Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Τα δύο σενάρια για την προέλευση του κορωνοϊού: Ερευνα από τις μυστικές υπηρεσίες ζήτησε ο Μπάιντεν, αντιδρά η Κίνα

banner roots

Τα δύο σενάρια για την προέλευση του κορωνοϊού: Ερευνα από τις μυστικές υπηρεσίες ζήτησε ο Μπάιντεν, αντιδρά η Κίνα
28.05.2021 | 09:15

Τα δύο σενάρια για την προέλευση του κορωνοϊού: Ερευνα από τις μυστικές υπηρεσίες ζήτησε ο Μπάιντεν, αντιδρά η Κίνα

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

«Μετωπική σύγκρουση» έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα με αφορμή την εντολή του Τζο Μπάιντεν προς τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες να κάνουν έρευνες για την προέλευση του κορωνοϊού.

Από τον πρώτο καιρό που η πανδημία ξεκίνησε στην Κίνα και σε χρόνο μηδέν άρχισε να απλώνεται σε όλο τον πλανήτη ξέσπασε μια τεράστια σεναριολογία για την προέλευση του ιού. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που μιλούσαν για ιό που «γεννήθηκε» σε εργαστήριο και ξέφυγε από εκεί και έδειχναν ως υπαίτια την Κίνα. Ακόμα και ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ άφηνε συνέχεια αιχμές κατά της Κίνας για το όλο θέμα.
 
 
Το άρθρο που άναψε την σπίθα
Η υπόθεση αυτή όμως, ήρθε και πάλι στην επιφάνεια μετά από άρθρο της «Wall Street Journal» στο οποίο γινόταν αναφορά σε μια έκθεση των Μυστικών Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ. Το αμερικανικό έντυπο ανέφερε ότι τρεις ερευνητές του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν (WIV) στην Κίνα ζήτησαν ιατρική βοήθεια σε νοσοκομείο τον Νοέμβριο του 2019, διότι είχαν συμπτώματα που έμοιαζαν με αυτά που προκαλεί ο κορωνοϊός. Ολα αυτά έγιναν μήνες προτού οι κινεζικές αρχές αποκαλύψουν το ξέσπασμα της επιδημίας Covid-19 .
 
Ερευνα από τις μυστικές υπηρεσίες ζήτησε ο Μπάιντεν
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τις αμερικανικές υπηρεσίες να βρουν απαντήσεις για την προέλευση του ιού και μάλιστα τους έδωσε προθεσμία 90 ημερών. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, κατά τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δύο είναι τα πιθανότερα σενάρια, χωρίς να υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες ώστε να κλίνει κανείς περισσότερο προς τη μία ή την άλλη πλευρά.
 
Το πρώτο θέλει τον κορωνοϊό να μεταδίδεται από ζώο σε άνθρωπο, ενώ η δεύτερη υποστηρίζει πως ο ιός ξέφυγε από εργαστήριο στην Ουχάν.
 
«Είναι κρίσιμης σημασίας η Κίνα να παράσχει στους ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες πλήρη πρόσβαση στα αρχικά δεδομένα και τα δείγματα ώστε να κατανοήσουμε την προέλευση του ιού και τα πρώτα στάδια της πανδημίας», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η αποστολή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, στη Γενεύη κάτι που έδειξε την... διάθεση των Αμερικανών.
 
 
Σύμφωνα με το Reuters, ο Τζο Μπάιντεν είναι πιθανό να δώσει στη δημοσιότητα έκθεση, όπου θα παρουσιάζονται λεπτομερώς τα ευρήματα της αμερικανικής κοινότητας πληροφοριών σχετικά με την προέλευση του κορωνοϊού.
 
Οι δυο θεωρίες των Αμερικανών
Το Πρακτορείο Ειδήσεων Reuters ανέφερε ότι οι Αμερικανοί έχουν δυο θεωρίες σχετικά με την προέλευση της Covid-19. Δύο αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας πιστεύουν ότι ο ιός εμφανίστηκε φυσικά, από την επαφή του ανθρώπου με μολυσμένα ζώα. Υπάρχει όμως και μια τρίτη υπηρεσία ασφαλείας που αναφέρει ότι είναι πιθανό ο κορωνοϊός να «ξέφυγε» από εργαστήριο μετά από κάποιο εργαστηριακό ατύχημα.
 
Ο ODNI πάντως, δεν διευκρίνισε ποιες δύο από τις 17 αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών θεωρούν ότι ο ιός πέρασε στον άνθρωπο από κάποιο μολυσμένο ζώο και φυσικά δεν λένε ποια υπηρεσία πιστεύει ότι προήλθε από εργαστηριακό ατύχημα.
 
Εντονη αντίδραση της Κίνας
Η Κίνα αντέδρασε έντονα στα αμερικανικά σενάρια και στη στάση του Τζο Μπάιντεν να διατάξει έρευνα για την προέλευση του ιού. Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «πολιτική εκμετάλλευση και μετατόπιση ευθυνών». Το Πεκίνο απέρριψε φυσικά κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση μεταξύ του κορωνοϊού και του εργαστηρίου στην πόλη Ουχάν.
 
Πηγή: iefimerida.gr
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel