Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία: Λίγες οι πιθανότητες για εμπορική συμφωνία με ΕΕ μετά το Brexit
Βρετανία: Λίγες οι πιθανότητες για εμπορική συμφωνία με ΕΕ μετά το Brexit
06.09.2020 | 18:29

Βρετανία: Λίγες οι πιθανότητες για εμπορική συμφωνία με ΕΕ μετά το Brexit

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

"Ο πρωθυπουργός θέλει η ΕΕ να αντιληφθεί την πραγματικότητα" – ο πρωτοσέλιδος πηχυαίος τίτλος στη Sunday Express σήμερα , καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζονται για τον τελευταίο γύρο των εμπορικών συνομιλιών για το Brexit στο Λονδίνο την Τρίτη.

H τελευταία “ομοβροντία” κατά των Βρυξελλών από τη μεριά της Ντάουνινγκ Στριτ είναι η απειλή του Μπόρις Τζόνσον ότι θα αφήσει το μπλοκ να “λιμοκτονήσει” όσον αφορά την πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές για την αναζήτηση “φθηνού χρήματος” στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, γράφει η Express.

Ο πολιτικός συντάκτης της Sunday Express, Ντέιβιντ Μάντοξ, εκτιμά ότι η “αλαζονική” ΕΕ πρέπει να αλλάξει τη διαπραγματευτική της στρατηγική εάν επιθυμεί συμφωνία, διότι οι υπουργοί της κυβέρνησης Τζόνσον φαίνεται τώρα να είναι “δικαιολογημένα χαλαροί” για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία – “όταν οι εμπορικές συμφωνίες του Ηνωμένου Βασιλείου γίνονται δεκτές σε όλο τον κόσμο”.

“Η ΕΕ θέλει να "διατηρήσει το status quo με τον σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη”- είναι το μήνυμα του επικεφαλής διαπραγματευτή του Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit, του λόρδου Φροστ, στη Mail on Sunday .

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι τα σχόλια του λόρδου Φροστ δείχνουν ότι στις επικείμενες εμπορικές συνομιλίες με τον διαπραγματευτή της ΕΕ , Μισέλ Μπαρνιέ,       το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα είναι “ φοβισμένο , έτοιμο να δεχθεί πιέσεις για να επανέλθει στη σωστή γραμμή”.

Ωστόσο, σε άρθρο – γνώμης ο Observer θεωρεί ότι η προσέγγιση της Ντάουνινγκ Στριτ στις διαπραγματεύσεις είναι "εξαιρετικά ανεύθυνη". Η εφημερίδα τονίζει το γεγονός ότι σε ένα βασικό σημείο – τις κρατικές ενισχύσεις - το μόνο που έχει προσφέρει το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια "ασαφής δέσμευση" σχετικά με τις μεγάλες επιδοτήσεις για τις εταιρείες τεχνολογίας.

Η επιθυμία της Βρετανίας να χρησιμοποιήσει κρατικές αρωγές για να ενισχύσει τον τεχνολογικό τομέα της σημαίνει πως κορυφαίοι υπουργοί του Τζόνσον είναι απρόθυμοι να κάνουν υποχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις όσον αφορά το ζήτημα της κρατικής βοήθειας, σημείωναν οι Times (04/09).

“Στη Ντάουνινγκ Στριτ, πιστεύουν τώρα πως υπάρχουν μόνο 30% έως 40% πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία”, γράφει σε στήλη της εφημερίδας ο Τζέιμς Φορσάιθ, επικεφαλής πολιτικός συντάκτης του περιοδικού The Spectator. “Το σημείο τριβής δεν είναι η αλιεία --μου λένε πως εκεί μπορεί να υπάρξει συμφωνία- αλλά η κρατική βοήθεια”, αναφέρει ο Φορσάιθ.

Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018