Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Οι ΗΠΑ αλλάζουν πρόεδρο και γυρίζουν σελίδα | Οσα θα γίνουν σήμερα στην ορκωμοσία Μπάιντεν

banner roots

Οι ΗΠΑ αλλάζουν πρόεδρο και γυρίζουν σελίδα | Οσα θα γίνουν σήμερα στην ορκωμοσία Μπάιντεν
20.01.2021 | 09:24

Οι ΗΠΑ αλλάζουν πρόεδρο και γυρίζουν σελίδα | Οσα θα γίνουν σήμερα στην ορκωμοσία Μπάιντεν

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Μία διαφορετική ορκωμοσία θα είναι αυτή του Τζο Μπάιντεν σήμερα το απόγευμα (Ελλάδας) στην Ουάσιγκτον.

Ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, από τις 12 το μεσημέρι (τοπική) αναλαμβάνει και επίσημα την θέση του προέδρου, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ αποτελεί παρελθόν, έπειτα από μία 4ετια που έφερε αμφισβητήσεις, εντάσεις και διχόνοια εντός των συνόρων.
 
Η σημερινή τελετή θα γίνει χωρίς πλήθος (αν και δεν αποκλείεται κόσμος να πάει στην Ουάσιγκτον αυτοβούλως για να δει την ορκωμοσία) όπως συνηθίζεται σε κάθε ορκωμοσία, λόγω της πανδημίας, ωστόσο θα έχει ένα ξεχωριστό σόου με εκλεκτούς καλεσμένους. Ο Μπάιντεν θα γίνει σήμερα ο γηραιότερος πρόεδρος (78 ετών και 61 ημερών) στην ιστορία των ΗΠΑ.
Πριν την ορκωμοσία, ο Μπάιντεν θα παρακολουθήσει τη Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ματθαίου του Ευαγγελιστή, του προστάτη των δημοσίων λειτουργών, ενώ έχει προσκαλέσει στην τελετή όλα τα ηγετικά στελέχη και των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο: τους Δημοκρατικούς Νάνσι Πελόζι και Τσακ Σούμερ και τους Ρεπουμπλικάνους Κέβιν ΜακΚάρθι και Μιτς Μακόνελ.
 
Ο οδηγός για την ορκωμοσία του Μπάιντεν
 
Από τις 11 (τοπική ώρα, 18:00 Ελλάδος), θα ξεκινήσει η τελετή όπου ο Μπάιντεν θα ορκιστεί πρόεδρος των ΗΠΑ, αναλαμβάνοντας ένα δύσκολο έργο καθώς εκτός της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης, έχει να αντιμετωπίσει και την εντός των συνόρων ένταση που έχει δημιουργηθεί καθώς ο Τραμπ με το να αμφισβητεί τα αποτελέσματα, δημιούργησε ένα κλίμα χάους, με τους υποστηρικτές του να φτάνουν στο σημείο να εισβάλουν στο Καπιτώλιο, στα θλιβερά επεισόδια της 6ης Ιανουαρίου που οδήγησαν στον θάνατο πέντε ανθρώπων.
 
Αναλυτικά όσα θα γίνουν στην τελετή ορκωμοσίας του Μπάιντεν:
 
Πού θα γίνει
Στo Καπιτώλιο
 
Τι θα περιλαμβάνει η τελετή
Παρουσία πρώην προέδρων, ηγετών, διάσημων καλλιτεχνών, παρελάσεις, φόρος τιμής σε στρατιώτες, θύματα του κορωνοϊού και της εσωτερικής τρομοκρατίας και βίας στη χώρα.
 
Ποιοι καλλιτέχνες θα συμμετέχουν
Η Lady Gaga θα τραγουδήσει τον εθνικό ύμνο, ενώ η Τζένιφερ Λόπεζ θα τραγουδήσει και θα χορέψει προς τιμήν του νέου προέδρου. Αργότερα, μετά την ορκωμοσία, θα μεταδοθεί ειδική τηλεοπτική εκπομπή με παρουσιαστή τον Τομ Χανκς, όπου Μπάιντεν και Χάρις θα απευθύνουν στο έθνος την πρώτη τους ομιλία ως πρόεδρος και αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Στο σόου, που τιτλοφορείται «Γιορτάζουμε την Αμερική», θα εμφανιστούν πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες, όπως οι Τζον Μπον Τζόβι, Φου Φάιτερς, Τζον Λέτζεντ, Ντέμι Λοβάτο, Μπρους Σπρίνγκστιν, Τζάστιν Τίμπερλεϊκ και άλλοι.
 
 
Ποιοι θα είναι παρόντες από τον πολιτικό κόσμο
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, στην τελετή ορκωμοσίας μπορεί να μην παραβρεθεί ο Ντόναλντ Τραμπ (ο πρώτος μετά το 1869 που το πράττει αυτό), που θα αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο νωρίτερα το πρωί, θα είναι ωστόσο άλλοι πρώην πρόεδροι της χώρας. Μπαράκ Ομπάμα, Τζορτζ Μπους τζούνιορ, Μπιλ Κλίντον, μαζί με τις συζύγους τους θα είναι παρόντες. Ο Τζίμι Κάρτερ, ο γηραιότερος εν ζωή πρόεδρος των ΗΠΑ, μαζί με την πρώην Πρώτη Κυρία, Ρόζαλιν Κάρτερ, θα απευθύνουν τις ευχές τους στον νέο πρόεδρο και τη νέα αντιπρόεδρο μέσω μηνύματος. Θα είναι η πρώτη φορά που ο Κάρτερ θα απουσιάζει από την διαδικασία (από την ορκωμοσία του το 1977 ήταν παρών σε όλες τις τελετές), λόγω προβλημάτων υγείας. Παρών θα είναι και ο απερχόμενος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς.
 
 
Πότε ξεκινά το πρόγραμμα της ορκωμοσίας
Στις 11 το πρωί (τοπική, 18:00 Ελλάδας) μπροστά από το Καπιτώλιο όπου ο ιερέας Λίο Ο’Ντόνοβαν και η Αντρια Χολ, η πρώτη γυναίκα πυροσβέστης της χώρας που έγινε αρχηγός, θα προαναγγέλλουν τον πρόεδρο και την αντιπρόεδρο της χώρας. Θα ακολουθήσει ο εθνικός ύμνος από την Lady Gaga, ενώ η Αμάντα Γκόρμαν θα διαβάσει ένα ποίημα που έγραψε για την περίσταση, με τίτλο «Ο λόφος που σκαρφαλώνουμε».
 
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει παράσταση της Τζένιφερ Λόπεζ, ενώ ο πάστορας Σιλβέστερ Μπίμαν θα δώσει την ευλογία του στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.
 
Πότε ορκίζεται ο Μπάιντεν
 
Σύμφωνα με το πρόγραμμα η ορκωμοσία αναμένεται να γίνει ακριβώς στις 12 το μεσημέρι (7 το απόγευμα Ελλάδος), ώρα που επισήμως αναλαμβάνει τα καθήκοντά του. Θα ορκιστεί στην 127 ετών, οικογενειακή, βίβλο που έχει στην κατοχή του, έχοντας στο πλευρό του τη νέα Πρώτη Κυρία, Τζιλ Μπάιντεν. Η ορκωμοσία θα γίνει από τον αρχιδικαστή Τζον Ρόμπερτς.
 
Πότε ορκίζεται η Καμάλα Χάρις
Η Σόνια Σοτομαγιόρ, πρώτη Λατίνα Δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο, θα είναι αυτή που θα κάνει την ορκωμοσία της Καμάλα Χάρις. Η Χάρις θα ορκιστεί αμέσως μετά τον Μπάιντεν και θα γίνει η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος στην ιστορία της χώρας.
 
Η Χάρις θα ορκιστεί σε δύο βίβλους: μία που άνηκε στην οικογένεια της Ρετζίνα Σέλτον, προσωπική της φίλη και άλλη μία που άνηκε στον Θέργκουντ Μάρσαλ, του πρώτου αφροαμερικανού που ανέλαβε θέση στο Ανώτατο Δικαστήριο.
 
Ποιο θα είναι το θέμα της ομιλίας του Μπάιντεν
«Αμερική Ενωμένη» είναι το μήνυμα από την σημερινή ημέρα κι εκεί αναμένεται να ρίξει όλο το βάρος του στην ομιλία του, ώστε να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης και της έντασης στο εσωτερικό. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ των ΗΠΑ, θα κάνει λόγο για «επούλωση των πληγών» της χώρας μετά την «λαίλαπα Τραμπ», αλλά και για την οικονομική κρίση και την πανδημία.
 
