμήμα, είχαν γίνει 18 καταγγελίες εναντίον του στο Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της αστυνομίας στο παρελθόν.
Ωστόσο, δεν είναι σαφές ποιες ήταν οι καταγγελίες κατά του αξιωματικού Ντέρεκ Τσοβίν, που απολύθηκε αυτή την εβδομάδα μαζί με άλλους τρεις αξιωματικούς του αστυνομικού τμήματος της Μινεάπολις που ήταν παρόντες όταν ο νεαρός αστυνομικός έπνιξε με το γόνατό του τον αφροαμερικανό.
 
Ο Τζορτζ Φλόιντ ένας 46χρονος μαύρος που ήταν άοπλος και με χειροπέδες στα χέρια, παρακαλούσε διότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Λίγη ώρα αργότερα, κηρύχθηκε νεκρός σε τοπικό νοσοκομείο, σύμφωνα με τις Αρχές.
 
Όπως γίνεται τώρα γνωστό από το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της αστυνομίας της Μινεάπολις, από τις 18 καταγγελίες που είχαν γίνει στο παρελθόν εναντίον του Τσόβιν, μόνο δύο «έκλεισαν με πειθαρχικά μέτρα». Και στις δύο περιπτώσεις, τα «πειθαρχικά μέτρα» έδειξαν πως είχε εκδοθεί επιστολή επίπληξης.
 
Πάντως, ο Τσόβιν δεν ήταν ο μόνος αξιωματικός στο περιστατικό εκείνη την ημέρα με ιστορικό καταγγελιών εναντίον του. Ο πρώην αξιωματικός Του Τάο, είχε επίσης έξι καταγγελίες με το τμήμα εσωτερικών υποθέσεων, μία εκ των οποίων είναι ακόμη ανοιχτή. Οι άλλες πέντε καταγγελίες έκλεισαν χωρίς πειθαρχικά μέτρα.
 
Επεισόδια και στη Νέα Υόρκη
Παρόμοια η κατάσταση και στη Νέα Υόρκη όπου διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία.
 
Έγιναν μάλιστα τουλάχιστον 30 συλλήψεις στην περιοχή του Μανχάταν, καθώς διαδηλωτές πετούσαν αντικείμενα προς τους αστυνομικούς, με έναν να τραυματίζεται.
 
Υπενθυμίζεται πως ο Φλόιντ είχε σταματήσει από δύο αστυνομικούς, οι οποίοι ερευνούσαν υπόθεση για πλαστά χρήματα με τα οποία ένα μανάβικο κατήγγειλε πως κάποιος προσπάθησε να τον πληρώσει. Ο ένας εξ αυτών, τον έβγαλε βίαια από το αυτοκίνητό του και έβαλε το γόνατό του στον λαιμό του Φλόιντ, ο οποίος λίγο πριν ξεψυχήσει του έλεγε «δεν μπορώ να αναπνεύσω».
 
 
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel