Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Brexit: Με κατάρρευση κινδυνεύουν οι συνομιλίες της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο

banner roots

Brexit: Με κατάρρευση κινδυνεύουν οι συνομιλίες της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο
08.09.2020 | 12:21

Brexit: Με κατάρρευση κινδυνεύουν οι συνομιλίες της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον θα τονίσει στους ηγέτες της ΕΕ ότι η συμφωνία για το Brexit είναι "αντιφατική" και πρέπει να ξαναγραφεί για να προστατεύσει την Ένωση, σύμφωνα με την Daily Telegraph.

Ο κ. Τζόνσον πιστεύει ότι η συμφωνία αποχώρησης θα αφήσει τη Βόρεια Ιρλανδία απομονωμένη από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό ήταν "απρόβλεπτο" όταν υπογράφηκε η συμφωνία πέρυσι, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.

Οι Financial Times γράφουν ότι όταν ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ , φθάσει στο Λονδίνο αργότερα σήμερα για συνομιλίες με τη βρετανική πλευρά θα κάνει μια “αυστηρή προειδοποίηση” - ότι εάν η συμφωνία διαζυγίου “ξαναγραφεί”, οι διαπραγματεύσεις για μια εμπορική συμφωνία δεν θα καταλήξουν σε αίσιο τέλος. .

Για την Daily Express πρόκειται για μια "θυμωμένη στάση" που απειλεί τις συνομιλίες με κατάρρευση.

Ο Guardian μας ενημερώνει ότι έχουν διαρρεύσει τηλεγραφήματα από τις Βρυξέλλες που αποδεικνύουν ότι η ΕΕ δεν εμπιστεύεται τον Μπόρις Τζόνσον.

Σύμφωνα με ένα τηλεγράφημα , η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φοβάται ότι η Ντάουνινγκ Στριτ έχει ενθαρρύνει τελευταία τη δημοσίευση στις βρετανικές εφημερίδες αρνητικών δημοσιευμάτων κατά της ΕΕ.  

Σε ένα άλλο τηλεγράφημα εκφράζονται υποψίες ότι Βρετανός πρωθυπουργός έχει καθυστερήσει μια συμφωνία για την αλιεία , τις κρατικές επιχορηγήσεις και τον τρόπο επίλυσης των διαφορών, προκειμένου να επιτευχθεί ένας “συμβιβασμός” την τελευταία στιγμή.

Ο Guardian σημειώνει ότι αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ είμαστε ενώπιον “του χειρότερου δυνατού σκηνικού στον τελευταίο γύρο των συνομιλιών”.

Οι διαπραγματεύσεις ΕΕ και Μ. Βρετανίας θα συνεχιστούν σήμερα Τρίτη στο Λονδίνο. Ωστόσο η ανακοίνωση ότι ένας “νόμος για την ενιαία αγορά” πρόκειται να παρουσιαστεί στη Βουλή των Κοινοτήτων αύριο Τετάρτη, ο οποίος θέτει εν αμφιβόλω τη συμφωνία για τη Βόρεια Ιρλανδία, θεωρείται από πολλούς ως “δήλωση πολέμου” προς την ΕΕ. Οι Βρυξέλλες έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι συμφωνία ελεύθερου εμπορίου θα υπάρξει μόνο εάν το Λονδίνο συμμορφωθεί με τους όρους της συμφωνίας αποχώρησης. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ευρωβουλή, Μάνφρεντ Βέμπερ διερωτάται: “Μπορούμε να εμπιστευτούμε τον Μπόρις Τζόνσον ότι θα τηρήσει τον λόγο του;”. Το πρωτόκολλο που αφορά τη Β. Ιρλανδία αποτελεί κομβικό μέρος της συμφωνίας αποχώρησης της Μ. Βρετανίας, η οποία συνομολογήθηκε το περασμένο φθινόπωρο μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel