Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία: Δριμύτατη κριτική του Ντομινίκ Κάμινγκς αναφορικά με την πανδημία

banner roots

Βρετανία: Δριμύτατη κριτική του Ντομινίκ Κάμινγκς αναφορικά με την πανδημία
27.05.2021 | 12:55

Βρετανία: Δριμύτατη κριτική του Ντομινίκ Κάμινγκς αναφορικά με την πανδημία

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Η κύρια ιστορία για όλες τις εφημερίδες σήμερα είναι η κατάθεση του πρώην συμβούλου του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντόμινικ Κάμινγκς, ενώπιον επιτροπής της βρετανικής βουλής για το χειρισμό της πανδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Guardian, η Daily Mirror και η εφημερίδα i επιλέγουν το ίδιο απόσπασμα από την κατάθεσή για κύριο πρωτοσέλιδο τίτλο - "δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν, οι οποίοι δεν χρειαζόταν να πεθάνουν".

Ο Ντόμινικ Κάμινγκς, επιβεβαίωσε στην κατάθεσή του ότι άκουσε τον Βρετανό πρωθυπουργό να λέει “αφήστε τα πτώματα να στοιβάζονται κατά χιλιάδες” όταν συζητούσε αν θα πρέπει να κηρύξει ένα τρίτο lockdown στα τέλη του περασμένου έτους.

Για τον Guardian, η ακρόαση ήταν μια "εξοργιστική επίθεση". Η εφημερίδα σημειώνει ότι έμοιαζε με μίνι σειρά του Netflix. “Κανείς δεν αμφέβαλε ότι ο κ. Κάμινγκς θέλησε να διευθετήσει ανοικτούς λογαριασμούς, αλλά ακόμη και ένας μάρτυρας που εξυπηρετεί ίδια συμφέροντα μπορεί να παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία που να είναι επιβαρυντικά και αληθινά”, υπογραμμίζει το κύριο άρθρο γνώμης της εφημερίδας.

Η Mirror προβλέπει ότι η "απίστευτη αφήγηση" του Κάμινγκς θα είναι "εξαιρετικά επιζήμια". Ο πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας επισημαίνει ότι, στο τέλος, "δεν είναι οι δικαιολογίες, η μετατόπιση των ευθυνών, η διευθέτηση παλιών λογαριασμών ή οι συγκρούσεις των εγωισμών που έχουν σημασία – αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι να αποκαλυφθεί ποιος είναι υπεύθυνος για τον ασυγχώρητα υψηλό αριθμό θανάτων”.

Υπό τον τίτλο "Domshell", η Daily Mail αναφέρει ότι η "εξαιρετικά αξιοσημείωτη" κατάθεση του κ. Κάμινγκς ισοδυναμούσε με "δραματική προσπάθεια ανατροπής του πρωθυπουργού". Στο κύριο άρθρο της, η Mail αποκαλεί τον πρώην στενό συνεργάτη του Μπόρις Τζόνσον "ελαττωματικό μάρτυρα", αλλά πολλές από τις λέξεις που χρησιμοποίησε στην κατάθεσή του "ακούγονται αληθινές", προσθέτει η εφημερίδα.

Στο στόχαστρο του Κάμινγκς βρέθηκε κυρίως ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, τον οποίο κατηγόρησε για ψέματα, ενώ υποστήριξε ότι θα έπρεπε να έχει απολυθεί 15-20 φορές.
Σύμφωνα με τον Κάμινγκς, άνθρωποι που είχαν προσβληθεί από την Covid-19 στέλνονταν από τα νοσοκομεία σε κέντρα φροντίδας χωρίς προηγουμένως να υποβάλλονται σε τεστ, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωνε ότι γίνονταν διαγνωστικά τεστ. 

Όταν του ζητήθηκαν παραδείγματα για τα ψέματα του υπουργού Υγείας, ο κ. Κάμινγκς ανέφερε τις διαβεβαιώσεις του Χάνκοκ ότι όλοι οι ασθενείς είχαν την φροντίδα που χρειάζονταν κατά την κορύφωση του πρώτου κύματος της επιδημίας. Όμως, αυτό ερχόταν σε αντίθεση με την ενημέρωση από τους ειδικούς της κυβέρνησης που έλεγαν ότι ορισμένοι ασθενείς δεν ελάμβαναν την αναγκαία φροντίδα.

Άλλο παράδειγμα είναι οι διαβεβαιώσεις του Χάνκοκ προς το υπουργικό συμβούλιο ότι η τροφοδοσία σε προστατευτικό εξοπλισμό τον Απρίλιο βρισκόταν υπό έλεγχο, για να αποδειχθεί ότι αυτό δεν ίσχυε.

Σήμερα στη Βουλή των Κοινοτήτων ο κ. Χάνκοκ αναμένεται να δώσει εξηγήσεις.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το