Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Επιτυχής η ανόρθωση του Costa Concordia

banner roots

Επιτυχής η ανόρθωση του Costa Concordia
17.09.2013 | 09:24

Επιτυχής η ανόρθωση του Costa Concordia

Συντάκτρια:  Κυριακή Κατσάκη
Κατηγορία: Διεθνή

Με το πέρας της επιχείρησης οι συμμετέχοντες μηχανικοί αναφώνησαν ότι η «η προσπάθεια έφτασε στο σημείο 0 (τις 0 μοίρες - κάθετα) που ήταν και ο στόχος μας».

Εκατοντάδες άνθρωποι υποδέχθηκαν με ιαχές την ανακοίνωση συγκεντρωμένοι στο λιμάνι, στην είσοδο του οποίου δεσπόζει σαν φάντασμα η σιλουέτα του κάποτε πλωτού παλατιού με σκουριασμένη τη μία του πλευρά έπειτα από είκοσι μήνες στο νερό.

Στην επιχείρηση που διήρκεσε ολόκληρη τη Δευτέρα και το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας προς Τρίτης, οι μηχανικοί χρησιμοποίησαν καλώδια και μεταλλικά κουτιά γεμάτα νερό για να κυλήσουν το πλοίο σε πλατφόρμα.

Το κρουαζιερόπλοιο ανορθώθηκε πλήρως περίπου στις 04.00 τα ξημερώματα της Τρίτης (τοπική ώρα). Ο επικεφαλής της ιταλικής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, Φράνκο Γκαμπριέλι δήλωσε ότι το πλοίο τώρα βρίσκεται σε ειδική πλατφόρμα χτισμένη στο βυθό της θάλασσας.

Επιτυχής η ανόρθωση του Costa Concordia

«Ήταν μία τέλεια επιχείρηση, πρέπει να πω», είπε με τη σειρά του ο Franco Porcellacchia, διευθυντής διαχείρησης έργου για την ιδιοκτήτρια του Concordia, Costa Crociere, ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Πριν από την επιχείρηση είχαν ληφθεί μέτρα ασφαλείας με ειδικά φίλτρα και δίχτυα για να αποφευχθεί οποιαδήποτε απειλή ρύπανσης.

Το 114.000 τόνων πλοίο -δύο φορές βαρύτερο από τον Τιτανικό- ανασύρθηκε από τους βράχους όπου βρισκόταν όπου βρισκόταν ημιβυθισμένο. Περισσότερες από 50 γιγάντιες αλυσίδες και βαρούλκα χρησιμοποιήθηκαν για να απομακρυνθεί το πλοίο από τον ύφαλο.

Επιτυχής η ανόρθωση του Costa Concordia

Τώρα οι αξιωματούχοι σχεδιάζουν την πλήρη εξερεύνηση του σκάφους σε αναζήτηση των σορών δύο αγνοουμένων, μίας ιταλίδας τουρίστριας και ενός ινδού σερβιτόρου. Οι συγγενείς τους αναμένενται να φθάσουν σήμερα στο νησί Τζίλιο. Παράλληλα ξεκινούν και οι προετοιμασίες για το επόμενο στάδιο - την προσπάθεια επισκευής και ανέλκυσής του και κατ' επέκταση να το καθελκύσουν και να το καταστρέψουν.

Ο δήμαρχος του Τζίλιο, Σέρτζιο Ορτέλι, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η απομάκρυνση του Costa Concordia θα έδινε ένα τέλος σε ένα τεράστιο πρόβλημα στο λιμάνι του νησιού.

«Οι κάτοικοι περιμένουν με ανυπομονησία να δούν το πίσω μέρος του», είπε.

Επιτυχής η ανόρθωση του Costa Concordia

Οι συγκεντρωμένοι στην αποβάθρα του λιμανιού επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στον Νοτιοαφρικανό Νικ Σλόουν, τον «μετρ των ανελκύσεων» που ηγήθηκε της επιχείρησης από την πλωτή εξέδρα που χρησίμεψε ως αίθουσα ελέγχου. «Μεγάλε Νικ! Καλή δουλειά!», τού φώναζαν οι κάτοικοι από τα μπαλκόνια την ώρα που αποβιβαζόταν από την εξέδρα.

Το σχέδιο ανόρθωσης του Costa Concordia ήταν μία από τις πιο πολυδάπανες ανάλογες επιχειρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ. Μέχρι στιγμής έχει κοστίσει 600 εκατ. ευρώ, ποσό που αναμένεται να αυξηθεί έως ότου έρθει εις πέρας ολόκληρο το σχέδιο ανέλκυσης.

Το ναυτικό δυστύχημα του Costa Concordia σημειώθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2012, παρασύροντας στο θάνατο 32 ανθρώπους. Εχουν ασκηθεί ποινικές διώξης σε πέντε άτομα, ενώ ο κυβερνήτης Μάριο Σκετίνο κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια και εγκατάλεψη πλοίου, μία δίκη που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

 

Πηγή: ethnos.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το