Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Μπόρις Τζόνσον: “Συμφωνία σε 38 μέρες για το Brexit διαφορετικά αποχωρούμε από τις διαπραγματεύσεις”
Μπόρις Τζόνσον: “Συμφωνία σε 38 μέρες για το Brexit διαφορετικά αποχωρούμε από τις διαπραγματεύσεις”
07.09.2020 | 12:36

Μπόρις Τζόνσον: “Συμφωνία σε 38 μέρες για το Brexit διαφορετικά αποχωρούμε από τις διαπραγματεύσεις”

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, οι τίτλοι των εφημερίδων στις πρώτες σελίδες επικεντρώνονται στη διαδικασία που προτίθεται να ακολουθήσει το Ηνωμένο Βασίλειο στις συνομιλίες για το Brexit.

"38 ημέρες για συμφωνία Brexit ή αποχωρούμε από τις διαπραγματεύσεις” -   είναι o τίτλος στην Daily Telegraph που χρησιμοποιεί τα λόγια του πρωθυπουργού. Η εφημερίδα μας ενημερώνει ότι ο Μπόρις Τζόνσον κινείται αποφασιστικά για να σπάσει μήνες αδιεξόδου μεταξύ των διαπραγματευτών, και ότι εάν δεν υπάρξει σημαντική πρόοδος έως τις 15 Οκτωβρίου, η Βρετανία δεν θα αποδεχτεί καμία συμφωνία και θα εγκαταλείψει το τραπέζι των συνομιλιών.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή νέα νομοθεσία που θα αντικαθιστούσε τα βασικά μέρη της συμφωνίας αποχώρησης από την ΕΕ σχετικά με τη Βόρεια Ιρλανδία.

Άρθρα του νομοσχεδίου για την εσωτερική αγορά, που πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα την Τετάρτη, αναμένεται να “εξαλείψουν τη νομική ισχύ τμημάτων της Συμφωνίας Αποχώρησης” σε τομείς όπως οι κρατικές ενισχύσεις και το τελωνειακό καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας, επισημαίνει η FT, επικαλούμενη τρεις πηγές με γνώση των προθέσεων του Λονδίνου.

Η σχεδιαζόμενη νομοθεσία, όπως αυτή δημοσιεύεται από τους Financial Times, θα αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών με την προσπάθεια αναίρεσης ορισμένων μερών της Συμφωνίας Αποχώρησης που υπογράφηκε νωρίτερα αυτό το έτος, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τα σύνορα μεταξύ του κράτους μέλους της ΕΕ, της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, που είναι τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου.

"Το σχέδιο του Ηνωμένου Βασιλείου να υπονομεύσει τη συνθήκη απόσυρσης απειλεί τις εμπορικές συνομιλίες για το Brexit", τονίζουν οι Financial Times. Και ενώ η κυβέρνηση επιμένει ότι αυτό είναι απλώς ένα “εναλλακτικό σχέδιο” σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες, μία πηγή σημείωσε στην εφημερίδα ότι η υλοποίηση του σχεδίου της κυβέρνησης θα ήταν “μια πολύ ακραία θέση” - και ότι οι υπουργοί θα ενεργούσαν “σε πλήρη επίγνωση” της παραβίασης του διεθνούς δικαίου.

Εάν το σημείο τριβής της αλιείας και των κρατικών ενισχύσεων δεν μπορέσει να επιλυθεί και να υπάρξει μια συμφωνία, η Βρετανία θα έχει μια εμπορική σχέση με το ευρωπαϊκό μπλοκ όπως αυτή που έχει η Αυστραλία, κάτι που θα αποτελεί μια “αίσια έκβαση”, δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον.

Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018