Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Τουρκία: Στα τάρταρα η δημοτικότητα Ερντογάν και AKP καθώς εντείνεται η ανησυχία για την οικονομία

banner roots

Τουρκία: Στα τάρταρα η δημοτικότητα Ερντογάν και AKP καθώς εντείνεται η ανησυχία για την οικονομία
26.05.2021 | 09:31

Τουρκία: Στα τάρταρα η δημοτικότητα Ερντογάν και AKP καθώς εντείνεται η ανησυχία για την οικονομία

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία έπεσε η δημοτικότητα του Ρετζέπ ταγίπ Ερντογάν και του κόμματός του, AKP, καθώς εντείνεται η λαϊκή δυσαρέσκεια για την κλυδωνιζόμενη οικονομία και τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Το 17% εκείνων που ψήφισαν AKP στις εκλογές του 2018, δηλώνουν ότι δεν θα το ψηφίσουν ξανά, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Turkiye Raporu. Ωστόσο, μολονότι η υποστήριξη προς τον Ερντογάν έχει συρρικνωθεί, πολλοί είναι εκείνοι που ακόμη δεν έχουν στραφεί σε άλλα κόμματα, ενόψει των εκλογών του 2023, καθώς το ποσοστό των αναποφάσιστων υπερβαίνει το 15%.
 
Το σημείο καμπής, σύμφωνα με τον εκλογολόγο Τζαν Σελτζουκί της Turkiye Rapory, ήταν η καρατόμηση του κεντρικού τραπεζίτης της χώρας από τον Ερντογάν τον περασμένο Μάρτιο. Ο Ερντογάν απέπεμψε τον Νατζί Αγκμπάλ μόλις πέντε μήνες μετά την τοποθέτησή του στο πόστο, λόγω διαφωνιών για τη νομισματική πολιτική, ωθώντας την τουρκική λίρα σε καταποντισμό της τάξης άνω του 16% μόλις κυκλοφόρησε η είδηση. Η λίρα έχει έκτοτε βυθιστεί σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα.
 
 
Έως και το 27% των Τούρκων πολιτών αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες σύμφωνα με δημοσκόπηση που έκανε τον Απρίλιο η Metropoll Research. Η ίδια εταιρεία δημοσκοπήσεων ανέφερε ότι το κόμμα του Ερντογάν έχει πέσει στο 27%, εξαιρουμένων των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, το χαμηλότερο ποσοστό για το AKP από ιδρύσεώς του.
 
Ο συνδυασμός του καλπάζοντος πληθωρισμού, της υψηλής ανεργίας και των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας ροκανίζουν την βάση των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος σύμφωνα με εταιρείες δημοσκοπήσεων, αναφέρει το Bloomberg, σημειώνοντας ότι βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν κατηγορήσει το AKP για κακοδιαχείριση της οικονομίας και ότι άδειασε τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας σε ξένο συνάλλαγμα επί των ημερών του πρώην υπουργού Οικονομικών και γαμπρού του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ. «Η αντιπολίτευση πρέπει να πείσει τους ψηφοφόρους ότι μπορεί να τα πάει καλύτερα αν αναλάβει το τιμόνι της χώρας, αλλά προς το παρόν δεν έχει ξεχωρίσει κάποιος υποψήφιος», λέει ο Εζέρ Σεντζάρ, επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Metropoll.
 
Πηγή: iefimerida.gr
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το