Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Η Βρετανία αποκλείει την Huawei από τα δίκτυα 5G

xaritakis wide

Η Βρετανία αποκλείει την Huawei από τα δίκτυα 5G
15.07.2020 | 09:11

Η Βρετανία αποκλείει την Huawei από τα δίκτυα 5G

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Το Λονδίνο θα αποκλείσει την κινεζική Huawei Technologies από το να παράσχει εξοπλισμό για τα δίκτυα κινητής επόμενης γενιάς του Ην. Βασιλείου από τα τέλη του τρέχοντος έτους για λόγους ασφάλειας, σε μια κίνηση που απειλεί να κλιμακώσει τις εντάσεις στις σχέσεις ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα. .

Βάσει του σχεδίου το οποίο ενέκρινε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, οι διαχειριστές δικτύων δεν θα μπορούν να προσθέσουν νέα εξαρτήματα της Huawei στα δίκτυα 5G μετά τις 31 Δεκεμβρίου. Ο εξοπλισμός που κατασκευάζει ο κινεζικός κολοσσός με έδρα την Σεντζέν και έχει ήδη εγκατασταθεί θα αποσυρθεί από τα δίκτυα 5G έως το 2027, ανέφερε η κυβέρνηση επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα του Bloomberg News.

Η στροφή της κυβέρνησης σχετικά με την Huawei είναι πρώτο θέμα για τους Financial Times, το Guardian, τη Metro και την εφημερίδα i που κυκοφόρησε με πρωτοσέλιδο πηχυαίο τίτλο: "Eπίκειται κρίση στις σχέσεις με την Κίνα καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο αποσύρει την Huawei."

Κατά την άποψη των FT, η απόφαση να μην επιτραπεί στην κινεζική εταιρεία να διαδραματίσει ρόλο στα δίκτυα 5G της Βρετανίας είναι σωστή και βασίζεται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες - αλλά θα έχει σημαντικό κόστος, τόσο για τη βιομηχανία κινητών τηλεπικοινωνιών όσο και για τους καταναλωτές.

Για τους Times, μια αβεβαιότητα είναι το πώς θα αντιδράσει το Πεκίνο. Η εφημερίδα γράφει ότι σε μια εποχή που η Βρετανία αποσύρεται από το μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ στον κόσμο, οποιαδήποτε απώλεια πρόσβασης σε αυτό που υπήρξε για πολλά χρόνια η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία στον κόσμο θα μπορούσε να αποδυναμώσει περαιτέρω την παγκόσμια θέση της χώρας.

"Δεν υπάρχει φυσικά 100% ασφαλές δίκτυο", είπε ο Βρετανός υπουργός Πολιτισμού Όλιβερ Ντάουντεν, ο οποίος περιέγραψε τις λεπτομέρειες του σχεδίου ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων.

Η απόφαση να αφαιρεθούν τα εργαλεία της Huawei από τα βρετανικά δίκτυα σηματοδοτεί την αλλαγή στάσης του Τζόνσον και απειλεί να πυροδοτήσει την ολοένα και αυξανόμενη ένταση ανάμεσα στο Ην. Βασίλειο και την Κίνα σε μια πολύ ευαίσθητη περίοδο. Η Κίνα έχει προειδοποιήσει τον Johnson ότι θα έχει συνέπειες, εάν "το Ην. Βασίλειο αντιμετωπίσει την Κίνα" ως εχθρικό εταίρο , επισημαίνουν οι αναλυτές.

Η Huawei χαρακτήρισε "απογοητευτική" την απόφαση του Λονδίνου, εκτιμώντας ότι είναι "πολιτική απόφαση" και οφείλεται "στην αμερικανική εμπορική πολιτική".

Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018