Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Προβλήματα στην κυβέρνηση Ερντογάν από τις καταγγελίες του αρχιμαφιόζου, Σεντάτ Πεκέρ

banner roots

Προβλήματα στην κυβέρνηση Ερντογάν από τις καταγγελίες του αρχιμαφιόζου, Σεντάτ Πεκέρ
25.05.2021 | 08:50

Προβλήματα στην κυβέρνηση Ερντογάν από τις καταγγελίες του αρχιμαφιόζου, Σεντάτ Πεκέρ

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Οι καταγγελίες για διαφθορά που κάνει συνέχεια κατά της τουρκικής κυβέρνησης μέσα από βίντεο στο Youtube, ο αρχιμαφιόζος, Σεντάτ Πεκέρ αποτελούν τεράστιο «αγκάθι» για τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι τουρκικές αρχές πάντως, έχουν περάσει ήδη στην αντεπίθεση, καθώς η αστυνομία έχει θέσει από προχθές υπό κράτηση τον αδελφό του Σεντάτ Πεκέρ, καταδικασμένου αφεντικού συμμορίας του οργανωμένου εγκλήματος, μετά την καταγγελία του βαρόνου του υποκόσμου ότι τον είχε στείλει πριν από 25 χρόνια να φέρει σε πέρας μια αποστολή που απέτυχε, να δολοφονήσει Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο, κατά διαταγή πρώην υπουργού.
 
Η υπηρεσία δίωξης εγκλημάτων της τουρκικής αστυνομίας συνέλαβε τον Ατίλα Πεκέρ κι έναν σωματοφύλακά του σε νοικιασμένο σπίτι στην επαρχία Μούλα, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV. Μερικές ώρες νωρίτερα ο Σεντάτ Πεκέρ, ο οποίος τελευταία εμφανίζεται σε σειρά βίντεο να κατηγορεί πρώην και νυν αξιωματούχους για διάφορες σκοτεινές υποθέσεις – βίντεο που έχουν παρακολουθήσει εκατομμύρια Τούρκοι –, είπε πως είχε αναθέσει στον αδελφό του το 1996 να δολοφονήσει τον πολιτικό και δημοσιογράφο Κουτλού Ανταλί.
 
 
Αντιδρώντας εμμέσως πλην σαφώς στα βίντεο που δίνει στη δημοσιότητα ο Σεντάτ Πεκέρ, ο αρχηγός του κράτους διαβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα πως έφερε ειρήνη στην Τουρκία πατάσσοντας τις συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος. Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ένας από τους στόχους του βαρόνου του υποκόσμου, κατέθεσε μήνυση σε βάρος του Σεντάτ Πεκέρ για συκοφαντική δυσφήμιση.
 
Η καταγγελία για τον Σουλεϊμάν Σοϊλού
Σ’ ένα από τα βίντεο, ο Σεντάτ Πεκέρ ισχυριζόταν πως ο κ. Σοϊλού τον προστάτευε και τον «ενημέρωσε» έγκαιρα για την έναρξη έρευνας σε βάρος του πέρυσι ώστε να μπορέσει να εγκαταλείψει την Τουρκία προτού συλληφθεί.
 
Στο βίντεο που δημοσιοποίησε την Κυριακή μέσω YouTube κι έχει ήδη πάνω από 7 εκατομμύρια θεάσεις, ο Σεντάτ Πεκέρ λέει πως ο αδελφός του δεν μπόρεσε να φέρει σε πέρας την αποστολή να εκτελέσει τον δημοσιογράφο. Ο Κουτλού Ανταλί δολοφονήθηκε λίγο καιρό αργότερα, τον Ιούλιο του 1996.
 
 
 
Η έρευνα που διενεργήθηκε δεν αποκάλυψε ποιος ήταν υπεύθυνος για τον φόνο του πολιτικού και δημοσιογράφου. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επέβαλε το 2005 πρόστιμο στην Τουρκία διότι δεν διενήργησε «επαρκή και αποτελεσματική έρευνα για τις περιστάσεις της δολοφονίας».
 
Σύμφωνα με τον Σεντάτ Πεκέρ, ο ίδιος πρώην υπουργός ο οποίος ήθελε τον Ανταλί νεκρό είναι ο υπεύθυνος για την δολοφονία ακόμη ενός δημοσιογράφου, του Ουγούρ Μουμτζού, καθώς και του συζύγου της Περβίν Μπούλνταν, σημερινής συμπροέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), που εκφράζει την κουρδική μειονότητα. Ο μαφιόζος αναφέρεται στον πρώην υπουργό Εσωτερικών Μεμέτ Αγάρ.
 
Η σύζυγος του Μπούλνταν μιλάει για «δολοφονία»
Η οικογένεια του Μουμτζού απαίτησε προχθές Κυριακή να διενεργηθεί έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς του ανθρώπου του υποκόσμου. Η κυρία Μπούλνταν, από την πλευρά της, τόνισε πως ο σύζυγός της δολοφονήθηκε από το κράτος και ότι οι υπεύθυνοι αθωώθηκαν, προσθέτοντας πως θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει ότι θα δικαστούν ξανά.
 
Ο 49χρονος Σεντάτ Πεκέρ, μορφή του τουρκικού υποκόσμου, έγινε διαβόητος τη δεκαετία του 1990. Καταδικάστηκε να εκτίσει 14 χρόνια κάθειρξη το 2007, μεταξύ άλλων για σύσταση και συμμορία. Έχει εκτίσει ποινές φυλάκισης στην πατρίδα του. Ο ίδιος ανέφερε την περασμένη εβδομάδα πως το τρέχον διάστημα βρίσκεται στο Ντουμπάι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
 
Η απόλυση του δημοσιογράφου του Anadolu
H κυβέρνηση Ερντογάν προσπαθεί επίσης να... φιμώσει τα ΜΜΕ στη χώρα για να μην κάνουν αναφορές στο όλο θέμα. Το μήνυμα το έδωσε με σαφέστατο τρόπο στις 22 Μαΐου, όταν δημοσιογράφος του τουρκικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu απολύθηκε μετά από ερώτηση που έθεσε σε δύο υπουργούς της κυβέρνησης σχετικά με κατηγορίες ενός αρχιμαφιόζου εναντίον του ισχυρού υπουργού Εσωτερικών, Σουλειμάν Σοϊλού.
 
Ο δημοσιογράφος Μουσάμπ Τουράν κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου ζήτησε μια αντίδραση για τις καταγγελίες Πεκέρ για τον Σοϊλού από τους υπουργούς Βιομηχανίας, Μουσταφά Βαράνκ και Γεωργίας, Μπεκίρ Πακντεμιρλί. Υπό τα έκπληκτα βλέμματα των δύο υπουργών, ο Τουράν ρώτησε αν η κυβέρνηση διαθέτει κάποιο σχέδιο να αντιμετωπίσει αυτό το σκάνδαλο και χαρακτήρισε τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών ένα άτομο «το όνομα του οποίου συνδέεται με σοβαρά ηθικά παραπτώματα», εκφράζοντας την «ντροπή» του.
 
Βίντεο αυτού του στιγμιότυπου της συνέντευξης Τύπου εξαπλώθηκε αστραπιαία σε μέσα κοινωνικής ενημέρωσης. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, το πρακτορείο Anadolu ανακοίνωσε ταχέως την απόλυση του δημοσιογράφου του, τονίζοντας ότι αυτός παραβίασε τις «δημοσιογραφικές αρχές» κάνοντας «πολιτική προπαγάνδα».
 
Πηγή: iefimerida.gr
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το