Τα μέτρα λόγω της πανδημίας
 
Εκτός από το ότι δεν θα επιτραπεί κόσμος στο σημείο της ορκωμοσίας, αποφασίστηκε φέτος για τους προσκεκλημένους να έχουν μαζί τους ως δύο άτομα ακόμη. Η επιτροπή Εγκαινιών και Τελετών αποφάσισε να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των προσκεκλημένων. Ετσι, αντί για 200.000 άτομα περίπου, που συνηθίζονται σε αυτές τις περιστάσεις, οι προσκεκλημένοι δεν θα ξεπεράσουν τους 1.000. Επιπλέον, το παραδοσιακό γεύμα που ακολουθεί της τελετής, καθώς και το καθιερωμένο πάρτι ακυρώθηκαν.
 
Οσον αφορά το National Mall, αντί κόσμου τοποθετήθηκαν 191.500 αμερικανικές σημαίες διαφόρων μεγεθών, συμπεριλαμβανομένων σημαιών που αντιπροσωπεύουν κάθε πολιτεία και επικράτεια. Θα υπάρξουν επίσης 56 «πυλώνες φωτός» προς τιμή όλων των κρατών και εδαφών.
 
 
Αργότερα, στις 17:30 τοπική, ο Μπάιντεν θα συμμετέχει στο άναμμα κεριών στο Lincoln Memorial Reflecting Pool, στη μνήμη των θυμάτων του κορωνοϊού. Την ίδια στιγμή θα γίνει το ίδιο στο Empire State Building στη Νέα Υόρκη και το Space Needle στο Σιάτλ.
 
 
Τα μέτρα ασφαλείας
Συνολικά πάνω από 25.000 μέλη της Εθνοφρουράς βρίσκονται εδώ και μερικές ημέρες στην Ουάσιγκτον για να διασφαλίσουν την ομαλότητα της διαδικασίας. Οι απειλές των οπαδών του Τραμπ έφεραν πρόσθετα μέτρα και έτσι, χιλιάδες μέλη της Εθνοφρουράς έχουν απλωθεί στην Ουάσιγκτον και κυρίως στην περιοχή γύρω από το Καπιτώλιο και τον Λευκό Οίκο.
 
Αν και υπήρχε πρόταση να γίνει σε κλειστό χώρο η ορκωμοσία για λόγους ασφαλείας, ο Μπάιντεν το απέρριψε αυτό το σενάριο.
 
 
Τι θα γίνει μετά την ορκωμοσία
 
Μπάιντεν και Χάρις θα συμμετέχουν σε συζήτηση με μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων σε μια παραδοσιακή τελετή που κάνουν με σκοπό την ομαλή μετάβαση εξουσίας στον νέο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων. Στη συνέχεια θα τιμήσουν τη μνήμη των στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους, στο κοιμητήριο του Αρλινγκτον, καταθέτοντας στεφάνι, παρουσία των Ομπάμα, Μπους και Κλίντον.
 
Θα ακολουθήσει η ξενάγηση του νέου προέδρου και της νέας αντιπροέδρου στον Λευκό Οίκο και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη «παρέλαση των ΗΠΑ» στις 15:15 (τοπική) με τον Τόνι Γκόλντγουϊν να παρουσιάζει το σόου όπου θα συμμετέχουν καλλιτέχνες από όλες τις Πολιτείες της χώρας. Η παρέλαση που θα γίνει θα περιλαμβάνει και ήρωες της χώρας, όπως ένας 12χρονος τρομπετίστας που έπαιζε μουσική σε νοσοκομείο της Ατλάντα για να ψυχαγωγήσει τους ασθενείς.
 
 
Τέλος, το βράδυ στις 20:30 τοπική, θα μεταδοθεί το σόου «Γιορτάζοντας την Αμερική» το οποίο θα παρουσιάσει ο Τομ Χανκς και οι Ευα Λονγκόρια και Κέρι Ουάσιγκτον θα μιλήσουν για «ιστορίες νέων ανθρώπων που κάνουν την διαφορά στις κοινωνίες τους». Στο σόου θα τραγουδήσουν μεταξύ άλλων οι Μπρους Σπρίνγκστιν, Φου Φάιτερς, Τζον Λέτζεντ, Τζον Μπον Τζόβι, Τζάστιν Τίμπερλεϊκ, Ντέμι Λοβάτο κ.α., με την εκπομπή να κλείνει με μία σύντομη ομιλία των Μπάιντεν και Χάρις.
 
Πηγή: iefimerida.gr
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel