Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Οι νέες προκλήσεις στην Αμμόχωστο υπονομεύουν τις διευρενητικές επαφές | Τι εκτιμά η Αθήνα

banner roots

Οι νέες προκλήσεις στην Αμμόχωστο υπονομεύουν τις διευρενητικές επαφές | Τι εκτιμά η Αθήνα
07.10.2020 | 09:20

Οι νέες προκλήσεις στην Αμμόχωστο υπονομεύουν τις διευρενητικές επαφές | Τι εκτιμά η Αθήνα

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Φορτίζεται εκ νέου το κλίμα με την Τουρκία καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέρχεται στον δρόμο των προκλήσεων.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου στην κλειστή πόλη της Αμμοχώστου, ενώ επιδόθηκε σε νέες επιθετικές αναφορές για την Ελλάδα.
 
Η Αθήνα παρακολουθεί με ψυχραιμία την κατάσταση, ωστόσο οι νέες πηγές έντασης που δημιουργούνται από την τουρκική ηγεσία δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την πορεία των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών. Οι όροι που έχουν τεθεί από ελληνικής πλευράς είναι ξεκάθαροι και προβλέπουν «συνέχεια και συνέπεια» στην αποκλιμάκωση της έντασης, κάτι που δεν αντικατοπτρίζεται στις τελευταίες κινήσεις Ερντογάν.
 
Βαραίνει το κλίμα για τις διερευνητικές επαφές η Τουρκία
 
Το βαρύ κλίμα που διαμορφώνεται υπονομεύει την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Η Άγκυρα καθυστερούσε τον ορισμό ημερομηνίας και τώρα βάζει νέα εμπόδια που καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την καλλιέργεια αισθήματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών προκειμένου να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου.
 
Η τουρκική ηγεσία φαίνεται να μην μπορεί να… χωνέψει την πρόσφατη απόφαση της Συνόδου Κορυφής που θέτει συγκεκριμένο πλαίσιο για τις διερευνητικές και ταυτόχρονα προειδοποιεί με κυρώσεις αν δεν υπάρξει απτή αλλαγή συμπεριφοράς μέχρι τον Δεκέμβριο. Ο κ. Ερντογάν δείχνει να ασφυκτικά μέσα στα συμπεράσματα της Συνόδου και επιδιώκει τον τορπιλισμό των προσπαθειών για διευθέτηση των ζητημάτων μέσω του διαλόγου.
 
Στελέχη κυβέρνησης στο iefimerida.gr: Δεν θα μπούμε σε λεκτική αντιπαράθεση με την Τουρκία
Η ελληνική κυβέρνηση δεν σκοπεύει να παρασυρθεί σε μια λεκτική αντιπαράθεση με την Τουρκία. Αρμόδια στελέχη που μίλησαν στο iefimerida.gr σημείωσαν ότι η πίεση αυτή την στιγμή βρίσκεται στην Άγκυρα. Η Ελλάδα, συμπλήρωναν, δεν έχει λόγο να λειτουργήσει εν θερμώ. Ο τουρκικός στόλος έχει αποχωρήσει από το Αιγαίο και όλη η πίεση από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες βαραίνει την Άγκυρα, καθώς έχει γίνει αντιληπτό από όλους ποιος είναι αυτός που «παίζει επικίνδυνα παιχνίδια στην Ανατολική Μεσόγειο». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ φρόντισε να στείλει το ανάλογο μήνυμα, σημειώνοντας ότι «εναπόκειται στην Τουρκία να κλείσει το δρόμο της κρίσης και να ανοίξει το δρόμο της λύσης».
 
Την επόμενη Πέμπτη συνεδριάζει εκ νέου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες και παρότι δεν είναι η Τουρκία στην ατζέντα της Συνόδου δεν αποκλείεται να τεθεί εκ νέου το θέμα ύστερα από την παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο. Σε μια τέτοια περίπτωση η ευρωπαϊκή πίεση αναμένεται να αυξηθεί χωρίς να μένουν πολλά περιθώρια για ελιγμούς στην Άγκυρα, παρότι δεν πρέπει να αναμένεται προς το παρόν η ενεργοποίηση κυρώσεων.
 
Πηγή: iefimerida.gr 
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το