Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Θα ξαναγίνει τζαμί η Αγία Σοφία;

the roots web banners 06

Θα ξαναγίνει τζαμί η Αγία Σοφία;
06.09.2013 | 15:13

Θα ξαναγίνει τζαμί η Αγία Σοφία;

Συντάκτρια:  Κυριακή Κατσάκη
Κατηγορία: Διεθνή
Το Τάγμα Αγ. Ανδρέου των Αποστολικών Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέφρασε την πλήρη αντίθεση του στο ενδεχόμενο να μετατραπεί σε μουσουλμανικό τέμενος το Μουσείο Αγια Σοφία, της Κωνσταντινούπολης.


Σε σχετική ανακοίνωση του σημειώνει ότι υπάρχει «το ενδεχόμενο η εκκλησία που έγινε διαδοχικά τέμενος και κατόπιν μουσείο» να μετατραπεί σε τέμενος όπως συνέβη ήδη με δυο άλλες Αγ. Σοφίες στη Σμύρνη και στην Τραπεζούντα.

«Υπάρχουν  ενδείξεις ότι κάποιοι επιχειρούν  να καλλιεργήσουν στην κοινή γνώμη την ιδέα η Αγία Σοφία, αυτό το σύμβολο της χριστιανικής πίστης, να γίνει πάλι τέμενος»,
αναφέρει η ανακοίνωση του Τάγματος την  οποία υπογράφει ο Νικόλαος Μαγκινας.
 
Η ανακοίνωση σημειώνει ότι ένας τούρκος πολίτης κατέθεσε πριν δυο μήνες αίτηση στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος.
 
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εξάλλου, άσκησε έντονη κριτική σε άρθρο που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Skylife» της ημικρατικής αεροπορικής εταιρίας Turkish Airlines (τεύχος Αυγούστου) με τίτλο «Αγια Σοφία, το τέμενος του Σουλτάνου» στο οποίο γίνεται λόγος για «επάνοδο» του μουσείου στην προηγούμενη «πνευματική αύρα» του, τις ήμερες που ήταν μουσουλμανικό τέμενος.

Η ανακοίνωση του Πατριαρχείου σημειώνει ότι το άρθρο του περιοδικού παρουσιάζει την ιστορία εντελώς μονόπλευρα και γι' αυτό είναι απαράδεκτο.
 
«Είναι απαράδεκτη η αποσπασματική παρουσίαση της πραγματικής ιστορίας του Ναού, μιας ιστορίας η οποία μεταμόρφωσε έθνη και πολιτισμούς» τονίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
 
Πηγή: tovima.gr
 
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel