Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία: Οι επιπτώσεις για το BBC μετά τις αποκαλύψεις για τη συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα

the roots web banners 06

Βρετανία: Οι επιπτώσεις για το BBC μετά τις αποκαλύψεις για τη συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα
22.05.2021 | 12:57

Βρετανία: Οι επιπτώσεις για το BBC μετά τις αποκαλύψεις για τη συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Οι επιπτώσεις για το BBC, μετά το σάλο που ξέσπασε από τις αποκαλύψεις ότι το τηλεοπτικό δίκτυο πήρε συνέντευξη από την πριγκίπισσα Νταϊάνα το 1995 χρησιμοποιώντας παραποιημένα έγγραφα και στοιχεία, κυριαρχούν σε πολλά πρωτοσέλιδα.

Η συνέντευξη της Νταϊάνα στον δημοσιογράφο Μάρτιν Μπασίρ υπήρξε τεράστια επιτυχία για το BBC τη χρονιά που μεταδόθηκε, αφού ποτέ μέχρι τότε κάποιο ενεργό μέλος της βασιλικής οικογένειας δεν είχε μιλήσει με τόσο ειλικρινείς όρους σχετικά με τη ζωή στη βασιλική οικογένεια ή τις σχέσεις με τα άλλα μέλη της.

Την Πέμπτη το βράδυ ανεξάρτητη επιτροπή ελέγχου επιβεβαίωσε αυτό που εδώ και καιρό φημολογείτο, ότι δηλαδή ο Μπασίρ προσέγγισε τον αδελφό της Νταϊάνα για να εξασφαλίσει τη συνέντευξη χρησιμοποιώντας ψευδή στοιχεία και έγγραφα προς ίδιον όφελος, και το ΒΒC όχι μόνο έμαθε για την εξαπάτηση του Σπένσερ αλλά και το συγκάλυπτε επί σειρά ετών.

Η Daily Telegraph αναφέρει ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο αναθεώρησης της εποπτείας του BBC για να εξασφαλίσει ότι το σκάνδαλο Μάρτιν Μπασίρ δεν θα επαναληφθεί ποτέ.

Η Daily Mail γράφει ότι ο αδελφός της πριγκίπισσας Νταϊάνα, Τσαρλς Σπένσερ, έστειλε επιστολή στην επικεφαλής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, Κρεσίντα Ντικ, στην οποία ισχυρίζεται ότι η αδελφή του ήταν θύμα εκβιασμού και απάτης.

Στον Guardian, ένας πρώην πρόεδρος του BBC προειδοποιεί ενάντια στην "υστερία" που κατακλύζει την εταιρεία. Ο σερ Μάικλ Λάιονς υπογραμμίζει στην εφημερίδα ότι μπορεί να υπάρχουν κάποια διδάγματα που πρέπει να αντληθούν από την όλη υπόθεση , αλλά το BBC παραμένει σημαντικό για την ποιότητα ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

"Είναι κρίσιμο να εξετάσουμε με προσοχή οποιεσδήποτε αλλαγές τις οποίες θεωρούμε ότι είναι αναγκαίες και δεν θα πρέπει να καταστρέφουμε κάτι που θα ήταν αδύνατο να αναδημιουργήσουμε", προσθέτει ο σερ Μάικλ Λάιονς.

Πολλές εφημερίδες εγείρουν ερωτήματα, όπως το θέτει ο Τσαρλς Μουρ στην Daily Telegraph : Tι θα συμβεί μετά την υπόθεση Μάρτιν Μπασίρ; Μπορεί το BBC να βγει σώο από την κρίση;

Σύμφωνα με τους Times, η κρίση μπορεί μόνο να εντείνει τη συζήτηση για το μέλλον του BBC, καθώς το τέλος της τηλεοπτικής αδείας θα μπορούσε να μειωθεί ή να παγώσει για τα επόμενα πέντε χρόνια, σημειώνει η εφημερίδα.

Για τους Financial Times, η έκθεση του ανώτερου δικαστή Τζον Ντάισον έχει αφήσει το BBC “επικίνδυνα εκτεθειμένο στους εχθρούς του στο Ουέστμινστερ και στον λαϊκό Τύπο”.

"Η πίεση αυξάνεται για μεταρρυθμίσεις στο BBC" - ο τίτλος της Express, ενώ η Daily Mail προειδοποιεί την εταιρεία να μην πιστεύει ότι το σκάνδαλο μετάδοσης της περιώνυμης συνέντευξης από το τηλεοπτικό πρόγραμμα του BBC - Panorama - ήταν "κάποιο είδος ατυχούς παρέκκλισης".

H Daily Mail καλεί τον ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό να φροντίσει αμέσως να ρυθμίσει τα του οίκου του και να αλλάξει τον τρόπο διοίκησης της εταιρείας που η εφημερίδα σπεύσει να τον χαρακτηρίσει “φρικτό”.

Κατά την άποψη της Telegraph, απαιτείται να γίνει μια ριζική αλλαγή ώστε το BBC να μπορέσει να χαράξει μια νέα αποστολή.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το